Ako si zvýšiť súčasný aj budúci dôchodok

Každý, kto odchádza do dôchodku, by sa mal pripraviť na to, že jeho penzia dosiahne približne polovicu jeho doterajšieho hrubého platu. Kto chce, aby mal aj v dôchodkovom veku viac peňazí, mal by sa na to začať pripravovať čím skôr.

04.10.2017 09:59
dôchodca, dôchodok, penzia, kalkulačka,... Foto:
Ilustračné foto.
debata

Mnohí ľudia odkladajú sporenie na dôchodok. Mladým ľuďom, ktorí začnú pracovať, sa zdá penzia veľmi vzdialená, preto si na ňu nesporia. Neskôr majú výdavky spojené s bývaním či s deťmi, preto im nezostávajú peniaze na dôchodkové sporenie. Mnohí ľudia si potrebu odkladať peniaze na penziu uvedomia až pár rokov pred dôchodkom, kedy už môže byť neskoro.

Platí pritom, že je ak sporíme dlhodobo, stačí si mesačne odkladať nižšiu sumu. Napríklad ak by si niekto každý mesiac odkladal 20 eur, tak si za 40 rokov pri jednopercentnom úroku nasporí 11 800 eur. V prípade, že by bol úrok dvojpercentný, výsledná suma sa vyšplhá až na 14 700 eur. Ak by si chcel niekto 14 700 eur nasporiť za päť rokov, musí v prípade dvojpercentného úroku každý mesiac odložiť 233 eur.

Sporiť si na dôchodok možno vo fondoch doplnkového dôchodkového sporenia, v druhom pilieri, ale aj na bežných podielových fondoch či na iných vkladových produktoch. V prípade dlhodobého sporenia je dôležité, aby výnos, ktorý získame, bol vyšší ako inflácia. Napríklad ak by sme každoročne získavali na sporení dvojpercentný výnos, no inflácia by bola trojpercentná, vo výsledku by sme vlastne strácali. Na konci by sme si za svoje zhodnotené peniaze mohli kúpiť menej tovarov a služieb, ako keby sme si ich nakúpili hneď na začiatku.

Možnosť zvýšiť si budúci dôchodok ponúka aj Sociálna poisťovňa vo forme dobrovoľného dôchodkového poistenia. „Pokiaľ si chce zamestnanec alebo samostatne zárobkovo činná osoba zvýšiť vymeriavací základ na dôchodkové poistenie za účelom výpočtu dôchodku z vyššieho vymeriavacieho základu, môže sa ako dobrovoľne poistená osoba prihlásiť do pobočky Sociálnej poisťovne a platiť si poistné. Sám si zvolí, z akého vymeriavacieho základu si poistné bude platiť – dôležité potom je, aby ho aj včas uhrádzal,“ vraví riaditeľ komunikačného odboru Sociálnej poisťovne Peter Višváder. Minimálny vymeriavací základ je v tomto roku na úrovni 441,50 eura a najnižšie možné odvody na doplnkové dôchodkové poistenie preto dosahujú 126,93 eura mesačne.

Zvýšiť si penziu môžu aj tí ľudia, ktorí dôchodok už poberajú. Penzia sa im prepočíta v prípade, že sa zamestnajú a vznikne im tak povinné dôchodkové poistenie. „O zvýšenie dôchodku je možné žiadať listom najskôr od nasledujúceho dňa po skončení dôchodkového poistenia,“ povedal Višváder. Ak niekto o zvýšenie penzie nepožiada alebo mu dôchodkové poistenie počas roka nezanikne, Sociálna poisťovňa mu dôchodok zvýši automaticky k 1. januáru nasledujúceho roku.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #zvýšenie dôchodku #seniori