Pracujúci penzisti: Na čo všetko máte nárok

Desaťtisíce ľudí aj po dosiahnutí dôchodkového veku naďalej pracujú. Okrem toho, že si takto vylepšujú svoj príjem, majú nárok aj na ďalšie výhody.

22.09.2017 10:38
pracujúci, dôchodca, hrozno, vinič, víno Foto:
Ilustračné foto.
debata

Medzi najzaujímavejšie benefity, ktoré môžu pracujúci penzisti získať, patrí možnosť zvýšiť si týmto spôsobom svoj dôchodok. Keďže dôchodcovia pracujúci na zmluvu i na dohodu platia zo svojej mzdy odvody na dôchodkové poistenie, môžu po skončení zamestnania požiadať Sociálnu poisťovňu o zvýšenie svojej penzie.

O koľko sa penzistovi zvýši dôchodok, závisí predovšetkým od toho, ako dlho pracoval a koľko zarábal. Zároveň platí, že viac peňazí dostanú tí seniori, ktorí počas práce nepoberali dôchodok, hoci naň mali nárok. Ak by napríklad niekto pracoval šesť mesiacov na zmluvu, pričom by zarábal 600 eur a zároveň by poberal penziu vo výške 420 eur, po skončení práce by jeho dôchodok vzrástol o dve eurá na 422 eur. Ak by však dôchodok nedostával, po zániku dôchodkového poistenia by jeho penzia dosiahla až 436,70 eura. V porovnaní s tým, keby dôchodok dostával, by tak mesačne poberal o 14,70 eura viac. Počas šiestich mesiacov, keď pracoval, by však prišiel o dôchodok v celkovej výške 2 520 eur.

V prípade, že by penzista mal zároveň dve dôchodkové poistenia, to znamená, že by pracoval napríklad pre dvoch rôznych zamestnávateľov, požiadať o zvýšenie dôchodku môže až po tom, čo mu zaniknú obe poistenia. Ak by mu počas tohto roku dôchodkové poistenie nezaniklo, Sociálna poisťovňa mu dôchodok od 1. januára budúceho roku zvýši automaticky. Rovnako zvýši od januára penziu aj tým pracujúcim dôchodcom, ktorým síce počas tohto roku dôchodkové poistenie zaniklo, ale dôchodok im nebol zvýšený.

Okrem zvýšenia dôchodku majú pracujúci penzisti nárok aj na ďalšie dávky podľa toho, aké odvody im zamestnávateľ strháva z platu. „Ak je poberateľ starobného dôchodku zamestnaný na riadny pracovný pomer, platí poistné na nemocenské poistenie. Keďže podmienkou nároku na nemocenskú dávku v čase uznanej práceneschopnosti je trvanie nemocenského poistenia, prípadne trvanie ochrannej lehoty, poberateľ starobného dôchodku, ktorý je zamestnaný na trvalý pracovný pomer, môže poberať nemocenskú dávku aj dôchodok súčasne. Ak je dôchodca zamestnaný na dohodu o vykonaní práce alebo na dohodu o pracovnej činnosti, neplatí poistné na nemocenské poistenie, preto nárok na nemocenskú dávku nemá,“ povedal riaditeľ komunikačného odboru Sociálnej poisťovne Peter Višváder. V prípade, že sa dôchodca pracujúci na zmluvu stará o chorého príbuzného, môže zase počas desiatich dní dostávať ošetrovné.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #pracujúci dôchodcovia