Ako si môžete vylepšiť svoj dôchodok?

Priemerný starobný dôchodok na Slovensku dosahuje 427 eur. Mnohí ľudia nedokážu z takejto sumy vyžiť, a preto sa snažia svoj príjem v starobe vylepšiť. Zvýšiť svoj dôchodok si môžu tí, čo ešte na penziu len čakajú, ako aj tí, ktorí ju už poberajú.

31.07.2017 10:07
peniaze, kalkulačka Foto:
Ilustračné foto.
debata (13)

Ľudia, ktorí už starobný dôchodok poberajú, si ho môžu zvýšiť prácou. Ak sa zamestnajú, či už na zmluvu, alebo na dohodu, zamestnávateľ im zo mzdy bude strhávať odvody na dôchodkové poistenie. Vďaka tomu im vznikne nárok na zvýšenie penzie. Podľa údajov Sociálnej poisťovne sa počet pracujúcich starobných dôchodcov zvyšuje. V júni tohto roku pracovalo celkovo viac ako 140-tisíc starobných dôchodcov. Pred rokom ich bolo menej ako 138-tisíc.

Pracujúci penzisti môžu o zvýšenie svojho dôchodku požiadať až po tom, čo im zanikne dôchodkové poistenie, teda keď prestanú pracovať. Ak niekto o zvýšenie dôchodku nepožiada, Sociálna poisťovňa mu ho zvýši automaticky od 1. januára nasledujúceho roku. Automaticky sa penzie zvýšia aj všetkým penzistom, ktorí pracovať neprestanú a nemôžu preto o zvýšenie dôchodku sami požiadať.

Kto sa do dôchodku ešte len chystá, má niekoľko možností, ako si svoj príjem v starobe zvýšiť. Ľudia, ktorí chcú čo najvyšší dôchodok zo Sociálnej poisťovne, ho môžu získať tak, že si budú platiť vyššie odvody. A to docielia tak, že si buď budú platiť okrem povinných odvodov aj dobrovoľné, alebo si k svojej terajšej práci nájdu ešte aj brigádu, z ktorej im takisto zamestnávateľ musí strhávať odvody.

„Pokiaľ si chce zamestnanec alebo samostatne zárobkovo činná osoba zvýšiť vymeriavací základ na dôchodkové poistenie za účelom výpočtu dôchodku z vyššieho vymeriavacieho základu, môže sa ako dobrovoľne poistená osoba prihlásiť do pobočky Sociálnej poisťovne a platiť si poistné. Sám si zvolí, z akého vymeriavacieho základu si poistné bude platiť – dôležité potom je, aby ho aj včas uhrádzal,“ vraví riaditeľ komunikačného odboru Sociálnej poisťovne Peter Višváder. Zvolený vymeriavací základ však musí byť v rozmedzí medzi minimálnym a maximálnym vymeriavacím základom. Keďže minimálny vymeriavací základ je tento rok na úrovni 441,50 eura, minimálne dobrovoľné odvody na dôchodkové poistenie sú 126,93 eura mesačne. Ak by niekto celý tento rok platil tieto minimálne dobrovoľné odvody, jeho budúci mesačný dôchodok by sa mu zvýšil približne o 5,70 eura.

Ďalšou z možností, ako si vylepšiť svoju životnú situáciu po odchode do penzie, predstavuje dobrovoľné dôchodkové sporenie. Príspevky na tretí pilier si navyše možno do výšky 180 eur ročne odrátať z daňového základu, čo predstavuje úsporu na daniach 34,20 eura. Mnohí zamestnávatelia zároveň prispievajú svojim zamestnancom na dôchodkové sporenie, takže po odchode do dôchodku má takýto človek na svojom dôchodkovom účte výrazne vyššiu sumu, než akú sám nasporil.

Sporiť si na dôchodok možno samozrejme aj prostredníctvom investícií do podielových fondov či iného sporenia. Pre ľudí, ktorí sú zapojení v druhom pilieri, môže byť zaujímavé posielať si na svoj dôchodkový účet dobrovoľné príspevky. Výhodou takéhoto investovania je, že štát reguluje poplatky, ktoré si dôchodkové spoločnosti môžu od sporiteľov pýtať. Vďaka tomu je investovanie v druhom pilieri pre klientov lacnejšie, ako keby napríklad peniaze vkladali do podielových fondov.

Zvýšiť penziu si však možno aj jednoduchou zmenou dôchodkového fondu, v ktorom si budeme na dôchodok sporiť. V súčasnosti má väčšina ľudí svoje peniaze uložené v garantovaných fondoch, ktoré však najmenej zarábajú. Predovšetkým mladším ľuďom, ktorým do odchodu do penzie chýbajú ešte desiatky rokov, by sa mohlo vyplatiť, ak by si sporili v indexových fondoch, ktoré v súčasnosti prinášajú najvyššie zisky.

© Autorské práva vyhradené

13 debata chyba
Viac na túto tému: #zvýšenie dôchodku