Vianočný príspevok? Opäť v decembri

Viac ako 1,2 milióna slovenských penzistov dostane aj tento rok k vianočným sviatkom prilepšenie v podobe vianočného príspevku. Navyše, viac ako 730-tisíc z nich bude mať nárok aj na jeho jednorazové zvýšenie.

26.06.2017 10:03
dôchodca, dôchodok, penzia, Foto:
Ilustračné foto.
debata (7)

„Podľa zákona o poskytovaní vianočného príspevku poberateľom dôchodku by sa mal vyplácať vianočný príspevok aj tento rok. Rovnako zostáva zachovaný aj vzorec a hranice na jeho výpočet. Ambíciou ministra práce Jána Richtera je aj v tomto roku zachovať nielen vianočný príspevok, ale vyplácať aj jednorazové zvýšenie vianočného príspevku," konštatoval hovorca rezortu práce Michal Stuška. Ako dodal, jeho maximálna suma bude opäť na úrovni 87,26 eura.

„Obdobie vianočných sviatkov je spojené s vyššími finančnými výdavkami, čo má osobitný dosah na nízkopríjmových poberateľov dôchodku. Dôchodcovia s najnižšími penziami si naďalej zaslúžia pozornosť a zvýšenie ich reálnych príjmov aj vďaka vianočnému príspevku. Zvyšovanie kvality života staršej generácie je jednou z významných sociálnych výziev, ktoré vyplývajú z programového vyhlásenia vlády," povedal minister práce Ján Richter. „Ide o pomoc štátu nízkopríjmovým poberateľom dôchodkov vo vianočnom období, istý bonus na vykrytie zvýšených výdavkov dôchodcom počas sviatkov. Sme presvedčení však o tom, že seniori si to zaslúžia. Naprieč všetkými vládami bol príspevok zachovaný, takže už sa dá hovoriť aj o jeho „systémovosti“," dodal minister.

Suma vianočného príspevku sa okrem iného odvíja aj od priemernej mzdy v hospodárstve. Na jeho výplatu má tak nárok každý penzista, ktorého dôchodok alebo úhrn dôchodkov nepresiahne sumu 547,20 eura, čo predstavuje 60 percent priemernej mesačnej mzdy v hospodárstve za predchádzajúci rok. „Priemerná mzda za rok 2016 bola 912 eur, v tomto roku teda bude horná hranica na nárok na vianočný príspevok v sume 547,20 eura," informoval Stuška. Opäť bude platiť, že štát dôchodcom s najnižšími príjmami pridá viac, naopak, tí s vyššími penziami dostanú nižšie vianočné.

Príspevok dostane ten poberateľ starobného, predčasného, invalidného, vdovského, vdoveckého, sirotského a sociálneho dôchodku, ktorý spĺňa tri podmienky: má nárok na výplatu niektorého z uvedených dôchodkov za mesiac december 2017, má bydlisko na území Slovenska a suma dôchodku, prípadne úhrnná suma vyplácaných dôchodkov nepresiahne 547,20 eura. „Uvedenú podmienku by malo spĺňať približne 1 210 000 dôc­hodcov. Zvýšenie hranice z 529,80 z roku 2016 na 547,20 eura v tomto roku bude znamenať medziročné zvýšenie počtu penzistov, ktorým vznikne nárok na vianočný príspevok o približne 20-tisíc dôchodcov," vraví Stuška. O jeho výplatu ani tento raz nebude potrebné žiadať, Sociálna poisťovňa ho vyplatí automaticky.

Zrejme aj tento rok zostane zachovaný tzv. jednorazový príplatok k vianočnému príspevku v sume 12,74 eura. Nárok na takýto príplatok by mali rovnako ako vlani a predvlani získať dôchodcovia, ktorých dôchodok je do dvojnásobku sumy životného minima, teda do sumy 398,96 eura. Na rozdiel od vlaňajška je vyššia aj táto suma, keďže od 1. júla vzrastie suma životného minima na 199,48 eura.

Najvyššia suma vianočného príspevku spolu s príplatkom tak má opäť dosiahnuť 100 eur a majú mať na ňu nárok dôchodcovia, ktorých dôchodok je do 199,48 eura. Poberateľom dôchodkov od 199,49 do 547,20 eura mesačne bude patriť vianočný príspevok podľa vyplácaného dôchodku v rozpätí od 87,25 do 24,67 eura.

Tým, ktorí dostávajú viac dôchodkov, sa ich sumy sčítajú. Ak je suma dôchodku, respektíve úhrn súm viacerých dôchodkov najviac v sume 547,20 eura, príspevok dostane. Ak suma bude vyššia, vianočný príspevok penzistovi nepatrí.

© Autorské práva vyhradené

7 debata chyba
Viac na túto tému: #vianočný príspevok