S pripravenými dokladmi vybavíte penziu rýchlejšie

Kedy mám nárok na starobný dôchodok, ako mám oň požiadať a ktoré doklady mi nesmú chýbať? Nielen tieto, ale aj mnohé ďalšie otázky si kladú ľudia, ktorí sa chystajú do penzie. Ako sa teda pripraviť na dôchodok?

06.06.2017 09:48
dôchodca, dôchodok, penzia, úradník, kancelária Foto:
Ilustračné foto.
debata

Každý, kto chce o penziu požiadať, musí splniť dve základné podmienky – dovŕšiť dôchodkový vek, ktorý v tomto roku predstavuje 62 rokov a 76 dní, a zároveň musí mať odpracovaných aspoň 15 rokov. „Existujú aj výnimky – skoršie dovŕšenie dôchodkového veku môžu získať ženy podľa počtu vychovaných detí, môže ísť o ženy narodené až do 31. decembra 1961, a tí poistenci, ktorým sa zachováva nárok na znížený dôchodkový vek z dôvodu odpracovania stanoveného počtu rokov v I. pracovnej kategórii, resp. I./II. kategórii funkcií,“ konštatoval Michal Sedláček, vedúci oddelenia dôchodkových dávok ústredia Sociálnej poisťovne.

„Dôležité je aj skontrolovať si v dostatočnom časovom predstihu, či Sociálna poisťovňa eviduje všetky doby zamestnania a hrubé zárobky, spravidla od roku 1984. Dá sa tak urobiť prostredníctvom žiadosti o výpis z Individuálneho účtu poistenca,“ približuje bezproblémový odchod do penzie Sedláček.

O spísanie žiadosti o dôchodok je potrebné požiadať pobočku Sociálnej poisťovne príslušnú podľa miesta trvalého pobytu, resp. ak sa poistenec zdržiava mimo trvalého pobytu a zo zdravotných dôvodov nie je schopný podať žiadosť v príslušnej pobočke, môže jeho žiadosť spísať aj pobočka príslušná podľa miesta prechodného pobytu. Treba si pritom dopredu dohodnúť termín na spísanie žiadosti.

Každý budúci penzista by sa mal v dostatočnom predstihu buď osobne, alebo telefonicky, či elektronicky informovať o tom, aké doklady treba predložiť na spísanie žiadosti. Takýto postup urýchli celý proces vybavovania dôchodku a zabráni dlhému čakaniu na vybavenie v pobočke.

„O svoje dôchodkové záležitosti by sa mal budúci penzista zaujímať približne rok pred dovŕšením dôchodkového veku. Je to dostatočný priestor na to, aby si skontroloval, či o ňom Sociálna poisťovňa eviduje všetky potrebné doklady a údaje, potrebné na rozhodnutie o priznaní dôchodku a určenie jeho výšky. Je preto v záujme budúceho dôchodcu, aby si ešte pred termínom spísania žiadosti o starobný dôchodok skontroloval všetky svoje doby zamestnania, dobu štúdia, náhradné doby a hrubé zárobky, z ktorých odvádzal poistné a ktoré sú potrebné na určenie výšky dôchodku,“ píše sa v správe Sociálnej poisťovne.

Budúci penzisti, ktorí majú dlhy, by si tieto mali vysporiadať ešte pred odchodom do penzie. Dôchodok je totiž príjmom, ktorý podlieha exekúcii. A počet penzistov, ktorým sa kráti dôchodok exekučnou zrážkou, stále rastie. Najčastejšie sa exekučné zrážky z dôchodkov uhrádzajú v prospech nebankových subjektov, telekomunikačných operátorov či poskytovateľov dátových služieb a zdravotných poisťovní.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #odchod do dôchodku