Na vyšší dôchodok dosiahnete dobrovoľným poistením či sporením

Dôchodok 425 eur mesačne. To je priemerná suma starobnej penzie, ktorú Sociálna poisťovňa vyplácala v januári. Mnohým ľuďom sa nepáči, že by na dôchodku mali dostávať tak málo peňazí. Ak si chcú svoj budúci dôchodok vylepšiť, mali by sa o to začať zaujímať čím skôr.

06.03.2017 10:05
dochodca Foto:
Ilustračné foto.
debata (2)

Platí, že suma budúcej penzie sa odvíja od vymeriavacieho základu, z ktorého si daný človek platil odvody. V prípade zamestnancov to znamená, že čím viac zarábali, tým bude suma ich dôchodku vyššia. Ani tu však neplatí priama úmera. Kým ľuďom s podpriemerným zárobkom sa v rámci solidarity ich dôchodok o niečo navýši, tým, ktorí zarábali viac ako 1,25-násobok priemernej mzdy, sa dôchodok skráti. Zároveň platí, že dôchodok sa počíta maximálne z trojnásobku priemernej mzdy. Ak by napríklad niekto celý život poberal plat na úrovni štvornásobku priemernej mzdy, jeho dôchodok bude rovnaký, ako keby zarábal trojnásobok priemerného platu.

Sociálna poisťovňa ponúka dve možnosti, ako si vylepšiť svoj dôchodok. Buď si budúci penzista nájde k svojmu súčasnému zamestnaniu ďalšiu prácu, napríklad aj na dohodu a bude mať tak vyšší príjem, z ktorého si platí odvody, alebo si uzatvorí dobrovoľné dôchodkové poistenie. „Vo všeobecnosti platí zásada, že čím dlhšie a z čím vyššieho vymeriavacieho základu človek odvádza poistné na dôchodkové poistenie, tým vyššia bude suma jeho budúceho dôchodku,“ vraví riaditeľ komunikačného odboru Sociálnej poisťovne Peter Višváder.

Ak by napríklad niekto celý život pracoval za priemernú mzdu a jeden rok by si v súčasnosti platil aj dobrovoľné odvody z minimálneho vymeriavacieho základu, jeho budúca penzia by sa zvýšila približne o 5,70 eura. O koľko dôchodok vzrastie v skutočnosti, však nie je možné paušálne povedať, pretože dôchodok sa počíta každému individuálne a rozhoduje každý jeden deň dôchodkového poistenia získaný po ukončení povinnej školskej dochádzky do dovŕšenia dôchodkového veku a všetky vymeriavacie základy, z ktorých bolo odvedené poistné na dôchodkové poistenie spravidla od roku 1984. Presný výpočet nie je možný, pretože každému sa situácia počas života vyvíja. Nie je pravdepodobné, že by človek po celý svoj aktívny pracovný život, napríklad nepretržite 40 rokov, odvádzal poistné výhradne z minimálneho vymeriavacieho základu, resp. celý život výhradne z rovnakého vymeriavacieho základu.

Kto sa v súčasnosti chystá do penzie a bol v minulosti nezamestnaný, má možnosť si doplatiť poistenie za toto obdobie. „Zákon o sociálnom poistení umožňuje zaplatiť poistné na dôchodkové poistenie dodatočne iba v striktne vymedzených prípadoch, a to najskôr od roku 2004 za obdobie, počas ktorého fyzická osoba bola zaradená do evidencie nezamestnaných občanov alebo sa sústavne pripravovala na povolanie štúdiom na strednej škole alebo na vysokej škole po dovŕšení 16 rokov veku,“ hovorí Višváder. Poistenie je možné doplatiť aj v prípade, ak mal niekto prerušené poistenie napríklad z dôvodu čerpania pracovného voľna bez náhrady mzdy, alebo z dôvodu čerpania rodičovskej dovolenky alebo bol zamestnancom, ktorý si uplatňoval odvodovú úľavu.

„V prípade dodatočného zaplatenia poistného sú za jednotlivé roky od roku 2004 stanovené minimálne vymeriavacie základy, pričom maximálny vymeriavací základ stanovený nie je. Fyzická osoba pri dodatočnom zaplatení poistného platí poistné z ňou určeného vymeriavacieho základu – 18 percent na starobné poistenie a 6 percent na invalidné poistenie,“ povedal Višváder. Napríklad ak by si niekto doplácal poistné za rok 2004 a zvolil by si minimálny vymeriavací základ 224,24 eura, mesačné poistné z tohto vymeriavacieho základu by bolo 53,81 eura.

Zvýšiť si dôchodok možno aj samostatným sporením. Každý, kto je zapojený do druhého piliera, má možnosť posielať si doň aj dobrovoľné príspevky. Priamo na dôchodok je určené aj dobrovoľné dôchodkové sporenie, ktoré je navyše aj daňovo zvýhodnené. Využiť však možno aj ďalšie produkty na sporenie alebo investovanie. „Pokiaľ hovoríme o dlhodobom sporení, rozprávame o sporení na desiatky rokov. A pri ňom dôležitejšie ako samotné výška sporenia je to, aby bolo pravidelné a aby sme s ním začali čo najskôr,“ vraví Maroš Ovčarik, výkonný riaditeľ portálu Finančný kompas.

Zároveň platí, že čím skôr si niekto začne sporiť, tým ho nasporenie požadovanej sumy vyjde lacnejšie. Napríklad ak by si niekto počas 30 rokov každý mesiac odkladal 50 eur, tak pri trojpercentnom úroku si celkovo nasporí 29-tisíc eur. V prípade, že by si niekto chcel rovnakú sumu našetriť už za desať rokov, musel by každý mesiac sporiť 208 eur. V prvom prípade by tak na nasporenie sumy 29-tisíc eur potreboval 18-tisíc eur a zvyšok by tvorili úroky. V druhom prípade by z vlastných peňazí potreboval vložiť takmer 25-tisíc eur.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #zvýšenie dôchodku