Seniori: Odchod do penzie prináša nové výzvy

Slovensko starne a tento trend bude pokračovať aj v nasledujúcich rokoch. Starobný dôchodok poberá viac ako milión penzistov. Okrem koníčkov, ktorým sa mnohí venujú, takmer 140-tisíc z nich stále pracuje.

16.12.2016 09:04
dôchodca, senior, jeseň, lavička, park, starý pán Foto:
Ilustračné foto.
debata (3)

Niet pochýb, že telo sa vekom mení, ale slabosť a chorľavosť nie sú nevyhnutné. „Kľúčom k úspešnému starnutiu je prevziať zodpovednosť za svoje telo a ubezpečiť sa, že zostáva v dostatočne dobrom stave na to, aby odolalo mnohým zdravotným ťažkostiam súvisiacim so starnutím,“ hovorí telovýchovný lekár Pavel Malovič. Kvalitu života seniorov výrazne ovplyvňujú aj medziľudské vzťahy. Samota a pocit nepotrebnosti sú kritické v každom období života. V starobe sa sieť sociálnych kontaktov redukuje, ich nedostatok vedie k depresívnym náladám a zatrpknutosti. Kameňom úrazu je aj zhoršujúca sa kondícia. Starší človek sa často nechce hýbať, pretože pohyb mu spôsobuje bolesť. Menej pohybu ovplyvňuje pohybový systém a človek sa cíti ešte horšie. A tak sa bludný kruh uzatvára.

„Pre seniorov má veľký význam fyzická sebestačnosť. Práve odkázanosť a závislosť od druhých im spôsobujú psychické traumy,“ vysvetľuje doktor Malovič. Najlepším bojovníkom je teda pohyb a stále kontakty s ľuďmi. Pri zníženej pohybovej aktivite organizmus stráca silu, redukuje sa počet svalových vlákien, ubúda objem svalstva a objavujú sa ďalšie zmeny v celom pohybovom systéme. Vhodné je zaradiť do životného štýlu ranné cvičenie. Ideálnym pohybom je chôdza. Pešia turistika voľnejším tempom i na krátke vzdialenosti má okrem fyzického aj psychohygienický význam.

S pribúdajúcimi rokmi je potrebná pri výbere pohybových aktivít opatrnosť a prihliadať treba aj na už existujúce zdravotné obmedzenia. Organizmus staršieho človeka je zraniteľnejší a krehký, stúpa aj potreba príjmu minerálov a vitamínov. Na hormonálny a nervový systém priaznivo vplýva magnézium. Umožňuje uvoľnenie a sťahovanie svalstva, čím podporuje prevenciu kŕčov (spolu s vitamínmi B1, B2 a B6). Udržiava v dobrom stave obehový systém a zvykne sa označovať aj ako antidepresívny a protistresový srdcový minerál. V kombinácii s vápnikom pôsobí ako prirodzený upokojujúci a regeneračný prostriedok.

Je len málo seniorov, ktorým sa po odchode do penzie nezhorší finančná situácia. Okrem iných výdavkov významnú časť ich penzie pohlcujú napríklad aj výdavky na lieky. Penzistov sa preto týkajú limity spoluúčasti na doplatky na lieky. Limitom je suma, ktorou sa dôchodca spolupodieľa na úhrade liekov. Znamená to, že ak celková výška úhrad prekročí v štvrťroku ochranný limit 25 eur, zdravotná poisťovňa vám vráti sumu, o ktorú bol limit prekročený. Zákon presne definuje podmienky, za akých sa tak stane.

Penzisti však môžu využiť aj ďalšie výhody a zľavy, napríklad požiadať o úľavu na dani. Po túto informáciu si musia zájsť na miestny či mestský úrad, prečítať si ju na internete vo všeobecne záväznom nariadení alebo na vývesnej tabuli pred úradom. Zľavy sa zvyčajne týkajú daní z nehnuteľností, poplatku za psa či komunálny odpad. Ak ich daná obec či mesto poskytuje, treba si podať žiadosť, tieto úľavy nie sú poskytované automaticky.

Každý, kto dosiahne dôchodkový vek a v jeho domácnosti nežije pracujúca osoba, môže požiadať o zľavu na koncesionárskych poplatkoch. Tú treba adresovať na adresu RTVS a priložiť k nej potrebné doklady. Nárok na zníženú sadzbu potom vzniká od prvého dňa mesiaca nasledujúceho po mesiaci, v ktorom ste oznámili a preukázali vznik nároku na zľavu.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #starobný dôchodok #seniori