Invalidný dôchodok poberá čoraz viac ľudí

Onkologické ochorenia, duševné poruchy, choroby obehovej sústavy a ďalšie ochorenia invalidizujú čoraz viac Slovákov. Invalidný dôchodok poberá takmer 235-tisíc ľudí.

02.12.2016 09:29
žena, dievča, depresia, smútok, invalid
Ilustračné foto.
debata (22)

Len v septembri si žiadosť podalo 2 159 ľudí, v októbri to bolo už 2 615 žiadostí, pričom v októbri ich bolo priznaných 1 723. Výška priemerného invalidného dôchodku s poklesom schopnosti pracovať do 70 % je približne 197 eur, ak má človek pokles schopnosti pracovať nad 70 %, priemerný invalidný dôchodok je približne 353 eur.

Každý, kto chce o túto dávku žiadať, musí byť invalidný, mať potrebný počet odpracovaných rokov a nesmie mať nárok na starobný alebo mu nesmie byť priznaný predčasný dôchodok. Za osobitne stanovených podmienok naň môže vzniknúť nárok aj človeku, ktorý sa stal invalidným pred dovŕšením veku, v ktorom sa končí povinná školská dochádzka, alebo v období, v ktorom je nezaopatreným dieťaťom.

Človek sa stáva invalidným, ak pre dlhodobo nepriaznivý zdravotný stav má pokles schopnosti pracovať o viac ako 40 % v porovnaní so zdravým človekom. „Pokles schopnosti vykonávať zárobkovú činnosť sa posudzuje porovnaním telesnej, duševnej a zmyslovej schopnosti poistenca s dlhodobo nepriaznivým zdravotným stavom a telesnej, duševnej a zmyslovej schopnosti zdravej osoby. Lekár pritom vychádza z podkladov zdravotnej dokumentácie, odborných lekárskych nálezov, vyhodnocuje všetky ochorenia, ktorými osoba trpí,“ vysvetlil riaditeľ komunikačného oddelenia Sociálnej poisťovne Peter Višváder.

Konanie o nároku sa začína písomnou žiadosťou. „K žiadosti je potrebné doložiť tlačivo Prehliadka zisťovacia – kontrolná, ktoré vystavuje ošetrujúci lekár. Po jej spísaní je posúdený zdravotný stav posudkovým lekárom sociálneho poistenia. Posudkovému lekárovi treba doložiť všetky výsledky lekárskych správ a údaje zo zdravotnej dokumentácie zdravotníckeho zariadenia o diagnostike, vývoji a liečbe ochorení,“ vraví Višváder. Spísanie žiadosti a posúdenie invalidity sa vykonáva spravidla v jeden deň.

Ľudia, ktorí už invalidný dôchodok poberajú a nezdržiavajú sa v mieste svojho bydliska, by mali oznámiť Sociálnej poisťovni korešpondenčnú adresu, na ktorej si preberajú písomnosti. V opačnom prípade sa môže stať, že sa nedozvedia o termíne kontrolnej lekárskej prehliadky a výplata dávky im bude pozastavená.

„Ak sa totiž u poberateľa invalidného dôchodku predpokladá zmena vo vývoji zdravotného stavu a zmena schopnosti pracovať, Sociálna poisťovňa ho predvolá na kontrolnú lekársku prehliadku. Predvolanie a termín takejto prehliadky posudkový lekár oznámi poštou. Ak invalidný dôchodca na posúdenie nepríde a ani neospravedlní svoju neúčasť, posudkový lekár dá návrh na zastavenie výplaty invalidného dôchodku. Jeho výplatu je možné opätovne uvoľniť až po absolvovaní kontrolnej lekárskej prehliadky,“ píše sa v správe Sociálnej poisťovne.

© Autorské práva vyhradené

22 debata chyba
Viac na túto tému: #invalidný dôchodok