Odchod do dôchodku je veľkou životnou zmenou

Chystáte sa do penzie? Pripravte sa na túto udalosť vopred najmä tým, že si skontrolujete, či máte všetky potrebné doklady. Urýchlite tak vybavenie svojej dôchodkovej dávky.

17.10.2016 09:17
dôchodok, dôchodci, penzia, penzisti, druhý... Foto:
Ilustračné foto.
debata

Ak sa do dôchodku chystáte ešte v tomto roku, nič sa pre vás nemení. Ak však dôchodkový vek dosiahnete po januári 2017, musíte sa zmieriť s faktom, že do penzie pôjdete o dva a pol mesiaca neskôr. Teda presne o 76 dní. Dôchodkový vek tak na budúci rok bude 62 rokov a 76 dní. „V súlade s cieľom zabezpečiť dlhodobú finančnú udržateľnosť dôchodkového systému sa od 1. januára 2017 upravuje dôchodkový vek v závislosti od vývoja priemernej strednej dĺžky života spoločnej pre mužov a ženy v aktuálnom dôchodkovom veku vyjadrenom v celých rokoch,“ uviedol rezort práce a sociálnych vecí.

Neskorší vek odchodu do penzie sa však nebude týkať každého. Zákon stanovuje výnimky. Predlžovanie penzijného veku sa nebude týkať poistencov narodených do 31. decembra 1954, žien narodených do 31. decembra 1961, na ktoré sa vzťahujú ustanovenia o znížení dôchodkového veku v závislosti od počtu vychovaných detí, a poistencov, ktorým sa zachováva nárok na znížený dôchodkový vek vzhľadom na počet odpracovaných rokov v zamestnaní zaradenom do I. pracovnej kategórie alebo do I. alebo II. kategórie.

Minimálne pätnásť odpracovaných rokov a dôchodkový vek. To sú podmienky, ktoré musí splniť každý, kto chce požiadať o starobný dôchodok. Do budúcej penzie sa započítava okrem odpracovaných rokov aj príjem. Jej výšku však ovplyvňuje aj jedna veličina, o ktorej mnohí z nás ani netušia. Je to aktuálna dôchodková hodnota. Jej výška sa každý rok mení a vplýva na ňu výška priemernej mzdy. Čím viac vzrastie priemerná mzda, tým viac sa zvýši aj aktuálna dôchodková hodnota. Kým do konca tohto roka platí suma 10,9930 eura, od januára by sa mala zvýšiť na 11,3555 eura. Presná suma však bude známa, až keď bude jasné, aká bola priemerná mzda v hospodárstve za tretí štvrťrok tohto roka.

Od januára sa malo znižovať percento inej veličiny, ktorá tiež ovplyvňuje konečnú sumu penzie. A tou je priemerný osobný mzdový bod, ktorý spolu s odpracovanými rokmi a aktuálnou dôchodkovou hodnotou tvorí trojicu základných veličín na výpočet dôchodkovej dávky. Ak je na úrovni 1, čo je suma priemernej mzdy v hospodárstve, pre budúceho penzistu sa nič nemení. Do jeho budúceho dôchodku sa započíta celý jeho zárobok. Situácia sa však mení, ak je toto číslo nižšie ako 1, čiže človek zarába menej ako 880 eur, alebo vyššie ako 1,25, čo predstavuje zárobok viac ako 1 200 eur mesačne.

Tým, ktorí zarábajú viac, ako je priemer na Slovensku, sa z príjmu, ktorý prevyšuje približne 1 200 eur v hrubom, malo od januára započítať do penzie nižšie percento. Parlament však schválil zmenu v zákone o sociálnom poistení, a tak sa toto percento nebude znižovať a zostane na úrovni 68 %, neklesne na 64. Ak požiada o dôchodok človek v tomto roku, jeho penzia bude aj s valorizáciou približne 651 eur. Ak pôjde do penzie na budúci rok za rovnakých podmienok, jeho dôchodok bude aj s valorizáciou približne 679 eur. Ak by sa však redukovalo percento priemerného osobného mzdového bodu a znížilo by sa na 64 %, jeho dôchodok aj s valorizáciou by bol asi 675 eur.

Lepšie na tom mali byť tí, ktorí zarábajú menej, ako je priemer na Slovensku. Tým Sociálna poisťovňa dnes pripočíta k budúcej penzii 20 percent, na budúci rok to malo byť 21 % navyše. Toto percento sa však nezmení a zostane na úrovni 20 %. A tak ak dnes dostane takýto dôchodca penziu v sume 292 eur, na budúci rok to malo byť približne 310 eur, ale po zmene dostane len 308 eur.

Každý, kto chce o dôchodok požiadať, musí podať písomnú žiadosť a doložiť potrebné doklady. Tomu, kto podmienky na priznanie starobnej penzie nespĺňa, bude žiadosť zamietnutá. „Sociálna poisťovňa vypočíta presnú výšku dôchodku poistencovi až počas konania o jeho priznanie, to znamená, až po podaní žiadosti a posúdení nároku. Až vtedy sa presne zistia všetky skutočnosti, ktoré sú na výpočet dôchodku nevyhnutné a vezmú sa do úvahy všetky veličiny, ktoré vplývajú na jeho výšku. Sú to napríklad počet odpracovaných rokov, hrubé zárobky, výška poistného, ktoré poistenec odvádzal,“ vysvetlil riaditeľ komunikačného odboru Sociálnej poisťovne Peter Višváder.

Všetci budúci penzisti, ktorí pracovali dlhé roky, ale zarábali málo, majú záruku, že dostanú minimálnu penziu. Ak splnia všetky podmienky. Minimálna suma, ktorú dostanú za 30 odpracovaných rokov je 269,50 eura. Ak do penzie odchádza človek, ktorý by po 46 odpracovaných rokoch, keďže zarábal málo, a teda málo platil do Sociálnej poisťovne, mal nárok na penziu v sume približne 257 eur, po novom mu ju dorovnajú na 346,70 eura.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #odchod do dôchodku