Ako dosiahnuť na vyšší dôchodok?

Ráno sa zobudíte a len si užívate. Zájdete si na kávu, na obed, poobede si vyrazíte na výlet, raz za čas na predĺžený víkend či na dovolenku k moru. Takto by mnohí ľudia chceli prežívať svoj dôchodkový vek. Skutočnosť, aspoň na Slovensku, je však výrazne iná. Väčšina penzistov sa musí zmieriť s tým, že ich dôchodok nepostačuje na to, aby si takto užívali. Keď zaplatia za bývanie a jedlo, nezostávajú im už takmer žiadne peniaze.

15.08.2016 08:11
dôchodok, dôchodca, penzia, peniaze Foto:
Ilustračné foto.
debata

Po dovŕšení dôchodkového veku penzisti už nemajú veľa možností, ako si zvýšiť svoj dôchodok. Sociálna poisťovňa im dôchodok zvýši v prípade, ak sa zamestnajú a z tejto práce budú povinne dôchodkovo poistení. Nárok na zvýšenie penzie tak majú tí ľudia, ktorí sú zamestnaní na zmluvu aj na dohodu, ale aj tí, ktorí majú živnosť a z tejto živnosti im vzniklo povinné poistenie. „Poberateľom starobného dôchodku, ktorí sú v priebehu roka 2016 dôchodkovo poistení, zvýši Sociálna poisťovňa starobný dôchodok od 1. januára 2017 automaticky, bez podania žiadosti. Ak však dôchodkové poistenie skončí v priebehu kalendárneho roka, o zvýšenie dôchodku je možné požiadať písomne po zániku poistenia,“ povedal riaditeľ komunikačného odboru Sociálnej poisťovne Peter Višváder.

Ľudia, ktorí ešte nedosiahli dôchodkový vek a chcú si zvýšiť svoju budúcu penziu, musia počítať s tým, že to nebude zadarmo. Buď uzatvoria dobrovoľné poistenie v Sociálnej poisťovni, alebo si budú sporiť inde. Ďalšou možnosťou je nájsť si okrem stáleho zamestnania aj prácu na dohodu. „V prípade, že človek pracuje na pracovnú zmluvu a zároveň aj na dohodu o vykonaní práce, hodnotia sa pre výpočet dôchodku obidva príjmy, keďže sa z nich odvádza dôchodkové poistenie. Čiže ak z jednej činnosti bude mať zamestnanec vymeriavací základ 700 eur a z druhej činnosti bude vymeriavací základ 200 eur, bude sa pre výpočet dôchodku hodnotiť vymeriavací základ 900 eur,“ hovorí Višváder.

Ak niekto má dostatok peňazí, môže sa v Sociálnej poisťovni prihlásiť aj na dobrovoľné poistenie. „Fyzická osoba, ktorá má záujem o dobrovoľné dôchodkové poistenie, si určuje vymeriavací základ na platenie poistného sama v rozpätí od minimálneho vymeriavacieho základu do maximálneho vymeriavacieho základu. Od 1. 1. 2016 je výška minimálneho vymeriavacieho základu v sume 429 eur a suma maximálneho vymeriavacieho základu je 4 290 eur,“ vraví Višváder. Kto si zvolí minimálny vymeriavací základ, bude platiť mesačné poistné vo výške 123,33 eura. V prípade maximálneho vymeriavacieho základu je potrebné mesačne platiť 1 233,37 eura.

Jednou z možností, ako si zvýšiť svoj budúci dôchodok, je posielať dobrovoľné príspevky do druhého piliera. Ešte v tomto roku sú takéto príspevky daňovo zvýhodnené. Keďže poplatky v druhom pilieri sú regulované, je táto forma sporenia lacnejšia, než keby si niekto sporil na dôchodok v podielových fondoch. Nevýhodou však je nemožnosť vybrať si peniaze skôr. V prípade investície do podielových fondov je možné peniaze v prípade potreby vybrať kedykoľvek, z druhého piliera dostaneme peniaze až po dovŕšení dôchodkového veku.

V porovnaní s dobrovoľným dôchodkovým poistením je výhodou dobrovoľných príspevkov do druhého piliera aj to, že nie je stanovená žiadna minimálna suma, ktorú musí sporiteľ platiť. Stačí sem posielať pár eur mesačne alebo poslať peniaze len občas. Ľudia, ktorí sa stali sporiteľmi pred rokom 2013 a chcú si posielať dobrovoľné príspevky na svoj dôchodkový účet, musia so svojou dôchodkovou spoločnosťou uzatvoriť dodatok k zmluve. Od roku 2013 je táto možnosť priamo v zmluve.

Mnoho ľudí využíva na zvýšenie svojho budúceho dôchodku aj tretí pilier. Príspevky do výšky 180 eur ročne je možné odpočítať z daňového základu. Navyše veľa zamestnávateľov svojim zamestnancom prispieva na sporenie v treťom pilieri. Zamestnanec má tak na svojom dôchodkovom účte viac peňazí, ako si tam sám posiela.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #zvýšenie dôchodku #pracujúci dôchodcovia