Odchod do penzie môžu skomplikovať chýbajúce doklady

Odchod do dôchodku je veľkou životnou zmenou. Len v prvom polroku tohto roka odišlo do penzie takmer 22-tisíc ľudí. Z toho 9 496 dôchodkov Sociálna poisťovňa priznala mužom a ich priemerná výška predstavovala 527,37 eura. Ženám priznala 12 393 starobných penzií v priemernej výške 400,88 eura.

08.08.2016 07:25
dôchodok, dôchodkové sporenie, Sociálna poisťovňa Foto: ,
Ilustračné foto.
debata

Ak sa chystáte do penzie ešte v tomto roku, nič sa pre vás nemení. Ak však dôchodkový vek dosiahnete po januári 2017, musíte sa zmieriť s faktom, že do penzie pôjdete o dva a pol mesiaca neskôr. Teda presne o 76 dní. Dôchodkový vek tak na budúci rok bude 62 rokov a 76 dní.

„V súlade s cieľom zabezpečiť dlhodobú finančnú udržateľnosť dôchodkového systému sa od 1. januára 2017 upravuje dôchodkový vek v závislosti od vývoja priemernej strednej dĺžky života spoločnej pre mužov a ženy v aktuálnom dôchodkovom veku vyjadrenom v celých rokoch,“ uviedol rezort práce a sociálnych vecí. Neskorší vek odchodu do penzie sa však nebude týkať každého. Zákon stanovuje výnimky. Predlžovanie penzijného veku sa nebude týkať poistencov narodených do 31. decembra 1954, žien narodených do 31. decembra 1961, na ktoré sa vzťahujú ustanovenia o znížení dôchodkového veku v závislosti od počtu vychovaných detí, a poistencov, ktorým sa zachováva nárok na znížený dôchodkový vek vzhľadom na počet odpracovaných rokov v zamestnaní zaradenom do I. pracovnej kategórie alebo do I. alebo II. kategórie.

Skôr ako si podáte žiadosť, skontrolujte si, či máte všetky doklady. „Každý, kto chce žiadať o dôchodok, by mal predtým navštíviť pobočku Sociálnej poisťovne a požiadať o informáciu, aké doklady treba na spísanie žiadosti predložiť a dohodnúť si termín jej spísania. Tento termín nemusí byť zhodný s dňom dovŕšenia dôchodkového veku," vysvetľuje postup riaditeľ komunikačného odboru Sociálnej poisťovne Peter Višváder. „Je to vhodný postup práve preto, aby sa urýchlil celý proces vybavovania dôchodku. Klient v jednom termíne príde, spíše si žiadosť so zamestnancom pobočky a predloží všetky doklady."

A kto a kedy má na penziu nárok? Každý, kto dosiahol dôchodkový vek a má odpracovaných minimálne 15 rokov. Tomu, kto tieto podmienky nespĺňa, bude žiadosť o penziu zamietnutá. „Sociálna poisťovňa vypočíta presnú výšku dôchodku poistencovi až počas konania o jeho priznanie, to znamená, až po podaní žiadosti a posúdení nároku. Až vtedy sa presne zistia všetky skutočnosti, ktoré sú na výpočet dôchodku nevyhnutné, a vezmú sa do úvahy všetky veličiny, ktoré vplývajú na jeho výšku. Sú to napríklad počet odpracovaných rokov, hrubé zárobky, výška poistného, ktoré poistenec odvádzal," vysvetlil Višváder.

Všetci budúci penzisti, ktorí pracovali dlhé roky, ale zarábali málo, majú záruku, že dostanú minimálnu penziu. Ak splnia všetky podmienky. Minimálna suma, ktorú dostanú za 30 odpracovaných rokov, je 269,50 eura. Ak do penzie odchádza človek, ktorý by po 46 odpracovaných rokoch, keďže zarábal málo, a teda málo platil do Sociálnej poisťovne, mal nárok na penziu v sume približne 257 eur, po novom mu ju dorovnajú na 346,70 eura.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #starobný dôchodok #odchod do dôchodku