Nové penzie? Solidárnejšie, ale aj vyššie

Myslíte si, že čím dlhšie pracujete a čím viac zarobíte, tým vyšší dôchodok budete mať v budúcnosti? Nemusí to platiť doslovne. Už niekoľko rokov po sebe sú tí lepšie zarábajúci pri výpočte penzií solidárnejší s tými horšie zarábajúcimi. Budúcoročné penzie však budú vyššie vďaka jednej veličine, ktorá je pri výpočte penzie veľmi dôležitá.

02.08.2016 09:00
dôchodca, dôchodok, dovolenka, peniaze Foto:
Ilustračné foto.
debata

Minimálne pätnásť odpracovaných rokov a dôchodkový vek. To sú podmienky, ktoré musí splniť každý, kto chce požiadať o starobný dôchodok. Do budúcej penzie sa však započítava okrem odpracovaných rokov aj príjem, jej výšku ovplyvňuje aj málo známa veličina, ale zato veľmi dôležitá – aktuálna dôchodková hodnota. Jej výška sa každý rok mení a vplýva na ňu výška priemernej mzdy. Čím viac vzrastie priemerná mzda, tým viac sa zvýši aj aktuálna dôchodková hodnota. Kým do konca tohto roka platí suma 10,9930 eura, od januára by sa mala zvýšiť na 11,3555 eura.

Tým, ktorí zarábajú viac, ako je priemer na Slovensku, sa z príjmu, ktorý prevyšuje približne 1¤200 eur v hrubom, opäť započíta do penzie nižšie percento. Kým tento rok je to 68 %, v roku 2017 to bude len 64 %. Ak požiada o dôchodok človek v tomto roku, jeho penzia bude necelých 650 eur. Ak pôjde do penzie na budúci rok za rovnakých podmienok, jeho dôchodok bude, ale len vďaka vyššej aktuálnej dôchodkovej hodnote, na úrovni približne 667 eur. Ak by sa aktuálna dôchodková hodnota nemenila, jeho penzia by bola len 645 eur.

Na budúci rok opäť získajú ľudia, ktorí zarábajú menej, ako je priemer na Slovensku. Tým Sociálna poisťovňa dnes pripočíta k budúcej penzii 20 percent, na budúci rok to bude 21 % navyše. Toto percento sa bude až do roku 2018 postupne zvyšovať až na konečných 22. A tak ak dnes dostane takýto dôchodca penziu v sume 290 eur, na budúci rok to už bude približne 302 eur.

Ten, kto má príjem na úrovni priemernej mzdy, by mal po odpracovaní 45 rokov dostať penziu približne 495 eur. Ak pôjde do penzie na budúci rok za rovnakých podmienok, bude jeho dôchodok, vďaka vyššej aktuálnej dôchodkovej hodnote, približne 512 eur.

Ako upozornil riaditeľ komunikačného odboru Sociálnej poisťovne Peter Višváder, výšku penzií ovplyvňuje aj počet rokov, počas ktorých poistenec odvádzal poistné na dôchodkové poistenie od dovŕšenia 16. roku veku do posledného dňa, ktorý predchádza dňu vzniku nároku na dôchodok. Hodnotu priemerného osobného mzdového bodu ovplyvňujú hrubé zárobky dosiahnuté od 1. 1. 1984 do posledného roku, pred rokom, v ktorom vznikol nárok na dôchodok.

Mnohí budúci penzisti, ktorí dosiahnu dôchodkový vek na rozhraní rokov, si tak kladú otázku, či požiadať o penziu v decembri, či čakať až na január. „Každý človek, ktorý dovŕši dôchodkový vek, sa rozhoduje individuálne, či požiada o penziu odo dňa dovŕšenia dôchodkového veku, alebo až neskôr,“ povedal Višváder. „Pri rozhodovaní treba brať do úvahy okrem individuálnej životnej situácie aktuálnu dôchodkovú hodnotu, ktorá sa každý rok mení, valorizáciu penzií, možnosť získania vianočného príspevku, ako aj možnosť zvýšenia penzie za obdobie dôchodkového poistenia po vzniku nároku na dôchodok bez jeho poberania,“ dodal.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #valorizácia