Minimálny dôchodok dostanete automaticky. Ak splníte podmienky

Už takmer rok platí, že ľudia, ktorí celý život pracovali, ale zarábali málo, môžu po odchode do dôchodku poberať minimálnu penziu. Ak spĺňajú aj ďalšie podmienky.

16.05.2016 09:24
dôchodci, dôchodok, II. pilier, financie Foto:
Ilustračné foto.
debata (6)

O vyplácanie minimálneho dôchodku netreba nijako špeciálne požiadať. Do sumy penzijného minima sa automaticky navyšujú starobné, predčasné starobné aj invalidné dôchodky vypočítané v nižších sumách, a to všetkým, ktorí splnia zákonom stanovené podmienky. Podľa riaditeľa komunikačného odboru Sociálnej poisťovne Petra Višvádera podmienky nároku penzista splní vtedy, ak získa najmenej 30 rokov kvalifikovaného obdobia a suma jeho dôchodku alebo úhrnu dôchodkov bude nižšia ako suma minimálneho dôchodku. „Do celkového dôchodkového príjmu sa započítajú aj vdovské alebo vdovecké dôchodky, dôchodky zo systému sociálneho zabezpečenia policajtov a profesionálnych vojakov, dôchodky z cudziny a dôchodky vyplácané z II. piliera,“ konštatoval.

Kvalifikovaným obdobím je celé obdobie dôchodkového poistenia, ktoré poistenec získal pred 1. januárom 1993 a od 1. januára 1993 sa započítajú iba tie roky, v ktorých poistenec dosiahol osobný mzdový bod najmenej v hodnote 0,241. Táto hodnota znamená, že mal v danom roku príjem minimálne na úrovni 24 percent z priemernej mzdy platnej v tom roku, teda približne na úrovni životného minima.

„Sociálna poisťovňa rozhodne o nároku na zvýšenie dôchodku na minimálny ex offo, preto nie je potrebné podávať osobitnú žiadosť. O zvýšení dôchodku na minimálny dôchodok bude rozhodovať pri priznaní starobného dôchodku, po dovŕšení dôchodkového veku, ak pôjde o poberateľa invalidného alebo predčasného starobného dôchodku, alebo pri zmene skutočností rozhodujúcich na posúdenie nároku a určenie zvýšenia dôchodku na minimálny dôchodok.“ Rozhodujúcimi skutočnosťami sú napríklad zmena vo výške celkových dôchodkových príjmov a získanie ďalšieho kvalifikovaného obdobia. Pravidelne sa minimálny dôchodok bude prehodnocovať vždy od 1. januára z dôvodu valorizácie dôchodkov a zmeny sumy životného minima.

Suma minimálnej penzie je na úrovni 136 percent z aktuálne platnej sumy životného minima, teda momentálne zo sumy 198,09 eura, ale nie je jednotná. Za každý ďalší odpracovaný rok sa zvýši o dve percentá. A ak človek odpracuje 40 a viac rokov, jeho budúca penzia vzrastie o tri percentá. Najnižšia suma za 30 kvalifikovaných rokov je 269,50 eura, za 40 rokov 311,10, za 45 rokov 340,80 a za 50 rokov 370,50 eura.

V plnej sume však nárok na penzijné minimum vznikne len sporiteľom v prvom pilieri. „Poberateľovi starobného dôchodku sporiteľovi sa bude minimálny dôchodok primerane znižovať, a to za obdobie sporenia, ktoré bolo získané v kvalifikovanom období a podľa rovnakých pravidiel, ako sa znižuje starobný dôchodok sporiteľovi, to znamená, že sa zníži za obdobie sporenia pred 1. septembrom 2012 o polovicu pomernej výšky minimálneho dôchodku patriacej za obdobie sporenia a za obdobie od 1. septembra 2012 o 2/9 pomernej výšky minimálneho dôchodku patriacej za obdobie sporenia,“ povedal Višváder.

Tí penzisti, ktorí nespĺňajú podmienky na priznanie minimálnej penzie a Sociálna poisťovňa im vypočíta penziu nižšiu ako dvesto eur, budú musieť naďalej žiadať na úrade práce o dávku v núdzi. „Ak suma starobného dôchodku, úhrn súm starobného a vdovského/vdo­veckého dôchodku poberateľa s bydliskom na území Slovenska je najviac v sume, pri ktorej môže vzniknúť nárok na dávku v núdzi a príspevky k nej, Sociálna poisťovňa oznámi identifikačné údaje úradu práce prostredníctvom Ústredia práce, sociálnych vecí a rodiny, ktorý z tohto podnetu začne konanie o posúdení hmotnej núdze,“ vysvetlil Višváder.

Ak úrad práce rozhodne o tom, že penzista je v núdzi, má potom nárok na základnú dávku v núdzi, ochranný príspevok a príspevok na bývanie.

© Autorské práva vyhradené

6 debata chyba
Viac na túto tému: #minimálny dôchodok