Prídem o sirotský dôchodok, ak sa vydám?

Otázky a odpovede o pozostalostných penziách.

11.05.2016 09:00
peniaze, eurá Foto:
Ilustračné foto.
debata

Som študentka vysokej školy. Mám 25 rokov a poberám sirotský dôchodok. Tento rok plánujem uzavrieť manželstvo. Bude mi sirotský dôchodok odňatý?

Nárok na sirotský dôchodok má nezaopatrené dieťa, ktorému zomrel rodič alebo osvojiteľ dieťaťa. Za nezaopatrené dieťa sa považuje dieťa do skončenia povinnej školskej dochádzky a po jej skončení najdlhšie do dovŕšenia 26 rokov veku, ak sa sústavne pripravuje na povolanie. Skutočnosť, že nezaopatrené dieťa uzavrie manželstvo, nemá vplyv na nárok na pozostalostnú dávku a nárok na jej výplatu. To znamená, že sirotský dôchodok vám bude naďalej vyplácaný do ukončenia štúdia alebo do dovŕšenia 26 rokov veku.

Som študent vysokej školy. Dňa 2. 11. 2016 dovŕšim 26 rokov veku. Štúdium ukončím až 30. 6. 2017. Dokedy mám nárok na sirotský dôchodok?

Nárok na sirotský dôchodok má nezaopatrené dieťa, ktorému zomrel rodič alebo osvojiteľ dieťaťa. Za nezaopatrené dieťa sa považuje dieťa do skončenia povinnej školskej dochádzky a po jej skončení najdlhšie do dovŕšenia 26 rokov veku, ak sa sústavne pripravuje na povolanie. Nárok na sirotský dôchodok zaniká vždy dovŕšením 26. roku veku dieťaťa.

Začiatkom apríla zomrel môj druh, s ktorým som žila 18 rokov v spoločnej domácnosti a vychovávali sme spoločné dieťa. Mám nárok na vdovský dôchodok?

Na vdovský dôchodok má nárok vdova po manželovi, ktorý ku dňu smrti bol poberateľom starobného, invalidného dôchodku alebo mal nárok na predčasný dôchodok; ku dňu smrti splnil podmienky nároku na starobný dôchodok alebo získal potrebný počet odpracovaných rokov na nárok na invalidný dôchodok alebo zomrel v dôsledku pracovného úrazu alebo choroby z povolania. Z toho vyplýva, že družka nemá nárok na vdovský dôchodok po druhovi. Vaše spoločné dieťa však má nárok na sirotský dôchodok po otcovi.

Môj manžel zomrel vo veku 46 rokov. Prečo mi bol vypočítaný vdovský dôchodok z invalidného dôchodku manžela?

Vdova má nárok na vdovský dôchodok po manželovi, ktorý ku dňu smrti bol poberateľom starobného alebo invalidného dôchodku alebo mal nárok na predčasný dôchodok; ku dňu smrti splnil podmienky nároku na starobný dôchodok alebo získal počet rokov dôchodkového poistenia na nárok na invalidný dôchodok alebo zomrel v dôsledku pracovného úrazu alebo choroby z povolania. Suma vdovského dôchodku je 60 % starobného alebo invalidného dôchodku, na ktorý mal alebo by mal nárok zomretý manžel ku dňu smrti. Váš manžel ku dňu smrti nebol poberateľom žiadneho z uvedených dôchodkov, nemal nárok na predčasný dôchodok ani nesplnil podmienky nároku na starobný dôchodok (nedovŕšil dôchodkový vek). Získal však počet rokov dôchodkového poistenia na nárok na invalidný dôchodok, a preto bol vdovský dôchodok vypočítaný z invalidného dôchodku, na ktorý by mal váš manžel nárok v čase smrti.

Som vdovec a poberám vdovecký dôchodok. Ak budem so svojou súčasnou partnerkou žiť ako druh a družka, zanikne mi nárok na pozostalostnú penziu?

Nárok na vdovecký dôchodok zaniká uzatvorením manželstva alebo dňom právoplatnosti rozhodnutia súdu, podľa ktorého vdovec úmyselným trestným činom spôsobil smrť manželky. Pokiaľ so svojou družkou neuzatvoríte manželstvo, nárok na vdovecký dôchodok vám nezanikne.

Zdroj: Sociálna poisťovňa

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #vdovský dôchodok #sirotský dôchodok