Invalidný dôchodok? Na základe posudku

Choroby pohybového aparátu, nádory, ale aj duševné poruchy sú najčastejšími príčinami invalidizácie Slovákov, pričom počet chorých každoročne narastá. K 31. decembru 2005 bolo za invalidných uznaných približne 181-tisíc ľudí, v decembri 2010 to už bolo 213-tisíc a v decembri 2015 už viac ako 235-tisíc ľudí.

26.02.2016 09:18
vyšetrenie, obličky, lekár Foto:
Ilustračné foto.
debata

Každý, kto chce o invalidný dôchodok žiadať, musí súčasne splniť tri dôležité podmienky: je invalidný, má potrebný počet rokov obdobia dôchodkového poistenia a nespĺňa podmienky nároku na starobný dôchodok alebo mu nebol priznaný predčasný starobný dôchodok. Za osobitne stanovených podmienok naň môže vzniknúť nárok aj človeku, ktorý sa stal invalidným pred dovŕšením veku, v ktorom sa končí povinná školská dochádzka, alebo v období, v ktorom je nezaopatreným dieťaťom.

Posudkoví lekári Sociálnej poisťovne v minulom roku posúdili 27 497 žiadostí o priznanie tejto dávky. Celkovo bolo uznaných 22 350 invalidít, pričom z tohto počtu malo určenú mieru poklesu schopnosti pracovať o viac ako 70 % v porovnaní so zdravou osobou 5 824 žiadateľov. V 5 147 prípadoch nebola posudkovým lekárom invalidita uznaná, keďže žiadatelia nespĺňali zdravotné kritériá na uznanie invalidity.

Človek sa stáva invalidným, ak pre dlhodobo nepriaznivý zdravotný stav má pokles schopnosti pracovať o viac ako 40 % v porovnaní so zdravým človekom. „Pokles schopnosti vykonávať zárobkovú činnosť sa posudzuje porovnaním telesnej, duševnej a zmyslovej schopnosti poistenca s dlhodobo nepriaznivým zdravotným stavom a telesnej, duševnej a zmyslovej schopnosti zdravej osoby. Lekár pritom vychádza z podkladov zdravotnej dokumentácie, odborných lekárskych nálezov, vyhodnocuje všetky ochorenia, ktorými osoba trpí,“ vysvetlil riaditeľ komunikačného oddelenia Sociálnej poisťovne Peter Višváder.

Konanie o nároku na invalidný dôchodok sa začína písomnou žiadosťou, ktorú treba podať v miestne príslušnej pobočke Sociálnej poisťovne na predpísanom tlačive. „K žiadosti je potrebné doložiť tlačivo Prehliadka zisťovacia – kontrolná, ktoré vystavuje ošetrujúci lekár. Po jej spísaní je posúdený zdravotný stav posudkovým lekárom sociálneho poistenia. Posudkovému lekárovi treba doložiť všetky výsledky lekárskych správ a údaje zo zdravotnej dokumentácie zdravotníckeho zariadenia o diagnostike, vývoji a liečbe ochorení,“ vraví Višváder. Spísanie žiadosti a posúdenie invalidity sa vykonáva spravidla v jeden deň.

„Posudkový lekár určuje mieru poklesu schopnosti pracovať podľa štádia a rozsahu zdravotného postihnutia, neurčuje percento danej choroby, ale pokles schopnosti zárobkovej činnosti pri najzávažnejšom invalidizujúcom ochorení,“ vysvetľuje. Môže však nastať aj situácia, že žiadateľ o invalidný dôchodok má tri diagnózy, ale Sociálna poisťovňa mu ho napriek tomu neprizná. Takáto situácia môže vzniknúť, ak poistenec nedosahuje pokles schopnosti pracovať o viac ako 40 % ani pri jednom z viacerých zdravotných postihnutí, keďže jednotlivé percentuálne miery poklesu schopnosti pracovať sa nesčítavajú. Miera poklesu schopnosti pracovať v percentách sa určuje podľa druhu zdravotného postihnutia, ktoré je rozhodujúcou príčinou dlhodobo nepriaznivého zdravotného stavu, a so zreteľom na závažnosť ostatných zdravotných postihnutí. Mieru poklesu schopnosti pracovať možno zvýšiť najviac o 10 %, ak závažnosť ostatných zdravotných postihnutí ovplyvňuje pokles schopnosti pracovať. To znamená, že môže vzniknúť situácia, že každé zdravotné postihnutie hodnotené osobitne dosiahne maximálnu možnú mieru poklesu schopnosti vykonávať zárobkovú činnosť 30 %. Pri zvýšení tejto hodnoty o možných 10 %, ak závažnosť ostatných zdravotných postihnutí ovplyvňuje pokles schopnosti pracovať, je celková miera poklesu schopnosti pracovať „len” 40 % – nedosiahne viac ako 40 %, aby mohol byť uznaný invalidným.

Ak je však človek uznaný invalidným, jeho invalidita trvá dovtedy, kým mu jeho dlhodobo nepriaznivý zdravotný stav spôsobuje pokles schopnosti pracovať o viac ako 40 % v porovnaní so zdravým človekom. „Opätovné posúdenie zdravotného stavu vykonáva posudkový lekár pri kontrolnej lekárskej prehliadke v lehote určenej pri predchádzajúcom posúdení alebo skôr, ak sa predpokladá zmena vo vývoji zdravotného stavu, na podnet inej fyzickej alebo právnickej osoby.“ Lehotu následnej kontrolnej prehliadky určí posudkový lekár v závislosti od povahy, dynamiky a predpokladaného vývoja zdravotného stavu, najneskôr do troch rokov. „Len výnimočne pri stavoch, ktoré nie sú ovplyvniteľné ďalšou liečbou ani rehabilitáciou z hľadiska zmeny schopnosti pracovať, je vykonanie kontrolnej lekárskej prehliadky nepotrebné,“ vysvetlil Višváder.

V rámci kontrolnej činnosti skontrolovali minulý rok posudkoví lekári 49 548 poberateľov invalidného dôchodku. V 44 019 prípadoch bola naďalej uznaná invalidita s rovnakou mierou poklesu schopnosti vykonávať zárobkovú činnosť, ako pri predchádzajúcom posúdení zdravotného stavu. V 3 694 prípadoch bolo percento invalidity zvýšené z dôvodu zhoršenia zdravotného stavu. Z dôvodu zlepšenia zdravotného stavu poberateľa dávky bolo znížené percento invalidity v 1 425 prípadoch a zrušená invalidita bola v 410 prípadoch.

V istých prípadoch je možné výplatu dôchodku aj zastaviť. Napríklad vtedy, ak sa poberateľ dávky, ktorá je podmienená invaliditou a ktorého zdravotný stav treba posúdiť, nepodrobí vyšetreniu zdravotného stavu. Výplata dôchodku sa uvoľní, až keď sa klient podrobí vyšetreniu zdravotného stavu, pričom invalidita naďalej trvá.

Poberateľovi invalidného dôchodku môže byť tento aj odňatý. Invalidný dôchodok sa odníme, ak poistenec už nie je invalidný, teda miera poklesu schopnosti vykonávať zárobkovú činnosť je menej ako 41 percent v porovnaní so zdravou osobou.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #invalidný dôchodok