Niektoré vdovy a niektorí vdovci dostanú opäť pozostalostnú penziu

Sociálna poisťovňa bude od 1. januára 2016 opätovne priznávať pozostalostný dôchodok tým vdovám a vdovcom, ktorí ovdoveli pred 1. januárom 2004. Vyplýva to z novely zákona o sociálnom poistení.

09.12.2015 09:46
d§chodca, dôchodok, dôchodkyňa, penzia, vdova Foto:
Ilustračné foto.
debata

Nová právna úprava zjednocuje podmienky nároku na pozostalostné dôchodky vdov a vdovcov, ktorí ovdoveli pred 1. januárom 2004, s tými vdovami a vdovcami, ktorí ovdoveli po 31. decembri 2004. Nárok na pozostalostný dôchodok a jeho výplatu sa po 31. decembri 2015 obnoví postupne splnením zákonom stanovenej podmienky (napríklad vznikom invalidity, dovŕšením 50 rokov veku a pod.) tým vdovám a vdovcom, ktorí ovdoveli pred 1. januárom 2004. Vdovám a vdovcom, ktorí tieto podmienky už splnili, sa výplata dôchodku môže uvoľniť najskôr od 1. januára 2016.

Žiadosť o vdovský dôchodok alebo vdovecký dôchodok bude možné podať v pobočke Sociálnej poisťovne príslušnej podľa miesta trvalého pobytu žiadateľa alebo žiadateľky po 1. januári 2016. O žiadosti rozhodne Sociálna poisťovňa podľa zákona najneskôr do šiestich mesiacov od jej podania a dôchodok prizná odo dňa vzniku nároku, teda najskôr od 1. januára 2016.

Podrobnejšie informácie o podmienkach nároku na pozostalostné dôchodky, ako aj o dátume, od ktorého sa môže dôchodok začať vyplácať, na požiadanie poskytnú príslušní zamestnanci pobočiek Sociálnej poisťovne alebo Informačno-poradenského centra Sociálnej poisťovne, ústredie.

Zdroj: Sociálna poisťovňa

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #vdovský dôchodok