Mala som nárok na odchodné?

Pracovala som ako pokladníčka v obchode, zarábala som 300 eur. Odpracovala som päť rokov, potom som bola rok práceneschopná. Od 23. júna minulého roku som na invalidnom dôchodku. Zamestnávateľ mi však nevyplatil žiadne odchodné. Chcem sa spýtať, či som mala na odchodné nárok alebo nie. Miloslava Slezáková, Dolný Kubín

26.02.2015 09:33
dane, odvody, sporenie, peniaze Foto:
Ilustračné foto.
debata

Odchodné najmenej v sume jeho priemerného mesačného zárobku patrí zamestnancovi pri prvom skončení pracovného pomeru po vzniku nároku na starobný dôchodok alebo invalidný dôchodok, ak pokles schopnosti vykonávať zárobkovú činnosť je viac ako 70 percent.

To znamená, že ak je váš pokles schopnosti vykonávať zárobkovú činnosť vyšší ako 70 percent, teda máte plný invalidný dôchodok, mali ste nárok na odchodné. V prípade, že bol tento pokles nižší, nárok na odchodné vám nevznikol.

Zamestnávateľ však nevypláca odchodné automaticky ale len vtedy, ak ho o to zamestnanec požiada. Túto žiadosť je potrebné podať buď pred skončením pracovného pomeru alebo do desiatich pracovných dní po jeho skončení. Ak ste v danom termíne o odchodné nepožiadali, zamestnávateľ vám ho nebol povinný vyplatiť.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #odchodné #otázky čitateľov