Môžem sirotský dôchodok dostávať aj keď sa vydám?

Otázky a odpovede o pozostalostných penziách.

05.02.2015 07:20
sociálna poisťovňa, Foto: ,
Ilustračné foto.
debata

Môžem sirotský dôchodok poberať aj po uzavretí manželstva či narodení dieťaťa?

Mnoho študentov sa domnieva, že uzavretím manželstva alebo narodením dieťaťa im zaniká nárok na sirotský dôchodok. Nie je to však tak. Nárok na sirotský dôchodok má nezaopatrené dieťa, ktorému zomrel rodič alebo osvojiteľ, pričom podľa zákona nezaopatrené dieťa je dieťa do skončenia povinnej školskej dochádzky a po jej skončení aj tá sirota, ktorá sa sústavne pripravuje na povolanie, najdlhšie však do dovŕšenia 26 rokov veku. Znamená to, že študentovi v prípade uzavretia manželstva alebo narodenia dieťaťa nezaniká nárok na sirotský dôchodok a jeho výplatu. Nárok na výplatu by mu zanikol v prípade prerušenia, zanechania alebo ukončenia štúdia. Po opätovnom nástupe na štúdium môže študent požiadať Sociálnu poisťovňu o uvoľnenie výplaty sirotského dôchodku. Nárok na sirotský dôchodok zaniká vždy dovŕšením 26 rokov veku dieťaťa.

Som vdovec a poberám vdovecký dôchodok. Ak budem so svojou súčasnou partnerkou žiť ako druh a družka, zanikne mi nárok na pozostalostnú penziu?

Nárok na vdovecký dôchodok zaniká uzatvorením manželstva alebo dňom právoplatnosti rozhodnutia súdu, podľa ktorého vdovec úmyselným trestným činom spôsobil smrť manželky. Pokiaľ so svojou družkou neuzatvoríte manželstvo, nárok na vdovecký dôchodok vám nezanikne.

Kto má nárok na nevyplatený dôchodok po zomretom?

Nárok na nevyplatený dôchodok po zomretom prechádza postupne na manžela, manželku, deti a rodičov. Nevyplatený dôchodok po zomretom nie je predmetom dedičstva. Predmetom dedičstva sa stáva, až keď niet týchto osôb. Nárok naň si môže uplatniť manžel, manželka pri žiadosti o vdovecký či vdovský dôchodok. Deti si uplatňujú nárok čestným vyhlásením overeným orgánom štátnej správy o tom, že sú buď jediným dieťaťom zomretého alebo, pri viacerých deťoch – sú si vedomí, že nevyplatený dôchodok je spoločným nárokom všetkých detí zomretého. Rodičia si tento nárok po zomretom dieťati uplatňujú rovnako čestným vyhlásením overeným orgánom štátnej správy o tom, že sú otcom, matkou a jediným priamym dedičom zomretého dieťaťa. V čestnom vyhlásení musí byť tiež uvedené, že žiadateľ si je vedomý právnych následkov uvedenia nesprávnych údajov.

Má pozostalostná penzia strop? Ak áno, aký?

Ak vznikne nárok na výplatu viacerých pozostalostných dôchodkov po tom istom poistencovi (napríklad vznikne nárok na vdovský dôchodok a viac sirotských dôchodkov), platí, že úhrn súm týchto pozostalostných penzií nesmie presiahnuť sumu dôchodku zomretého poistenca, na ktorú mal alebo by mal nárok. Ak ich úhrnná suma presahuje sumu dôchodku zomretého poistenca, každý z pozostalostných dôchodkov sa pomerne zníži. Ak nárok na niektorý z priznaných pozostalostných dôchodkov zanikne alebo opätovne vznikne (teda zmení sa počet osôb, ktoré majú nárok na výplatu pozostalostného dôchodku po tom istom poistencovi), ich sumy sa znovu pomerne upravia (z dôvodu zániku niektorého z pozostalostných dôchodkov sa zvýšia, z dôvodu opätovného vzniku nároku na výplatu sirotského dôchodku sa znížia).

Zdroj: Sociálna poisťovňa

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #vdovský dôchodok #otázky a odpovede #sirotský dôchodok