Čo robiť, ak potrebujete zdravotnícku pomôcku

Barly, vozíčky a iné pomôcky. Súvisia s liečbou ochorení a máte na ne nárok po splnení zákonných podmienok. Niektoré hradia zdravotné poisťovne, iné si hradíte čiastočne alebo kupujete v plnej výške.

23.09.2014 10:59
senior, vozík, staroba, imobilita, osteoporóza,... Foto:
Ilustračné foto.
debata

Či pomôcku potrebujete, posudzuje váš lekár, ktorý vám ju aj predpisuje. Zároveň vás informuje, či budete za pomôcku doplácať, alebo ju v plnej výške uhradí poisťovňa.

Pomôcky môžu byť viazané na lekársky poukaz alebo voľnopredajné. Voľnopredajné sa dajú kúpiť v lekárni alebo vo výdajni zdravotníckych pomôcok bez lekárskeho poukazu.

Podobne ako lieky aj zdravotnícke pomôcky, ktoré sa predávajú na Slovensku, prechádzajú oficiálnou registráciou. Či a ako ich uhrádzajú zdravotné poisťovne, rozhoduje ministerstvo zdravotníctva na odporúčanie kategorizačnej komisie pre zdravotnícke pomôcky.

Bežné zdravotnícke pomôcky (paličky, barly, obväzy, plienky, chodítka…) si po ich predpísaní ošetrujúcim lekárom rovno vyberiete vo výdajni zdravotníckych pomôcokalebo v lekárni. Finančne náročnejšie zdravotné pomôcky schvaľuje revízny lekár. Do tejto skupiny patria najmä vozíky, postele, inzulínové pumpy a príslušenstvo.

Niektoré pomôcky si môžete napríklad len požičať. Patria sem pomôcky určené na dlhodobú domácu oxygénoterapiu – oxygenátory a domáca pľúcna ventilácia.

Opravy a úpravy mechanických a elektrických vozíkov a individuálne zhotovovaných ortopedicko–protetických pomôcok (väčšinou protézy) hradí zdravotná poisťovňa. Opravu iných zdravotníckych pomôcok si hradíte sami. Oprava vozíka prebieha takto: ošetrujúci lekár vám vystaví poukaz, firma, ktorá zabezpečuje servis vozíkov, pripraví predbežnú kalkuláciu, pokiaľ cena opravy prekročí polovicu nadobúdacej ceny vozíka, opravu vopred schvaľuje zdravotná poisťovňa. Ak neprekročí, firma opravu vykoná a poisťovňa ju zaplatí.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #ťažko zdravotne postihnutí #príloha seniori #zdravotnícke pomôcky