Vianočný príspevok? Nové pravidlá ale aj adresnejšia výplata

Jedným z opatrení, ktoré sa vláda zaviazala splniť v balíčku pätnástich sociálno-ekonomických opatrení na zlepšenie životnej situácie Slovákov, je aj vyšší vianočný príspevok. Novelu zákona o ňom schválil s viacerými novinkami parlament.

22.09.2014 12:48
dôchodok, pracujúci, kalkulačka, dôchodca Foto:
Ilustračné foto.
debata

Prvou, a zrejme pre mnohých penzistov aj najzásadnejšou zmenou je, že sa jeho maximálna suma zvyšuje z vlaňajších 75 eur na 87,26 eura. „Maximálna suma vianočného príspevku sa zvyšuje oproti minulému roku o 12,26 eura,“ povedal štátny tajomník rezortu práce Jozef Burian. „Zároveň sa mení aj koeficient 0,1 vo vzorci na výpočet vianočného príspevku na 0,18, teda zmena je solidárnejšia k nízkopríjmovým dôchodcom,“ dodal.

„Maximálnu sumu vianočného príspevku dostanú tí dôchodcovia, ktorých dôchodok je najviac v sume 198,10 eura mesačne. Poberateľom dôchodku v sume od 198,20 do 494,40 eura mesačne bude patriť vianočný príspevok podľa sumy vyplácaného dôchodku v rozpätí od 87,25 do 33,93 eura,“ hovorí Ľudmila Grauzelová, vedúca oddelenia metodiky dôchodkového poistenia, sekcie dôchodkového poistenia Sociálnej poisťovne.

Na jeho výplatu má nárok každý penzista, ktorého dôchodok alebo úhrn dôchodkov nepresiahne sumu 494,40 eura, čo predstavuje 60 percent priemernej mesačnej mzdy v národnom hospodárstve za predchádzajúci kalendárny rok. Priemerná mzda bola vlani podľa Štatistického úradu 824 eur.

Ďalšou zmenou v zákone je jednorazová suma. „Jednorazové zvýšenie sumy vianočného príspevku v roku 2014 o 12,74 eura sa týka tých penzistov, ktorých dôchodok, respektíve úhrn dôchodkov nepresahuje sumu 396,18 eura, teda nepresahuje dvojnásobok sumy životného minima pre jednu plnoletú osobu,“ vraví Burian. Rezort sa tak snaží vylepšiť finančnú situáciu penzistov s nízkymi dôchodkami. Jednorazovú sumu dostane približne 785-tisíc dôchodcov.

„Ak suma dôchodku alebo úhrnná suma všetkých dôchodkov, na ktoré sa prihliada na účely určenia sumy vianočného príspevku, nepresahuje sumu 396,18 eura mesačne, vianočný príspevok sa v roku 2014 vyplatí v sume zvýšenej o jednorazové zvýšenie, ktorého suma je jednotne 12,74 eura. Vianočný príspevok s jednorazovým zvýšením v roku 2014 tak bude vyplatený maximálne v sume 100 eur,“ priblížila Grauzelová.

Na účely poskytnutia vianočného príspevku sa bude prihliadať aj na dôchodky vyplácané z výsluhového zabezpečenia (výsluhový dôchodok, invalidný výsluhový dôchodok, vdovský/vdovecký výsluhový dôchodok a sirotský výsluhový dôchodok) a na dôchodky vyplácané z iných štátov, ak sú obdobné dôchodkom, ku ktorým vianočný príspevok patrí, alebo obdobné dôchodkom vyplácaným z výsluhového zabezpečenia Slovenskej republiky.

Po novom sa bude sledovať aj výška penzie, ktorú dôchodca dostáva zo zahraničia. Podľa Grauzelovej sumu dôchodku z cudziny je Sociálnej poisťovni povinný oznámiť poberateľ toho dôchodku, ku ktorému vianočný príspevok patrí, ak sa vypláca v sume najviac 494,40 eura mesačne. Na tento účel slúži tlačivo Oznámenie sumy dôchodku vyplácaného z cudziny. „Oznámenie je potrebné vyplniť v súlade s poučením a priložiť k nemu výpis z účtu, ústrižok poštového poukazu na výplatu, kópiu rozhodnutia preukazujúcu aktuálnu sumu dôchodku vyplácaného z cudziny alebo potvrdenie príslušnej inštitúcie, ktorá dôchodok z cudziny vypláca,“ konštatovala. Vyplnené oznámenie je potrebné zaslať na adresu Sociálna poisťovňa, ústredie, Ul. 29. augusta 8–10, 813 63 Bratislava.

Vianočný príspevok vyplatí Sociálna poisťovňa bez toho, aby oň museli dôchodcovia žiadať. Vyplatí sa im na pošte v deň výplatného termínu dôchodku v decembri, ak im bola penzia priznaná pred 1. decembrom 2014. Tým, ktorým sa dôchodok poukazuje na účet zriadený v banke, vianočný príspevok bude pripísaný na účet v rovnaký deň, ako dôchodok patriaci za december.

Každý dôchodca si svoj vianočný príspevok môže vypočítať aj doma v obývačke podľa vzorca: 87,26 – 0,18 x (výška dôchodku – životné minimum). K výslednej sume si penzista, ktorého dôchodok nepresahuje sumu 396,10 eura, pripočíta ešte 12,74 eura.

Tým, ktorí dostávajú viac dôchodkov sa ich sumy sčítajú. Ak je suma dôchodku, respektíve úhrn súm viacerých dôchodkov najviac v sume 494,40 eura, príspevok dostanú. Ak suma bude vyššia, vianočný príspevok penzistovi nepatrí. Ak má niekto starobný dôchodok v sume 350 eur a pozostalostný dôchodok v sume napríklad 160 eur, vianočný príspevok mu nebude patriť, pretože úhrn súm jeho dôchodkov za mesiac december 2014 bude 510 eur, teda nad hranicou 494,40 eura.

Podľa Buriana sa výdavky na vianočný príspevok tento rok odhadujú na úrovni 81,3 milióna eur, z toho 10 miliónov je vyčlenených na jednorazové zvýšenie sumy vianočného príspevku s dôchodkom do výšky dvojnásobku sumy životného minima. Dostať by ho malo viac ako milión penzistov.

Naposledy sa vianočný príspevok zvyšoval v roku 2013 z pôvodných 66,39 eura na 75 eur, teda zvýšil sa o 8,61 eura. Prvýkrát dostali dôchodcovia s nízkou penziou príspevok v decembri 2006. Výšky príspevkov sa vtedy menili skokom, stanovených bolo niekoľko kategórií dôchodcov podľa výšky penzií v určitom rozpätí. Dochádzalo preto k nespravodli­vostiam, že dôchodca, ktorého penzia presiahla hranicu kategórie len o pár centov, spadol automaticky do vyššej kategórie a na príspevku stratil 4 až 9 eur. Zavedením výpočtu podľa vzorca sa skoky medzi príspevkami odstránili a vianočné príspevky sú tak spravodlivejšie.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #vianočný príspevok