Seniori môžu dovolenkovať lacnejšie aj vďaka dotáciám

Napriek tomu, že veľká časť slovenských seniorov trávi väčšinu roka doma, nájdu sa aj takí, ktorí si aspoň raz v roku doprajú dovolenku. Väčšinou ju trávia na Slovensku. Ak sa rozhodnú pre zahraničie, zvyčajne cestujú do Chorvátska.

22.09.2014 10:18
dochodok, dôchodcovia, dôchodca, penzia Foto:
Ilustračné foto.
debata

Také sú výsledky z výskumu Slovenského národného panela, ktorého sa zúčastnilo 500 respondentov z internetovej populácie ľudí starších ako 60 rokov. Do Chorvátska sa tento rok chystalo 37 % opýtaných. Na druhom mieste sú seniori, ktorí volia Českú republiku (30 %) a na treťom, aj keď s väčším odstupom Taliansko (11 %). Veľká časť seniorov trávi rada leto aktívne: 64 % venuje časť leta výletom, 54 % oddychuje pri vode, necelá polovica chodí za kultúrou a takmer 40 % stráži časť leta vnúčatá.

Tí, ktorí sa rozhodnú pre dovolenku na Slovensku, môžu využiť aj štátnu účelovú dotáciu v sume 50 eur. Organizuje ich Jednota dôchodcov na Slovensku, Sorea a aj Zväz potravinárov.

Pobyty, ktoré organizuje Sorea zahŕňajú v cene 6 x ubytovanie, 6 x raňajky, 5-krát obed, 6-krát večeru. Pohybujú sa od 109 do 214 eur za celý pobyt. Ide už o cenu po odpočítaní 50-eurovej dotácie. Konkrétna cena vždy závisí od vybraného hotela a zvoleného termínu. Penzisti majú celkovo na výber z dvanástich hotelov, ktoré sa nachádzajú vo Vysokých a Nízkych Tatrách, v Piešťanoch, Bratislave a v Ľubovnianskych kúpeľoch. Všetky pobyty, ktoré ponúka Sorea, sa začínajú v nedeľu večer a končia sa v sobotu ráno. V cene je okrem ubytovania aj plná penzia. V niektorých hoteloch ponúka Sorea dôchodcom aj vstupy do bazénov či rôzne zľavy. Žiadosti o pobyt sa posielajú priamo na vybraný hotel. „Účastník rekreácie, ktorý už využil tento rok prostriedky štátnej účelovej dotácie, si môže zakúpiť iný cenovo zvýhodnený pobyt pre seniorov od 55 rokov,“ informovala obchodná riaditeľka spoločnosti Sorea Beáta Töröková.

Potravinári ponúkajú pobyty v Penzióne Oravská horáreň v Hruštíne. Ceny pobytov sú v novembri 94 eur, za septembrové, októbrové a vianočné pobyty zaplatíte 126 eur. Cena zahŕňa: 6 x ubytovanie v pohodlných dvojlôžkových izbách, 6 x bohaté bufetové raňajky, 6 x trojchodová večera, 5 x obed výber z ponuky, 100 % zľavu z dopravy na zájazd k Oravskej lesnej železničke, 100 % zľavu z dopravy na zájazd do poľskej Jablonky a do dedinky Klin (celodenný) a ďalšie bonusy. Pobyty sa začínajú v nedeľu večerou a končia v sobotu raňajkami.

Dovolenkovať s príspevkom však môžu len nepracujúci dôchodcovia. Ak je však penzista zamestnaný na dohodu, dotovaného pobytu sa môže zúčastniť. „Podmienkou účasti na rekreácii je výmer o starobnom alebo výsluhovom dôchodku. Pobytu s dotáciou rezortu práce sa môže nepracujúci senior zúčastniť v kalendárnom roku iba raz,“ povedal podpredseda Jednoty dôchodcov na Slovensku Igor Fabián. Upozornil však, že na poskytnutie pobytu s dotáciou nie je právny nárok.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #dotované dovolenky #príloha seniori