Vianočný príspevok? Solidárnejší k ľuďom s nízkymi penziami

Slovenskí penzisti dostanú aj tentoraz pred koncom roka vyplatený vianočný príspevok. A bude opäť vyšší ako vlani. Maximálna suma sa zvyšuje z vlaňajších 75 eur na 87,26 eura.

04.08.2014 14:30
dôchodok, seniori, dôchodcovia Foto:
Ilustračné foto.
debata

Na jeho výplatu má nárok každý penzista, ktorého dôchodok alebo úhrn dôchodkov nepresiahne sumu 494,40 eura, čo predstavuje 60 percent priemernej mesačnej mzdy v národnom hospodárstve za predchádzajúci kalendárny rok. Priemerná mzda bola vlani podľa Štatistického úradu 824 eur.

„Maximálna suma vianočného príspevku sa zvyšuje oproti minulému roku o 12,23 eura," povedal štátny tajomník rezortu práce Jozef Burian. „Zároveň sa mení aj koeficient 0,1 vo vzorci na výpočet vianočného príspevku na 0,18, teda navrhovaná zmena je solidárnejšia k nízkopríjmovým dôchodcom," povedal.

Ďalšou zmenou v zákone je jednorazová suma. „Jednorazové zvýšenie sumy vianočného príspevku v roku 2014 o 12,74 eura sa týka tých penzistov, ktorých dôchodok, respektíve úhrn dôchodkov nepresahuje sumu 396,18 eura, teda nepresahuje dvojnásobok sumy životného minima pre jednu plnoletú osobu," vraví Burian. Rezort sa tak snaží zlepšiť finančnú situáciu penzistov s nízkymi dôchodkami. Jednorazovú sumu dostane približne 785-tisíc dôchodcov.

Po novom sa bude sledovať aj výška penzie, ktorú dôchodca dostáva zo zahraničia, ale bude sa prihliadať aj na dôchodky poberané z osobitného systému sociálneho zabezpečenia policajtov a vojakov. „Podľa návrhu zákona, ktorý je v súčasnosti v medzirezortnom pripomienkovom konaní, bude sumu naposledy vyplateného dôchodku z cudziny na účely vianočného príspevku povinný Sociálnej poisťovni oznámiť poberateľ dôchodku do 30. septembra 2014. Znamená to, že povinnosť preukázať sumu dôchodku vyplácanú z cudziny bude mať jeho poberateľ. Sociálna poisťovňa v tejto súvislosti za účelom zjednodušenia postupu v súčasnosti pripravuje tlačivo, ktorým budú dotknutí poberatelia túto povinnosť vyplývajúcu zo zákona plniť," informoval riaditeľ komunikačného oddelenia Sociálnej poisťovne Peter Višváder. „Pri posudzovaní nároku na vianočný príspevok sa aj v minulosti prihliadalo na dôchodky vyplácané z osobitného systému sociálneho zabezpečenia policajtov a vojakov okrem výsluhového dôchodku a invalidného výsluhového dôchodku. Podľa návrhu zákona sa však bude prihliadať už aj na tieto výsluhové dôchodky," konštatoval.

Podľa návrhu zákona je vianočný príspevok v porovnaní s terajším právnym stavom ešte výhodnejší pre dôchodcov s najnižšími príjmami, naopak, tí s vyššími dostanú menej. Napríklad poberateľ s dôchodkom na úrovni životného minima 198,09 eura si vďaka zmene prilepší o 25 eur. Pri hornej hranici penzie 494 eur však dôchodca oproti minulému roku stratí 11,41 eura. Pri príjme 351,40 eura si penzista nepohorší ani neprilepší.

Príspevok sa bude penzistom vyplácať bez toho, aby oň museli žiadať. Vyplatí sa im na pošte v deň výplatného termínu dôchodku v decembri, ak im bola penzia priznaná pred 1.¤decembrom 2014. Tým, ktorým sa dôchodok poukazuje na účet zriadený v banke, vianočný príspevok bude pripísaný na účet v rovnaký deň ako dôchodok patriaci za december.

Maximálna suma vianočného príspevku vrátane jednorazového zvýšenia pre dôchodky, respektíve úhrny súm dôchodkov nepresahujúce sumu životného minima, teda 198,09 eura, bude 100 eur. „So stúpajúcou výškou dôchodku, respektíve úhrnu súm dôchodkov sa bude výška vianočného príspevku lineárne znižovať," vysvetlil Burian. Najnižšia suma vianočného príspevku vychádza na 33,92 eura.

Každý dôchodca si svoj vianočný príspevok môže vypočítať aj doma v obývačke podľa jednoduchého vzorca: 87,26 – 0,18 x (výška dôchodku – životné minimum). K výslednej sume si penzista, ktorého dôchodok nepresahuje sumu 396,18 eura, pripočíta ešte 12,74 eura.

Penzista, ktorý dostáva dôchodok 250 eur, by tak mal dostať v decembri príspevok v sume 90,66 eura, ak je jeho penzia 350 eur, tak bude mať nárok na 72,66 eura. Ak však dostáva 483 eur, jeho vianočný príspevok bude len 35,98 eura.

Tým, ktorí dostávajú viac dôchodkov, sa ich sumy sčítajú. Ak je suma dôchodku, respektíve úhrn súm viacerých dôchodkov najviac v sume 494,40 eura, penzista príspevok dostane. Ak suma bude vyššia, vianočný príspevok penzistovi nepatrí. Ak má niekto starobný dôchodok vo výške 350 eur a pozostalostný dôchodok v sume napríklad 160 eur, vianočný príspevok mu nebude patriť, pretože úhrn súm jeho dôchodkov za mesiac december 2014 bude 510 eur, teda nad hranicou 494,40 eura.

Podľa Buriana sa výdavky na vianočný príspevok tento rok odhadujú na úrovni 81,3 milióna eur, z toho 10 miliónov je vyčlenených na jednorazové zvýšenie sumy vianočného príspevku pre ľudí s dôchodkom do výšky dvojnásobku sumy životného minima. Dostať by ho malo viac ako milión penzistov.

Naposledy sa vianočný príspevok zvyšoval v roku 2013 z pôvodných 66,39 eura na 75 eur, teda zvýšil sa o 8,61 eura.

Prvýkrát dostali dôchodcovia s nízkou penziou príspevok v decembri 2006. Výšky príspevkov sa vtedy menili skokom, stanovených bolo niekoľko kategórií dôchodcov podľa výšky penzií v určitom rozpätí. Dochádzalo preto k nespravodli­vostiam, že dôchodca, ktorého penzia presiahla hranicu kategórie len o pár centov, spadol automaticky do vyššej kategórie a na príspevku stratil 4 až 9 eur. Zavedením výpočtu podľa vzorca sa skoky medzi príspevkami odstránili a vianočné príspevky sú tak spravodlivejšie.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #vianočný príspevok