Súčasní aj budúci penzisti si môžu zvýšiť dôchodok prácou

S blížiacim sa dôchodkovým vekom sa ľudia čoraz viac zaujímajú o to, aký bude ich budúci dôchodok. Mnohí ľudia očakávajú, že po tom, čo celý život pracovali a platili dane a odvody, sa štát o nich aspoň na dôchodku postará. Veľakrát však môžu zostať prekvapení, keď im Sociálna poisťovňa vypočíta výšku dôchodku.

21.07.2014 10:30
pracujúci, zamestnanec, zamestnanci, dôchodca Foto:
Ilustračné foto.
debata

Priemerná výška dôchodku je v súčasnosti 398,90 eura. V porovnaní s priemerným hrubým platom na Slovensku tak priemerný dôchodok nedosahuje ani polovicu. Človek, ktorý ide do penzie, by sa preto mal pripraviť na výraznejší prepad svojho príjmu.

Výška penzie sa odvíja predovšetkým od mzdy, ktorú človek poberal počas svojho aktívneho života, a od počtu odpracovaných rokov. „V dôchodkovom poistení platí zásada, že čím sú vyššie odvody na dôchodkové poistenie, tým bude vyššia suma budúceho dôchodku,“ vraví riaditeľ komunikačného odboru Sociálnej poisťovne Peter Višváder.

Ľudia, ktorí nie sú spokojní s tým, akú penziu im Sociálna poisťovňa priznala, si ju môžu zvýšiť. Ale len prácou. Ak sa zamestnajú na zmluvu alebo na dohodu, vznikne im povinné dôchodkové poistenie. Vďaka tomu, že im zamestnávateľ bude z platu strhávať odvody, im tak vznikne nárok na zvýšenie ich dôchodku. A o to môžu požiadať až po tom, čo im dôchodkové poistenie zanikne, teda keď prestanú pracovať. Aj tu platí, že čím viac zarobia, a teda čím viac na odvodoch zaplatia, tým im dôchodok vzrastie výraznejšie.

Zvýšiť si svoj budúci dôchodok môžu aj ľudia, ktorí sa do penzie ešte len chystajú. Budúci penzisti majú na výber z dvoch možností. Buď si nájdu druhú prácu či brigádu, alebo si budú platiť dobrovoľné odvody. „Pri rozhodovaní o platení dobrovoľného dôchodkového poistenia je potrebné zohľadniť svoje ekonomické a sociálne možnosti. Ak sa naň občan prihlási, bude jeho povinnosťou platiť riadne a včas poistné: 18 % na starobné poistenie, 6 % na invalidné poistenie a 4,75 % na rezervný fond solidarity z vymeriavacieho základu, ktorý si sám určí, najmenej však z minimálneho vymeriavacieho základu,“ povedal Višváder. Keďže minimálny vymeriavací základ je v tomto roku vo výške 402,50 eura, musia ľudia, ktorí uzatvoria dobrovoľné dôchodkové poistenie, platiť mesačne aspoň 115,71 eura.

Ak si niekto vlani celý rok platil dobrovoľné dôchodkové poistenie z minimálneho vymeriavacieho základu a tento rok požiada o penziu, jeho dôchodok by mal byť vďaka dobrovoľnému poisteniu vyšší o 6,90 eura. Keďže však vlani musel na dobrovoľných odvodoch zaplatiť 1 355,76 eura, zaplatené odvody sa mu v podobe vyššieho dôchodku vrátia za viac ako 16 rokov.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #pracujúci dôchodcovia #výpočet dôchodku #dobrovoľné poistenie