Komu sa oplatí druhý pilier a komu nie

Keďže väčšina ľudí začne dôchodok z druhého piliera poberať až o viac ako desať rokov, je teraz veľmi ťažké povedať, pre koho sa vyplatí druhý pilier a pre koho nie. Spôsob výpočtu dôchodkov z prvého piliera sa za tento čas môže výrazne zmeniť. Vopred takisto nemožno určiť ani výnosy, ktoré prinesú jednotlivé dôchodkové fondy. Na základe súčasných nastavení možno len predpokladať, kto by mohol mať vďaka druhému pilieru vyššiu penziu, ako keby bol len v prvom pilieri.

17.02.2014 11:15
Ekonomika, graf, peniaze, kalkulačka Foto:
Ilustračné foto.
debata (2)

Kto by mohol na druhom pilieri prerobiť

Ľudia s nízkou mzdou

  • Každý, kto zarába podpriemerne, bude pri výpočte dôchodku z prvého piliera zvýhodnený. Sociálna poisťovňa mu zvýši jeho osobný mzdový bod, vďaka čomu dostane vyšší dôchodok. Oproti tomu dôchodok z druhého piliera bude závisieť len od nasporenej sumy, teda od výšky platu a od dosiahnutého zhodnotenia. Dôchodkové spoločnosti nebudú slabšie zarábajúcim zvyšovať dôchodok.

Ľudia v preddôchodkovom veku

  • Komu zostáva do dosiahnutia dôchodkového veku len zopár rokov, je možné, že na svojej účasti v druhom pilieri bude stratový. Dôchodkové fondy totiž od svojho vzniku v roku 2005 nedokázali zarobiť ani toľko, aby pokryli infláciu. Oproti tomu aktuálna dôchodková hodnota, ktorá sa používa pri výpočte penzií z prvého piliera, sa od roku 2005 do roku 2014 zvýšila o 58 percent, a teda rástla viac ako inflácia. Je nepravdepodobné, že by počas nasledujúcich niekoľkých rokov dokázali dôchodkové fondy túto stratu zmazať.

Kto môže na druhom pilieri zarobiť

Mladí ľudia

  • Pre mladých ľudí, ktorým do dosiahnutia dôchodkového veku zostávajú ešte desiatky rokov, je pravdepodobne výhodnejšie, ak si na dôchodok budú sporiť v druhom pilieri. Na základe demografického vývoja bude v budúcnosti na jedného dôchodcu pripadať menej pracujúcich ľudí, ktorí platia odvody. To znamená, že sa môže stať, že štát nebude mať k dispozícii dostatok peňazí, aby dôchodky z prvého piliera zostali na súčasnej úrovni.

Nadpriemerne zarábajúci

  • Ľudia, ktorých príjem presahuje 1,25-násobok priemernej mzdy, čo je približne tisíc eur, budú pri výpočte dôchodku z prvého piliera viac solidárni s horšie zarábajúcimi. Od roku 2018 sa im pri výpočte dôchodku zohľadní len 60 percent zo mzdy presahujúcej 1,25-násobok priemerného platu. Ešte viac budú solidárni tí, ktorých plat prekračuje trojnásobok priemernej mzdy. Sociálna poisťovňa im pri výpočte dôchodku zohľadní maximálne trojnásobok priemerného platu, hoci odvody sa platia až z jeho päťnásobku. Oproti tomu dôchodok z druhého piliera sa im vypočíta na základe skutočného platu, z ktorého si platili odvody. Nebude sa im teda nijako krátiť.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #II. pilier