Ako získate dôchodok z druhého piliera

Požiadať o dôchodok z druhého piliera budú môcť sporitelia v Sociálnej poisťovni alebo vo svojej dôchodkovej správcovskej spoločnosti. V prípade, že sporiteľ bude žiadať o predčasný starobný dôchodok, pričom ešte nebude poberateľom predčasného dôchodku z prvého piliera, bude môcť podať žiadosť len v Sociálnej poisťovni.

16.02.2014 06:30
dôchodcovia, dôchodca, dôchodok, penzista, penzia Foto:
Ilustračné foto.
debata

O starobný dôchodok z druhého piliera žiada sporiteľ, ktorý už poberá starobný dôchodok z prvého piliera a žiadosť podá v Sociálnej poisťovni.

  • Sociálna poisťovňa v prvom rade preskúma, či sporiteľ spĺňa podmienky na priznanie dôchodku z druhého piliera – v tomto prípade pôjde iba o jedinú podmienku, ktorou bude dovŕšenie dôchodkového veku. Vzhľadom na to, že tento sporiteľ je už poberateľom starobného dôchodok z prvého piliera, overenie podmienky dovŕšenia dôchodkového veku bude otázka pár sekúnd. V prípade, že dotyčný dovŕšil všeobecný dôchodkový vek (v súčasnosti 62 rokov), splnenie požadovanej podmienky bude zrejmé priamo už z predloženého dokladu totožnosti.
  • Ak by dôchodkový vek tohto sporiteľa bol rozdielny od toho všeobecného, splnenie podmienky si Sociálna poisťovňa dokáže overiť pár klikmi myšou pomocou Centrálneho informačného ponukového systému (CIPS). V tomto informačnom systéme bude zaznamenané poberanie starobného dôchodku aj z prvého piliera, z čoho bude zrejmé, že sporiteľ spĺňa podmienku výplaty starobného dôchodku z druhého piliera. Sporiteľ v uvedenom prípade nebude musieť Sociálnej poisťovni predkladať žiadne ďalšie potvrdenia (to isté by platilo, ak by takýto sporiteľ žiadal o dôchodok vo svojej dôchodkovej správcovskej spoločnosti).
  • Sociálna poisťovňa následne zadá do CIPS pokyn pre sporiteľovu dôchodkovú správcovskú spoločnosť, aby mu „zmrazila“ jeho druhopilierové prostriedky na jeho osobnom dôchodkovom účte (ODÚ) a vydala certifikát o nasporenej sume. Pod certifikátom sa rozumie elektronické potvrdenie zadané do CIPS.
  • Na základe výšky nasporenej sumy, sporiteľovho veku a poistných sadzobníkov, ktoré budú v CIPS zadané životnými poisťovňami ponúkajúcimi dôchodky z druhého piliera, bude sporiteľovi vytvorený a automaticky zaslaný ponukový list (poštou alebo elektronicky podľa voľby sporiteľa), v ktorom budú prehľadne zobrazené záväzné ponuky dôchodkov od všetkých poisťovní.
  • Záväznosť predložených ponúk bude 30 dní, čo vytvorí sporiteľovi dostatok času na to, aby si mohol vybrať produkt, ktorý bude považovať za vhodný. Keď sa tak stane, jednoducho navštívi ním vybranú životnú poisťovňu a uzatvorí s ňou zmluvu.

Zdroj: Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #II. pilier