Najviac vynášajú najrizikovejšie fondy

Mnohí ľudia, ktorí v roku 2005 vstupovali do druhého piliera, môžu byť dnes sklamaní. Dali sa zlákať televíznou reklamou, ktorá im sľubovala švajčiarske dôchodky, ale dnes zisťujú, že pravdepodobne bude ich dôchodok nižší, ako keby do druhého piliera vôbec nevstúpili.

14.02.2014 12:06
akcie, euro, investovanie, investor,... Foto:
Ilustračné foto.
debata (2)

Za posledný rok i od svojho vzniku sú síce všetky dôchodkové fondy v pluse, ale zaostávajú za rastom priemerných platov, od ktorých sa odvíja výška dôchodkov z prvého piliera. Spomedzi pôvodných fondov zatiaľ najviac prinášajú garantované dlhopisové fondy. Hodnota dôchodkovej jednotky sa v týchto fondoch od roku 2005 zvýšila od 21 do 26 percent.

Akciové fondy zhodnotili majetok sporiteľov od 10 do 21 percent. Keďže však do roku 2012 boli aj tieto fondy garantované, neboli v nich takmer žiadne akcie. Pri prepade hodnoty akcií by totiž museli dôchodkové spoločnosti z vlastného vrecka doplácať straty. To sa odrazilo aj na ich nízkych výnosoch. Navyše vláda zaviedla garancie krátko po prepade akciových trhov, keď v týchto fondoch ešte akcie boli. Sporitelia tak vďaka prepadu trhov utrpeli straty, ale z ďalšieho rastu akciových fondov už neprofitovali, keďže dôchodkové firmy všetky akcie radšej vypredali.

Najväčšie zisky zatiaľ prinášajú indexové fondy. Tie však vznikli až v roku 2012. Ich investičnou stratégiou je kopírovanie zvoleného indexu. Správca fondu preto aktívne nevstupuje do toho, aké akcie nakúpi, ale výnosy by mali byť približne rovnaké, ako sa pohybuje zvolený index. Od roku 2012, keď vznikli, dokázali zarobiť celkovo od 23 do 38 percent. Za posledný rok pritom zarobili od 13 do 16 percent.

V indexových fondoch je však najmenej sporiteľov spomedzi všetkých dôchodkových fondov. Kým v dlhopisových fondov bolo v polovici januára vyše 5,2 miliardy eur, v indexových fondoch to bolo len 36,2 milióna eur.

„Každý sporiteľ má právo rozhodnúť sa a vybrať si fond s investičnou stratégiou a mierou rizika podľa svojho uváženia. Určite dôležitú úlohu hrá vek sporiteľa, jeho rizikový profil, teda schopnosť zvolené riziko akceptovať, znalosť finančných trhov a nástrojov aj očakávaná miera zhodnotenia,“ vraví predsedníčka predstavenstva VÚB Generali Beáta Haramiová. Ľudia, ktorí nie sú spokojní s tým, koľko ich dôchodkový fond zarába, môžu zmeniť tak fond, ako aj dôchodkovú spoločnosť.

Pre zmenu dôchodkovej spoločnosti je potrebné predložiť akceptačný list, ktorý vydáva Sociálna poisťovňa. V prípade, že od vstupu do druhého piliera uplynuli aspoň dva roky a od posledného prestupu minimálne jeden rok, Sociálna poisťovňa ho vydá zadarmo. Ak niekto chce zmeniť dôchodkovú spoločnosť skôr, zaplatí za jeho vydanie 16 eur. Zmeniť fond v rámci tej istej dôchodkovej spoločnosti možno kedykoľvek a zadarmo.

Vo všeobecnosti platí, že indexové a akciové fondy sú vhodné predovšetkým pre mladších ľudí, ktorým do dôchodku zostávajú ešte desiatky rokov. Rizikovejšie investície sa zväčša oplatia len pri dlhodobom investičnom horizonte. Keďže sa vyznačujú veľkou rozkolísanosťou, môže sa stať, že sporiteľ bude niekoľko mesiacov alebo až rokov v mínuse. Preto nie sú vhodné pre ľudí, ktorým do dosiahnutia dôchodkového veku chýba už len niekoľko rokov.

Podľa súčasných pravidiel musia mať ľudia, ktorí dovŕšia 50 rokov, minimálne 10 percent nasporených peňazí v garantovanom dlhopisovom fonde. Každý rok sa tento podiel zvyšuje o ďalších 10 percent. Pred odchodom do dôchodku tak budú mať sporitelia všetky peniaze v nerizikovom dlhopisovom fonde.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #II. pilier