K vyššej penzii môže pomôcť dobrovoľné poistenie

V najbližších rokoch hrozí riziko, že do penzie pôjdu ľudia, ktorým Sociálna poisťovňa vypočíta nízke dôchodky. Narastie tak skupina takzvaných chudobných dôchodcov.

29.01.2014 10:06
pracujúci, dôchodca, dôchodok Foto:
Ilustračné foto.
debata (6)

„Takmer 90 percent samostatne zárobkovo činných osôb platí povinné sociálne poistenie z minimálnych vymeriavacích základov, preto Sociálna poisťovňa upozorňuje najmä živnostníkov na možnosť využitia dobrovoľného dôchodkového poistenia. Vo všeobecnosti totiž platí, že čím sú vyššie odvody na dôchodkové poistenie, tým je vyššia aj suma budúceho dôchodku,“ informuje Sociálna poisťovňa na svojej stránke.

Napríklad, ak si živnostník od roku 1991 (odkedy je stanovená minimálna suma, z ktorej sa platilo poistné na dôchodkové poistenie) platil poistné na dôchodkové poistenie iba z minimálneho vymeriavacieho základu, tak v súčasnosti poberá penziu približne v sume 200 – 220 eur mesačne.

Dobrovoľné dôchodkové poistenie si môže platiť každý, kto sa rozhodne takýmto spôsobom si zvýšiť svoj budúci dôchodok, a teda aj svoju životnú úroveň v starobe. Dobrovoľne dôchodkovo poistený môže byť každý, kto dovŕšil vek 16 rokov, má na území SR trvalý pobyt, povolenie na prechodný pobyt alebo povolenie na trvalý pobyt a nemá priznaný predčasný starobný dôchodok.

Prihlásiť sa možno v miestne príslušnej pobočke Sociálnej poisťovne. Ak sa naň občan prihlási, bude jeho povinnosťou platiť riadne a včas poistné: 18 % na starobné poistenie, 6 % na invalidné poistenie a 4,75 % na rezervný fond solidarity z vymeriavacieho základu, ktorý si sám určí, najmenej však z minimálneho vymeriavacieho základu.

Ak sa teda poistenec rozhodne platiť dobrovoľné dôchodkové poistenie z minimálneho vymeriavacieho základu, ktorý v súčasnosti je 402,50 eur, mesačná platba bude predstavovať 115,71 eura (18 % na starobné poistenie – 72,45 eura; 6 % na invalidné poistenie – 24,15 eura a 4,75 % do rezervného fondu solidarity – 19,11 eura).

© Autorské práva vyhradené

6 debata chyba
Viac na túto tému: #starobný dôchodok #dobrovoľné poistenie