Pozostalostné penzie čiastočne kryjú stratu príjmu po blízkom

Smrť blízkeho je vždy veľmi negatívnym zásahom do života rodiny. Po citovej, ale aj ekonomickej stránke. Ekonomickú stratu, i keď len na istý čas a iba čiastočne, kompenzuje štát vyplácaním pozostalostných dôchodkov. Tie ku koncu minulého roka dostávalo takmer 296-tisíc vdov, takmer 39-tisíc vdovcov a približne 26-tisíc sirôt, pričom priemerná výška vdovského dôchodku je na Slovensku približne 237 eur, vdoveckého 183 a sirotského 130 eur.

18.01.2014 06:30
dôchodca, dôchodkyňa Foto:
Ilustračné foto.
debata

Vyplácaniu tejto dávky však predchádza žiadosť a jej schválenie. Ako však upozornil riaditeľ komunikačného odboru Sociálnej poisťovne Peter Višváder, nárok na pozostalostnú penziu má iba manželka. „Rozvedenej žene ani družke táto dávka nepatrí. Vdova má nárok na výplatu vdovského dôchodku počas jedného roka od smrti manžela. Po roku má nárok vtedy, ak spĺňa niektorú z ďalších podmienok: stará sa o nezaopatrené dieťa alebo je invalidná z dôvodu poklesu schopnosti pracovať o viac ako 70 %, alebo dovŕšila zákonom stanovený dôchodkový vek. Od 1. augusta 2006 boli podmienky rozšírené o ďalšie dve možnosti: ak vdova vychovala tri deti, alebo ak vychovala dve deti a dovŕšila 52 rokov veku,“ vysvetlil.

Uzavretím manželstva, úmrtím alebo dňom právoplatnosti rozhodnutia súdu, podľa ktorého úmyselným trestným činom spôsobila smrť manžela nárok na túto dávku zaniká. „Poberateľ vdoveckého či vdovského dôchodku, ktorý uzatvorí nové manželstvo, je povinný v lehote do ôsmich dní túto skutočnosť oznámiť Sociálnej poisťovni. Uzatvorenie manželstva je potrebné preukázať originálom alebo úradne overenou fotokópiou sobášneho listu. Na základe predloženého dokladu Sociálna poisťovňa odníme pozostalostnú penziu písomným rozhodnutím,“ informoval.

PIANO

Užitočné informácie nájdete aj v článku Kto má nárok na nevyplatený dôchodok po zomretom.

Ak si chcete prečítať tento článok, zaregistrujte sa v systéme plateného obsahu Piano.

Iná je však situácia, ak uzavrie manželstvo poberateľ sirotského dôchodku. V tomto prípade nárok naň nezaniká. Ak po uzatvorení manželstva naďalej študuje, považuje sa do ukončenia štúdia, resp. do dovŕšenia 26 rokov veku za nezaopatrené dieťa. Poberateľka sirotského dôchodku je však povinná Sociálnej poisťovni v lehote do ôsmich dní oznámiť zmenu priezviska. Zmena priezviska sa rovnako preukazuje originálom alebo úradne overenou fotokópiou sobášneho listu.

Ak vdove zanikne nárok na výplatu pozostalostnej penzie a po čase opäť začne spĺňať niektorú z podmienok, nárok na jeho výplatu Sociálna poisťovňa obnoví na základe neformálnej písomnej žiadosti, ku ktorej treba doložiť aj doklady o splnení podmienok.

Nárok na vdovecký dôchodok po zomretej manželke sa posudzuje rovnako ako na vdovský dôchodok. Aj podmienky pre jeho trvanie sú totožné s podmienkami, aké musí spĺňať vdova.

K žiadosti po človeku, ktorý bol starobným, predčasným starobným dôchodcom alebo bol na invalidnom dôchodku, je potrebné predložiť platný občiansky preukaz, sobášny list, respektíve výpis z knihy manželstiev a úmrtný list. Ak zomretý popri poberaní dôchodku aj pracoval, treba doložiť aj evidenčný list dôchodkového poistenia.

Zložitejšia je situácia, ak zomrie človek, ktorý ešte nedosiahol dôchodkový vek. „V takom prípade sa pozostalostný dôchodok vypočítava z predpokladaného invalidného dôchodku, na ktorý by zosnulý človek splnil nárok, teda získal potrebný počet odpracovaných rokov,“ upozornil Višváder. Suma invalidného dôchodku zosnulého sa počíta podobne ako pri starobnom dôchodku podľa počtu odpracovaných rokov a zárobkov získaných do smrti poistenca, ku ktorým sa pripočíta obdobie dôchodkového poistenia od smrti do dovŕšenia dôchodkového veku poistenca. Suma pozostalostnej penzie je potom 60 % invalidného dôchodku, na ktorý by mal nárok zosnulý manžel ku dňu smrti. „Nárok vdovca na vdovecký dôchodok po manželke platí rovnako,“ dodal Višváder.

Podmienkou na priznanie sirotského dôchodku je, že pozostalé dieťa musí byť nezaopatrené, teda nesmie mať viac ako 26 rokov, sústavne sa pripravuje štúdiom na povolanie, a ak sa nemôže sústavne pripravovať na povolanie ani pracovať z dôvodu choroby alebo stavu, ktorý si vyžaduje osobitnú starostlivosť, je neschopné sústavne sa pripravovať na povolanie alebo pracovať pre svoj dlhodobo nepriaznivý zdravotný stav.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #vdovský dôchodok #sirotský dôchodok