Penzia vzrastie aj dohodárom

Od tohto roku majú nárok na zvýšenie svojho dôchodku nielen ľudia, ktorí sú zamestnaní na pracovnú zmluvu, ale aj tí, ktorí pracujú na dohodu. Zamestnávateľ im totiž musí od januára strhávať z platu odvody na dôchodkové poistenie.

11.12.2013 06:30
dôchodok, dôchodca, penzia, peniaze Foto:
Ilustračné foto.
debata

Dohodárom sa zvýšenie penzie vypočíta rovnako ako riadnym zamestnancom. To znamená, že ak dohodár a zamestnanec majú rovnaký hrubý plat, mal by im aj dôchodok vzrásť o rovnakú sumu.

Najviac sa dôchodok zvýši tým ľuďom, ktorí napriek tomu, že dosiahli dôchodkový vek, nepoberajú penziu. Nárast penzie sa vypočíta ako osobný mzdový bod vynásobený aktuálnou dôchodkovou hodnotou. Okrem toho sa im takto vypočítaná penzia zvýši o pol percenta za každých 30 dní, keď dôchodok nedostávali, hoci naň mali nárok. Ak by napríklad niekto odišiel do penzie rok po dovŕšení dôchodkového veku, vypočítaná suma by mu vzrástla o šesť percent.

Najviac penzistov však súčasne poberá aj plat, aj dôchodok. Im sa zvýšenie vypočíta ako násobok jednej polovice osobného mzdového bodu a aktuálnej dôchodkovej hodnoty. V porovnaní s tým, keby dôchodok nedostávali, je tak suma zvýšenia polovičná. Navyše im nepatrí ani polpercentný bonus za to, že nepoberali penziu.

Pracujúcim predčasným penzistom sa dôchodok prepočíta tak, že sa vynásobí osobný mzdový bod aktuálnou dôchodkovou hodnotou. Keďže v prípade, že sa predčasný penzista zamestná, mu Sociálna poisťovňa zastaví výplatu dôchodku, má nárok aj na polpercentné zvýšenie za každých začatých 30 dní, keď dôchodok nepoberal. O toto polpercentné zvýšenie však môže požiadať až po dovŕšení dôchodkového veku.

Hoci Sociálna poisťovňa prestane vyplácať predčasný dôchodok vo chvíli, ako danému človeku vznikne dôchodkové poistenie, jeho výplatu neobnoví automaticky. Penzista musí o to požiadať. Urobiť tak môže buď vtedy, keď mu zanikne dôchodkové poistenie, alebo keď dovŕši dôchodkový vek. Vtedy sa už považuje za riadneho starobného dôchodcu a títo dôchodcovia môžu poberať súčasne plat i dôchodok.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #zvýšenie dôchodku #pracujúci dôchodcovia #práca na dohodu