Skontrolujte si, či za vás zamestnávateľ platil odvody

Sociálna poisťovňa vedie každému poistencovi jeho individuálny účet poistenca.

27.11.2013 09:44
dane, kalkulačka, vyúčtovanie, účet, odvody,... Foto:
Ilustračné foto.
debata

Informácie na ňom obsahujú vaše identifikačné údaje, údaje o vzniku a zániku nemocenského, dôchodkového poistenia a poistenia v nezamestnanosti, údaje o počte dní týchto poistení, ale aj o ich prerušení, údaje o vymeriavacom základe na platenie poistného na nemocenské, dôchodkové poistenie a poistenie v nezamestnanosti, ale aj informáciu o tom, či bolo poistné zaplatené a podobne. Každý tak môže získať informácie o zmenách na svojom účte písomne alebo elektronicky.

Súčasťou Informácie o stave individuálneho účtu poistenca (stavová informácia do 31. 12. 2003) a Informácie o zmenách stavu individuálneho účtu poistenca (zmenová informácia od 1. 1. 2004) sú vysvetlivky. Ak poistenec údajom nerozumie, má možnosť požiadať o vysvetlenie Sociálnu poisťovňu, a to písomne, elektronicky, telefonicky alebo osobne.

Kontakty si poistenci môžu nájsť aj na webovej stránke Sociálnej poisťovne – pre písomný styk môžu využiť mailovú adresu dôchodky@socpoist.sk, pre telefonický kontakt bezplatnú linku 0800 123 123. O­sobne mu každý pracovný deň poradia aj zamestnanci Sociálnej poisťovne v pobočkách alebo v budove Sociálnej poisťovne, ústredie – vchod z Cukrovej ulice.

Práve táto Informácia má slúžiť na to, aby si poistenec v období pred uplatnením nároku na dôchodok mohol zistiť, že nejaké doby zatiaľ nemá preukázané a aby si mohol ešte pred podaním žiadosti o dôchodok zabezpečiť u zamestnávateľov chýbajúce doklady.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Sociálna poisťovňa #individuálny účet