Penzie od januára vzrastú o necelých deväť eur

Viac ako jeden a pol milióna slovenských dôchodcov dostane v januári viac peňazí. Môže za to pravidelná každoročná valorizácia. Všetky dôchodky – starobné, predčasné starobné, invalidné aj pozostalostné sa už druhý raz zvýšia o pevnú sumu. A navyše každý druh penzie dostane pridané inak.

02.10.2013 06:30
kalkulačka, dôchodok, dôchodca Foto:
Ilustračné foto.
debata (8)

Rezort práce tento spôsob zvyšovania dôchodkov odôvodnil tým, že sa takto zníži rozdiel medzi nízkymi a vysokými dôchodkami, ktoré sú dôsledkom percentuálnej valorizácie. K nízkym dôchodkom sa percentuálne pripočíta viac a vyššie dostanú menej.

Ministerstvo navyše hovorí, že zvyšovanie o pevnú sumu bude mať pozitívny vplyv najmä na dôchodky žien, keďže ich penzie sú v priemere nižšie ako dôchodky mužov (k 30. júnu 2013 bola priemerná suma starobného sólo dôchodku 345,40 eura u žien a 441,50 u mužov), čo vyplýva z nižšieho odmeňovania počas pracovnej kariéry a získaného obdobia dôchodkového poistenia.

„Pri valorizácii dôchodkov sa opäť vychádza z ukazovateľov, ktoré stanovila novela zákona o sociálnom poistení. Tak inflácia, ako aj rast priemernej mesačnej mzdy v rozhodujúcom období boli tentoraz nižšie, ako pred rokom – čo sa logicky prejaví aj na nižšom náraste dôchodkov,“ povedal hovorca ministerstva práce Michal Stuška.

Pevná suma sa určí percentom, ktoré sa stanovuje ako súčet 60 percent z priemerného medziročného rastu spotrebiteľských cien a 40 percent z medziročného rastu priemernej mzdy na Slovensku za prvý polrok roku 2013.

Podľa údajov Štatistického úradu SR priemerná mzda na Slovensku sa v prvom polroku tohto roka medziročne zvýšila o 2,9 %. Medziročný rast spotrebiteľských cien na Slovensku za prvý polrok tohto roka dosiahol 1,9 %.

Pevná suma sa teda bude odvíjať od percenta 2,3 a z priemernej mesačnej sumy jednotlivých druhov dôchodkov vykázaných Sociálnou poisťovňou k 30. júnu 2013.

Každý starobný dôchodca dostane pridaných 8,80 eura, predčasný 8,90 eura. Poberateľ nekráteného starobného dôchodku v sume 200 eur bude mať od 1. januára 2014 zvýšený dôchodok o 8,80 eura, čo zodpovedá nárastu o 4,4 %, kým predčasný penzista, ktorý dostáva 500 eur bude mať zvýšený dôchodok o 8,90 eura, čo zodpovedá nárastu o 1,76 %.

Pozostalostné penzie vzrastú o 5,70 eura, siroty dostanú tri eurá. Invalidi so zdravotným postihnutím nad 70 percent si prilepšia o 7,80 eura, zatiaľ čo tento rok dostali 10,10 eura. Ak je ich miera poklesu schopnosti pracovať ohodnotená na menej ako 70 percent, dostanú 4,50 eura, kým teraz v januári to bolo 5,90 eura.

Sociálna poisťovňa predpokladá výdavky na valorizáciu v sume viac ako 123 miliónov eur.

Ako sa však budú zvyšovať penzie ľudí, ktorí poberajú dva dôchodky? "Zákon o sociálnom poistení presne vymedzuje pevnú sumu zvýšenia dôchodkových dávok a rovnako aj pevnú sumu zvýšenia dôchodkových dávok vyplácaných v sume jednej polovice z dôvodu súbehu dôchodkov,“ tvrdí riaditeľ komunikačného odboru Sociálnej poisťovne Peter Višváder.

Ak penzista poberá dva dôchodky, napríklad starobný v plnej sume a v sume jednej polovice poberá pozostalostnú penziu, Sociálna poisťovňa mu bude starobný dôchodok valorizovať o 8,80 eura a vdovecký dôchodok vyplácaný v sume jednej polovice o 2,50 eura. Jeho penzia tak vzrastie celkovo o 11,30 eura.

Pokiaľ ide o valorizáciu penzie človeka, ktorý poberal predčasný dôchodok a stane sa z neho riadny starobný dôchodca, starobný dôchodok, ktorý bol priznaný ako predčasný dôchodok, sa zvýši o 8,90 eura, ak poberateľ dôchodku dovŕšil dôchodkový vek najneskôr dňom 1. januára 2014.

Človeku, ktorý poberal invalidný dôchodok, dňom priznania starobného dôchodku nárok na invalidný dôchodok zaniká. To znamená, že ak sa k 1. januáru 2014 vypláca starobný dôchodok, zvýši sa o 8,80 eura.

Sumu, o ktorú sa penzia navýši, bude Sociálna poisťovňa ľuďom oznamovať. "Každoročne vydávame o zvýšení dôchodkových dávok rozhodnutia, ktoré budú zaslané tak, aby ich poberatelia dôchodkov k výplatnému termínu v januári 2014 mali už doručené,“ vraví Višváder. Ako ďalej dodal, poberatelia dôchodkov dostanú zvýšenú penziu už vo výplatnom termíne v januári 2014 spolu s doplatkom od 1. januára 2014 do dňa, ktorý predchádza dňu výplatného termínu.

Až do roku 2017, teda v prechodnom období, sa miera váh medziročného rastu spotrebiteľských cien a rastu priemernej mzdy bude meniť v prospech rastu spotrebiteľských cien, čím sa aspoň čiastočne zmiernia rozdiely medzi vysokými a nízkymi dôchodkami. Od roku 2018 sa dôchodky budú zvyšovať o percento medziročného rastu dôchodcovskej inflácie, ktorá presnejšie vyjadruje životné náklady dôchodcov.

© Autorské práva vyhradené

8 debata chyba
Viac na túto tému: #zvyšovanie dôchodkov