Lepšie zarábajúci prispejú na penzie ľudí s nižšími príjmami

Zmeny, ktoré začali tento rok platiť v slovenskom dôchodkovom systéme, sa definitívne skončia až v roku 2018. Tými najzásadnejšími sú zmena spôsobu valorizácie dôchodkov a väčšia solidarita v prvom pilieri. Tá spôsobila, že lepšie zarábajúci ľudia už prispievajú na penzie tých, ktorých príjem je nižší ako priemerná mzda.

20.08.2013 06:30
peniaze, dôchodok, sporenie, vklad,... Foto:
Ilustračné foto.
debata (28)

Na riziko, že narastie skupina tzv. chudobných dôchodcov, upozorňuje aj Sociálna poisťovňa. Takmer 90 percent živnostníkov totiž platí odvody z minima. Aj na ich budúce penzie sa tak budú skladať tí, ktorí majú vyšší príjem. Napríklad, ak si samostatne zárobkovo činná osoba od roku 1991, odkedy je stanovená minimálna suma, z ktorej sa platilo poistné na dôchodkové poistenie, platila poistné iba z minimálneho vymeriavacieho základu, tak v súčasnosti poberá dôchodok približne v sume 200 až 220 eur mesačne, čo nedosahuje ani sumu priemerného dôchodku na Slovensku, ktorá je 389,76 eura.

Aj to je zrejme tiež jeden z dôvodov, prečo je prvý pilier solidárnejší, ako bol do konca minulého roka. Kým vlani sa do penzie lepšie zarábajúcich budúcich penzistov započítavalo 84 percent ich zárobku, od januára sa priemerný osobný mzdový bod, ktorý je jednou z dôležitých veličín na výpočet dôchodku, teda jeho percento znížilo na 80 percent. Postupne však bude klesať až na konečných 60 percent v roku 2018. „V rámci posilňovania solidarity v prvom pilieri vzniká silný predpoklad, že výrazná väčšina ľudí, ktorá má príjem pod úrovňou 1,25-násobku priemernej mzdy, čo je asi tisíc eur, sa bude môcť v priebežnom pilieri oprieť o túto solidaritu zo strany vyššie príjmových skupín,“ vysvetľoval rozhodnutie štátny tajomník rezortu práce Jozef Burian.

PIANO

Užitočné informácie nájdete aj v článku Ako sa počítajú jednotlivé penzie.

Ak si chcete prečítať tento článok, zaregistrujte sa v systéme plateného obsahu Piano.

Nič sa nezmenilo pre tých, ktorí dnes zarábajú priemernú mzdu, čo je približne 800 eur. Je jedno, či odídu do penzie teraz, alebo o päť rokov, ich budúca penzia sa bude vypočítavať z ich celého zárobku.

Získali však ľudia, ktorí zarábajú menej, ako je priemer na Slovensku. Tým Sociálna poisťovňa dnes pripočíta k budúcej penzii 17 percent navyše. Toto percento sa bude až do roku 2018 postupne zvyšovať až na konečných 22. A tak ak dnes dostane takýto dôchodca penziu v sume 260 eur, na budúci rok to už bude asi 266 eur a v roku 2015 až 275 eur. Ak by všetko zostalo po starom, tento budúci penzista by v roku 2015 dostal penziu približne 272 eur, čo je o tri eurá menej, ako dostane vďaka novému systému.

Viac zarábajúci sa tak musia spoľahnúť aspoň na to, že v budúcich rokoch porastie ďalšia dôležitá veličina na výpočet penzie – aktuálna dôchodková hodnota. Len tak, aspoň trochu, ich penzie porastú. Ak človek, ktorý odchádza do penzie dnes a zarába viac ako 1 200 eur hrubého, dostane dnes dôchodok 601 eur, v budúcom roku by dostal 608, v roku 2015 by bola jeho penzia 623 eur. Ak by sa však systém nemenil, dostal by v roku 2015 dôchodok až vo výške 631 eur. Stratí tak približne osem eur mesačne.

Ako však upozornil riaditeľ komunikačného odboru Sociálnej poisťovne Peter Višváder, dôchodky ovplyvňuje viacero parametrov, ktoré sú pri ich výpočte dôležité a majú vplyv na konečnú sumu. Okrem priemerného osobného mzdového bodu je to už aj spomínaná aktuálna dôchodková hodnota, ktorej výška je každý rok iná. Tento rok je jej suma 10,0098 eura, predpoklad na rok 2014 je 10,4891 a na rok 2015 by jej suma mala byť 10,8442 eura. „Výšku penzií ovplyvňuje aj počet rokov, počas ktorých poistenec odvádzal poistné na dôchodkové poistenie od dovŕšenia 16. roku veku do posledného dňa, ktorý predchádza dňu vzniku nároku na dôchodok. Hodnotu priemerného osobného mzdového bodu ovplyvňujú hrubé zárobky dosiahnuté od 1. 1. 1984 do posledného roku, pred rokom, v ktorom vznikol nárok na dôchodok,“ dodal Višváder. Ak teda človek ide do penzie v tomto roku, budú sa mu započítavať zárobky od roku 1984 až po rok 2012.

Je možné vyhnúť sa v budúcnosti nízkym penziám, ktoré by dohnali ľudí na hranicu chudoby? Sociálna poisťovňa odporúča dobrovoľné dôchodkové poistenie. „Môže si ho platiť každý, kto sa rozhodne takýmto spôsobom zvýšiť si svoj budúci dôchodok, a teda aj svoju životnú úroveň v starobe. Dobrovoľne dôchodkovo poistená osoba môže byť každá osoba, ktorá dovŕšila vek 16 rokov, má na území SR trvalý pobyt, povolenie na prechodný pobyt alebo povolenie na trvalý pobyt a nemá priznaný predčasný dôchodok,“ vysvetlil Višváder. „Prihlásiť sa možno v miestne príslušnej pobočke Sociálnej poisťovne,“ dodal.

Každý, kto sa dobrovoľne poistí, má potom povinnosť platiť riadne a včas poistné: 18 % na starobné poistenie, 6 % na invalidné poistenie a 4,75 % do rezervného fondu solidarity z vymeriavacieho základu, ktorý si sám určí, najmenej však z minimálneho vymeriavacieho základu. Ak sa teda rozhodnete platiť si poistenie dobrovoľne z minimálneho vymeriavacieho základu, čo je dnes 393 eur, mesačne vás to bude stáť 112,98 eura. „Ďalšou možnosťou zvýšenia svojho budúceho dôchodku je výkon dvoch a viac zamestnaní, či výkon zamestnania a samostatnej zárobkovej činnosti,“ dodal Višváder.

© Autorské práva vyhradené

28 debata chyba
Viac na túto tému: #Sociálna poisťovňa #výpočet dôchodku