Údaje o odpracovaných rokoch poskytne individuálny účet

Sociálna poisťovňa každému poistencovi vedie individuálny účet poistenca. Skladá sa z Informácie o stave individuálneho účtu poistenca do 31. 12. 2003, na ktorú nadväzuje Informácia a zmenách stavu individuálneho účtu poistenca od 1. 1. 2004.

06.08.2013 12:25
predčasný, dôchodok, penzia, dôchodca,... Foto:
Ilustračné foto.
debata

V minulosti zasielala Informáciu o stave individuálneho účtu, v ktorej sú uvedené všetky doby poistenia získané do 31. 12. 2003 evidované v jej ústrednej evidencii, vymeriavacie základy a osobné mzdové body získané od roku 1984 do roku 2003. „Táto informácia nemusí obsahovať kompletné údaje. Obdobia, ktoré nie sú uvedené v informácii, sa v našej evidencii nenachádzajú. Je preto pre klienta užitočné včas podniknúť kroky, aby si chýbajúce údaje o svojich „od­pracovaných rokoch“ vyhľadal a doplnil,“ upozornil riaditeľ komunikačného odboru Sociálnej poisťovne Peter Višváder.

„Ak poistenec takúto informáciu o dobách svojho poistenia nemá, môže o jej vyhotovenie kedykoľvek požiadať osobne v ústredí, telefonicky na bezplatnej linke 0800 123 123, elektronicky prostredníctvom kontaktného formulára na webovej stránke Sociálnej poisťovne www.socpoist.sk alebo písomne (listom) na adrese Sociálna poisťovňa, ústredie, 29. augusta 8, 813 63 Bratislava. Vždy je potrebné uviesť meno, priezvisko, rodné číslo a adresu, na ktorú majú byť informácie zaslané. Spravidla túto informáciu posiela do 30 dní,“ konštatoval Višváder. Podobne to platí aj pre údaje o dobe poistenia od roku 2004, v ktorom sa zásadne zmenil zákon o sociálnom poistení.

„Klienti tak získajú prehľad o údajoch nemocenského, dôchodkového poistenia a poistenia v nezamestnanosti. Počet dní poistenia a vymeriavacie základy, z ktorých bolo platené poistné, totiž priamo ovplyvňuje to, či klient získa nárok a zároveň v akej výške sa mu vyráta suma dávok – napr. nemocenské, materské, ošetrovné, dávka v nezamestnanosti, starobný, predčasný starobný, invalidný, vdovský/vdovecký a sirotský dôchodok,“ dodal hovorca.

O vyhotovenie tejto informácie môže každý poistenec požiadať rovnakým spôsobom ako o Informáciu o stave individuálneho účtu, ale len raz ročne najskôr od 1. apríla kalendárneho roku.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #dôchodok