Opatrovanie poskytujú aj agentúry

Agentúry domácej ošetrovateľskej starostlivosti (ADOS) poskytujú najmä domácu ošetrovateľskú a rehabilitačnú starostlivosť, ale seniori môžu využiť aj ich opatrovateľskú službu.

06.02.2012 14:20
opatrovateľka, dôchodca, nemocnica, domov,... Foto:
Ilustračné foto
debata

Tá je určená na zabezpečenie nevyhnutných podmienok na uspokojovanie základných životných potrieb alebo na zachovanie, obnovu a rozvoj schopnosti seniora viesť samostatný život. „ADOSov je na Slovensku okolo 180, sú najmä v mestách. Ide o riadne zdravotnícke zariadenia, ktoré však poskytujú ošetrovateľskú starostlivosť v domácom prostredí,“ vraví docentka Božena Bušová, riaditeľka ADOS – Harris Slovakia a Empatia – opatrovateľská služba.

„Opatrovateľská služba nepatrí do náplne ADOS ako zdravotníckeho zariadenia, môžeme ju však poskytovať ako doplnkovú službu, pretože ide o sociálnu starostlivosť. Opatrovateľská služba nie je hradená zo zdravotného poistenia a v prípade, že ADOS nedostáva na túto činnosť príspevok od samosprávy, tak si opatrovateľskú službu platí sám klient,“ vysvetľuje. Aj v tomto prípade platí, že klient musí mať posudok o odkázanosti, ktorý vystavuje samospráva. „Je to v poriadku, ak je cena pre pacienta znížená o príspevok od samosprávy. Túto podmienku však musí podľa stále platného zákona splniť aj pacient, ktorý si za opatrovateľskú službu platí plnú cenu a nečerpá verejné zdroje. Opakovane na túto absurdnosť upozorňujeme, ale zatiaľ bezvýsledne,“ upozorňuje Bušová.

Ceny za opatrovanie v tomto roku nezvyšovali. „Keďže sme neverejný poskytovateľ a nedostávame príspevok od samosprávy, platí občan plnú cenu, ktorá sa pohybuje od 5,50 do 8,50 eura za hodinu v závislosti od toho, či je pacient chodiaci alebo ležiaci a aké výkony vyžaduje. Je rozdiel starať sa o chodiaceho pacienta alebo o pacienta úplne imobilného, ktorý má plienky a treba ho kŕmiť. Zatiaľ sme ceny nezvyšovali, ale nevieme, čo nás čaká v budúcnosti,“ dodáva Božena Bušová.

Rozsah poskytovaných výkonov

  • Poskytovanie spoločnosti: dohľad, rozhovory, prechádzky
  • Zabezpečenie stravy: malý nákup, donáška stravy z jedálne, varenie jednoduchých jedál, príprava a podávanie stravy
  • Pomoc pri hygiene: kúpanie, umývanie, obliekanie, prezliekanie, výmena plienok
  • Pomoc v domácnosti: bežné upratovanie, vysávanie, pranie (v práčke), žehlenie
  • Sprevádzanie: k lekárovi, na vyšetrenia, do nemocnice a pod.
  • Aktivizácia klienta: spoločné čítanie kníh a tlače, spoločenské hry, ľahké pohybové cvičenia

© Autorské práva vyhradené

debata chyba