Vláda ráta s odchodom do dôchodku v 65-ke

Do dôchodku sa chystajte až v šesťdesiatpäťke, odkazuje vláda občanom. V stredu má totiž schváliť dokument, ktorý počíta so stanovením vekovej hranice odchodu do dôchodku na 65 rokov.

29.11.2006 00:01
Dôchodcovia Foto: ,
Dôchodcovia.
debata

Keď však túto hranicu zvyšovala na 62 rokov predošlá vláda, Smer ju kritizoval. Dnes jeho minister financií v Konvergenčnom programe predloženom vláde priznáva, že iná cesta ako udržať verejné financie, neexistuje. Posun odchodu do dôchodku treba podľa neho riešiť už po roku 2010.

„Prvou skupinou opatrení sú konkrétne úpravy v dôchodkovom systéme. Ide o zvýšenie veku odchodu do dôchodku na 65 rokov a prechod na každoročnú úpravu výšky dôchodkov o mieru inflácie. Hoci tieto opatrenia nie sú momentálne ešte v platnosti, boli spomínané pri tvorbe reformy dôchodkového systému a v budúcnosti sa s nimi všeobecne ráta,“ píše sa v Konvergenčnom programe na roky 2006 až 2010.

Ekonomický analytik Peter Staněk pripúšťa, že ak nechce vláda zadlžovať budúce generácie, ani nemá inú možnosť ako zvýšiť vek odchodu do dôchodku. „Aby sa vyrovnala s dôchodkovou reformou má na výber z troch možných riešení. Buď zvýši vekovú hranicu odchodu do dôchodku, alebo zníži dôchodky, alebo bude viac zaťažovať štátny rozpočet. Dôchodcov však ukrátiť nemôže a zaťažovať rozpočet tiež nie,“ tvrdí.

Odchody do dôchodku v 65 rokoch sú bežné vo viacerých krajinách EÚ, podľa Staněka únia dokonca uvažuje o zvýšení tejto hranice až na 70 rokov.

Kým bol Smer v opozícii, takýto postup neschvaľoval. Dokument Ekonomická a sociálna alternatíva postupu politickej strany Smer z roku 2003 uvádza, že rýchle zvyšovanie veku odchodu do starobného dôchodku bude znamenať „výrazný tlak na tvorbu nových pracovných miest alebo zúženie priestoru pre zamestnávanie absolventov stredných a vysokých škôl“.

Ministerstvo financií tvrdí, že v tomto volebnom období sa dôchodkový vek posúvať ešte nebude. „V Programovom vyhlásení vlády je uvedené, že vláda po dôkladnej analýze prijme nevyhnutné opatrenia na stabilizáciu financovania prvého piliera sociálneho poistenia. Zároveň však platí, že súčasná vláda odmieta riešiť problémy vo financovaní systému sociálneho poistenia predĺžením veku odchodu do dôchodku,“ reagoval hovorca ministerstva financií Miroslav Šmál.

Aj ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny hovorí to isté. „V tomto volebnom období nepredpokladáme legislatívnu úpravu zvyšovania dôchodkového veku,“ reagoval generálny riaditeľ sekcie sociálneho poistenia na ministerstve práce Marek Lendacký.

debata chyba