Otázky a odpovede: O invalidných dôchodkoch

Má človek pri poberaní invalidného dôchodku nárok na nemocenské dávky? Môže dostávať invalidný dôchodok a zároveň pracovať? Ako je to s materským príspevkom?

29.07.2010 08:48 , aktualizované: 30.07.2010 14:51
debata

Mám 33 rokov, som na invalidnom dôchodku a čakám dieťa. Mám pri poberaní materského príspevku nárok na invalidný dôchodok?

Nárok na materský príspevok má každá žena, ktorá je tehotná alebo sa stará o dieťa, v posledných dvoch rokoch pred pôrodom bola nemocensky poistená najmenej 270 dní a splnila všetky podmienky nároku na materský príspevok. Pokiaľ ide o nárok na rodičovský príspevok, kompetentnú odpoveď vám poskytne úrad práce, sociálnych vecí a rodiny. Nárok na invalidný dôchodok má ten, kto je invalidný a získal potrebný počet rokov dôchodkového poistenia a splnil ďalšie podmienky. Invalidný dôchodok sa nevypláca počas obdobia, v ktorom z dôvodu dočasnej pracovnej neschopnosti má poistenec nárok na náhradu príjmu pri dočasnej pracovnej neschopnosti zamestnanca, alebo nemocenské, ak dočasná pracovná neschopnosť vznikla pred priznaním starobného, predčasného starobného alebo invalidného dôchodku. Skutočnosť, či sa poberateľovi invalidného dôchodku poskytuje materské, je teda na účely nároku na invalidný dôchodok právne bezvýznamná, vplyv na invalidný dôchodok nemá.

Mám ako invalidný dôchodca nejaké zvláštne práva a povinnosti?

Máte právo požiadať o opätovné posúdenie invalidity a miery poklesu schopnosti vykonávať zárobkovú činnosť z dôvodu zhoršenia zdravotného stavu. Naopak, vašou povinnosťou je zúčastniť sa na posudzovaní zníženia schopnosti pracovať.

Mám popri poberaní invalidného dôchodku nárok na nemocenské dávky?

Ak dočasná pracovná neschopnosť, pri ktorej vám vznikol nárok na nemocenské, vznikla po priznaní invalidného dôchodku, nemocenské sa vám vyplatí. Ak máte z dôvodu dočasnej pracovnej neschopnosti, ktorá však vznikla pred priznaním invalidného dôchodku, nárok na nemocenské, invalidný dôchodok sa začne vyplácať až po skončení nemocenskej. Poberanie iných dávok (materské, ošetrovné, vyrovnávacia dávka) nemá vplyv na jeho vyplácanie.

Odkedy sa mi začne po priznaní invalidného dôchodku tento vyplácať?

Splnenie podmienok nároku k určitému dňu ešte neznamená, že sa od tohto dňa začne aj vyplácať. Treba splniť aj podmienky na jeho výplatu. Invalidný dôchodok sa nevypláca počas obdobia, v ktorom má poistenec nárok na náhradu príjmu pri dočasnej pracovnej neschopnosti alebo na nemocenské, ak mu dočasná pracovná neschopnosť vznikla pred priznaním invalidného dôchodku. Dôchodok vypláca poisťovňa vopred v pravidelne sa opakujúcich výplatných termínoch. Invalidný dôchodok sa môže vyplácať za istých podmienok aj preddavkovo.

Čo mám robiť, keď nesúhlasím s rozhodnutím o invalidnom dôchodku?

Po doručení rozhodnutia máte právo podať proti nemu odvolanie do 30 dní od doručenia. Odvolanie sa podáva ústrediu Sociálnej poisťovne alebo krajskému súdu v mieste trvalého bydliska písomne alebo ústne do zápisnice. Ak vám nie je jasné, na základe čoho poisťovňa rozhodla, môžete jej ústredie požiadať, aby vám oznámilo, na základe čoho rozhodovalo. Oznámenie musíte podať do 30 dní. Po jeho doručení plynie nová lehota na podanie odvolania. Ak sa naďalej domnievate, že rozhodnutie nie je v súlade so zákonom, môžete podať odvolanie.

Môžem pracovať a súčasne poberať invalidný dôchodok?
Poberať invalidný dôchodok a zároveň pracovať zákon umožňuje. Samotná skutočnosť, že bol priznaný invalidný dôchodok, nie je dôvodom na skončenie zamestnania alebo výkonu akejkoľvek zárobkovej činnosti a nie je dôvodom na skončenie zamestnania zo strany zamestnávateľa.

Som na čiastočnom invalidnom dôchodku. Rada by som si otvorila živnosť na opatrovateľstvo v Rakúsku. Môžem?

Invalidní dôchodcovia môžu neobmedzene pracovať. Invalidné dôchodky majú občanom, ktorí z dôvodu invalidity stratili čiastočne alebo úplne schopnosť pracovať, sčasti nahradiť príjem pred vznikom invalidity. Poberaním akéhokoľvek druhu dôchodkovej dávky nie je obmedzené právo na zamestnanie alebo podnikanie na základe živnosti. Osoba, ktorej bol priznaný invalidný dôchodok pre pokles schopnosti vykonávať zárobkovú činnosť o viac ako 70 percent, nie je poistená v nezamestnanosti a neplatí poistné na poistenie v nezamestnanosti, platí však poistné na starobné poistenie, invalidné poistenie a nemocenské poistenie. Dobrovoľne nemocensky poistená osoba má nárok na dávku nemocenské, ak ju lekár uzná za dočasne práceneschopnú; ak je v čase vzniku dočasnej pracovnej neschopnosti nemocensky poistená; ak má včas a riadne zaplatené poistné (najviac za obdobie posledných 10 rokov), ak má 270 dní nemocenského poistenia v posledných dvoch rokoch pred vznikom dočasnej pracovnej neschopnosti.

Zdroj: Sociálna poisťovňa

debata chyba