Muňko: II. pilier je výhodný pre 300-tisíc ľudí

Ak sa systém druhého dôchodkového piliera nezmení, viac ako polovica sporiteľov si podľa generálneho riaditeľa Sociálnej poisťovne Dušana Muňka nezabezpečí dôchodok do výšky životného minima.

11.11.2008 18:35
Dušan Muňko Foto:
debata

„Značná časť občanov tak spadne do záchrannej sociálnej siete a dôchodky im budú vyplácané zo zdrojov štátneho rozpočtu,“ uviedol počas rokovania parlamentného sociálneho výboru. Ako pokračoval, systém starobného dôchodkového sporenia pri tých istých odvodoch zaručuje o 15 až 30 percent nižšie dôchodky ako výlučne štátny priebežný penzijný pilier.

Poistný systém, na ktorom je postavený priebežný dôchodkový pilier, je podľa Muňka lacnejší.

„Ten je nahradený v druhom pilieri sporivým systémom, ktorý je nákladnejší už z princípu,“ uviedol. Zo 1,48 milióna občanov, ktorí si sporia na dôchodok v druhom pilieri, je podľa šéfa Sociálnej poisťovne tento systém výhodný len pre 300 tisíc osôb, pričom sporiť by si mali viac ako 30 rokov. „Vychádzam z materiálov, ktoré sú na ministerstve práce,“ povedal.

Muňko vo svojom vystúpení požiadal predsedu sociálneho výboru Jozefa Haleckého (ĽS-HZDS), aby bankový dohľad podľa zákona o starobnom dôchodkovom sporení konal. Upriamil pritom pozornosť na paragraf zákona, ktorý hovorí o porovnávaní výkonnosti dôchodkových fondov s trhovou konkurenciou. Bližšie svoju výzvu neobjasnil.

Särközy: Muňkove vyjadrenia sú bludy

Podľa poslankyne Kláry Särközy (SMK) čísla o tom, „kto ako nasporí a kto nenasporí, sú len plané a prázdne reči“. Vyjadrenia šéfa Sociálnej poisťovne označila za „bludy“. Poslanec Zoltán Horváth (SDKÚ-DS) sa Muňka spýtal na jeho vyjadrenia o tom, že sporitelia už o svoje úspory prišli, alebo ešte len prídu. Opozičný poslanec však vysvetlenie týchto výrokov nedostal.

Asociácia DSS žiada analýzy

Riaditeľ Sociálnej poisťovne Dušan Muňko pokračuje v nepodložených útokoch na druhý dôchodkový pilier, ktorých cieľom je zneistiť sporiteľov. Tvrdí to Asociácia dôchodkových správcovských spoločností (ADSS).

„Asociácia dôchodkových správcovských spoločností riaditeľa Sociálnej poisťovne vyzýva, aby zverejnil, z akých analýz, na ktoré sa odvoláva, a z akých poznatkov zo zahraničia čerpá argumenty pre svoje výroky,“ uviedla ADSS.

Podľa ADSS nie je možné tvrdiť, že akýkoľvek sporiteľ si v druhom pilieri nenasporí dostatočnú sumu na dôchodok, pretože takáto suma ani nie je stanovená.

„V druhom pilieri si nasporí každý jeden sporiteľ presne takú sumu, akú si nasporí plus zhodnotenie. A z tejto sumy sa mu potom vypočíta dôchodok,“ uviedla ADSS vo svojom stanovisku. Ako však ďalej dodala, pravidlo minimálneho dôchodku, o ktorom hovoril Muňko, sa týka iba situácie, kedy sa sporiteľ po dovŕšení dôchodkového veku rozhodne pre programový výber.

„Čiže rozhodne sa požiadať o vyplatenie časti nasporenej sumy mimo dôchodku. O programový výber ale môže požiadať iba za predpokladu, že suma, ktorá mu po realizovaní programového výberu zostane na účte, bude dostatočná na to, aby mu bol z druhého piliera priznaný minimálne v tom čase zákonom stanovený minimálny dôchodok,“ uviedla ADSS.

„Mýtus o nedostatočnej nasporenej sume je chronicky šírený. Jeho zmyslom je navodiť dojem, že nižšie príjmové skupiny si nedokážu nasporiť na dôchodok v druhom pilieri, a teda z neho majú odísť. Ale ak si takíto ľudia nedokážu nasporiť v druhom pilieri, kam ide polovica odvodov, rovnaký problém budú mať aj v prvom pilieri, ktorý je tiež zásluhový. Čiže do sociálnej siete, o ktorej hovorí pán Muňko, by spadli bez ohľadu na to, či sú alebo nie sú v druhom pilieri,“ skonštatovala ADSS.

debata chyba