Z II. penzijného piliera odišlo už 32-tisíc ľudí

Od začiatku roka vystúpilo z II. penzijného piliera viac ako 32-tisíc ľudí. Ich počet už prekonal predpoklady ministerstva práce. Šetriť na penziu si začalo takmer 9700 ľudí.

13.05.2008 12:13 , aktualizované: 13:56
DSS, dôchodok Foto: ,
Ilustračné foto
debata

Od začiatku roka si časť povinných penzijných odvodov prestalo na súkromné účty v dôchodkových správcovských spoločnostiach odkladať viac ako 32 000 ľudí. Informovala o tom v utorok Sociálna poisťovňa.

Vláda premiéra Roberta Fica umožnila Slovákom vstup alebo výstup z druhého penzijného piliera od januára do konca júna. Ministerstvo práce predpokladalo, že DSS počas prechodného obdobia opustí zhruba 30 800 klientov.

„Vystupujú najmä sporiteľa vo veku nad 45 rokov,“ povedal riaditeľ sekcie informatiky Sociálnej poisťovne Jaroslav Belluš. Za uplynulé tri týždne druhý pilier opustilo viac ako 8000 ľudí, dodal.

Asi štyri pätiny z tých, ktorí sa rozhodli opustiť druhý pilier, majú vymeriavací základ nižší ako 20 000 korún. Do vekovej kategórie viac ako 45 rokov patrí vyše polovica navrátilcov do priebežného dôchodkového systému, ktorý spravuje štátna Sociálna poisťovňa. Ficov kabinet začiatkom roka presadil zjednodušenie výstupu z druhého piliera, keď koalícia v parlamente zrušila povinné overenie podpisu na žiadosti.

Zhruba mesiac a pol pred opätovným uzatvorením druhého dôchodkového piliera sa do neho rozhodlo zapojiť takmer 9700 Slovákov. Na účtoch v DSS si šetrí celkovo viac ako 1,5 milióna ľudí. Povinné sporenie na penziu presadila ešte bývalá vláda Mikuláša Dzurindu.

Po rozhodnutí o vystúpení zo systému sa našetrené peniaze sporiteľa presúvajú do Sociálnej poisťovne. Kabinet chcel týmto opatrením okrem iného zlepšiť bilanciu poisťovne, ktorá sa zhoršila pre presun časti povinných dôchodkových odvodov do DSS. Od začiatku roka 2005 si ich klienti nasporili na účtoch celkovo zhruba 60 miliárd korún.

Podľa Belluša majú DSS za klientov, ktorí sa ich doteraz rozhodli opustiť, zaslať na účty Sociálnej poisťovne 1,06 miliardy korún. DSS jej doteraz poukázali 700 miliónov Sk.

Ministerstvo práce poskytlo slovenským domácnostiam informácie o druhom penzijnom pilieri aj prostredníctvom letáku, ktorého obsah DSS napadli, pretože podľa nich ľudí zavádza a nabáda ich na vystúpenie z druhého piliera. Úrad ministerky Viery Tomanovej obvinenia súkromných spoločností odmietol. Proti odkladaniu časti povinných dôchodkových odvodov na súkromných účtoch sa vyslovil aj premiér Fico.

Tomanová plánuje tento rok ďalšie zmeny v nastavení dôchodkového systému. Ministerstvo uvažuje napríklad o úprave pravidiel dedenia peňazí v DSS

debata chyba