Štyridsiatnici by si mali druhý pilier zvážiť

Stovky ľudí nad štyridsať rokov riešia otázku, či sa im oplatí šetriť si na budúcu penziu len v Sociálnej poisťovni, teda v prvom pilieri, alebo aj na súkromnom dôchodkovom účte, teda aj v druhom pilieri.

09.05.2008 17:01
Dôchodok, dôchodcovia Foto:
Ilustračné foto
debata

Vypočítať a predpovedať skutočnú výšku dôchodku o dve či viac desaťročí je takmer nemožné, výsledok totiž ovplyvňuje priveľa neznámych. Na rozhodnutie pre vstup do druhého piliera, prípadne vystúpenie z neho však zostávajú ľuďom už len necelé dva mesiace.

Kto by si teda mal premyslieť prípadné zrušenie súkromného účtu v penzijnej firme a čo by mal pri rozhodovaní zohľadniť? A komu sa, naopak, oplatí ešte raz prehodnotiť, či do druhého piliera predsa len nevstúpiť?

"Komu zostáva do penzie menej ako 20 rokov, má vyššiu pravdepodobnosť, že len zo Sociálnej poisťovne by v budúcnosti mohol dostávať viac, ako keby vstúpil aj do druhého piliera,“ uviedol Peter Goliaš z Inštitútu INEKO.

Štyridsiatnici a starší občania by teda mali zvážiť postup. Ak im napríklad hrozí, že si prácu nedokážu udržať až do dôchodkového veku a môžu zostať zopár rokov nezamestnaní, a teda aj bez príspevkov do druhého piliera, penzia len zo Sociálnej poisťovne by mohla byť vyššia ako z dvoch pilierov. Nižší budúci dôchodok pri sporení si v oboch pilieroch môže hroziť aj slabšie zarábajúcim sporiteľom.

Pri sporení si na súkromnom účte totiž dostane človek na penziu toľko, koľko doň vloží. Z prvého piliera sa zatiaľ penzie vyplácajú solidárne, teda vyrovnávajú sa podpriemerné a nadpriemerné príjmy ľudí. Od roku 2015 by síce aj pri prvom pilieri mala začať fungovať zásada tzv. zásluhovosti – teda, že človek s nízkym platom bude mať aj zo Sociálnej poisťovne nízky dôchodok – štát by to však mohol zmeniť.

"Ak by sa vláda rozhodla, že nechá prvý pilier solidárny, pre ľudí s nízkym príjmom by sa viac oplatilo sporiť si na dôchodok len v Sociálnej poisťovni,“ dodal Goliaš.

Naopak, občanovi s nadpriemerným platom by sa súkromný penzijný účet vyplatil. Už teraz je výhodnejší pre ľudí s mesačným platom vyšším ako je štvornásobok priemernej mzdy, teda so mzdou vyše 80-tisíc korún mesačne. Hoci odvádzajú najvyššie odvody, na penzii zo Sociálnej poisťovne sa im v plnej miere neodrazia. Dôchodok z prvého piliera sa totiž počíta najviac z trojnásobku priemerného platu.

Aj ľudia vo veku medzi 40 a 45 rokmi môžu mať vyššiu penziu z dvoch pilierov. Podmienkou je, že sa chystajú pracovať aj po dovŕšení dôchodkového veku. Peniaze na penziu si tak totiž budú odvádzať dlhšie. Jednoznačne áno by súkromnému dôchodkovému účtu podľa odborníkov, dôchodkových spoločností, ale aj ministerstva práce mali povedať mladí. Šetriť a zhodnocovať peniaze v druhom pilieri si totiž budú desiatky rokov.

Zvážiť aj šetrenie na súkromnom účte sa oplatí tiež vtedy, keď je pre občana dôležitá možnosť dedenia peňazí z druhého piliera. Ak totiž sporiteľ zomrie ešte pred odchodom do penzie, všetky jeho úspory na dôchodkovom účte získajú jeho pozostalí. Odvody, ktoré počas života platil do Sociálnej poisťovne, sa priebežne vyplácajú penzistom.

**====== Aký by mohol byť budúci dôchodok ======

**

Štyridsaťročný muž s mesačným platom 25-tisíc korún, ktorý by do dôchodku odišiel ako 62-ročný a po 17 rokoch v penzii by zomrel

  • jeho mzda by rástla ročne o 3 percentá
  • penzia zo Sociálnej poisťovne by sa zvyšovala o 3 percentá
  • úspory na súkromnom penzijnom účte by sa zhodnocovali o 5 percent ročne

  • ak by bol len v prvom pilieri, Sociálna poisťovňu by mu vyplatila na dôchodku spolu takmer 6,2 milióna korún
  • ak by bol v oboch pilieroch, dostal by spolu niečo vyše 6 miliónov korún
  • rozdiel v prospech 1. piliera = 131 730 korún

ak by sa vek odchodu do dôchodku zvýšil na 65 rokov, penziu by dostával 14 rokov

  • ak by bol len v prvom pilieri, Sociálna poisťovňu by mu vyplatila na dôchodku spolu približne 5,3 milióna korún
  • ak by bol v oboch pilieroch, dostal by spolu niečo vyše 5,9¤miliónov korún
  • rozdiel v prospech 2. piliera = 614 750 korún

--------------------------------------------------

Tridsaťpäťročný muž s mesačným platom 25-tisíc korún, ktorý by do dôchodku odišiel ako 62-ročný a po 17 rokoch v penzii by zomrel

  • jeho mzda by rástla ročne o 3 percentá
  • penzia zo Sociálnej poisťovne by sa zvyšovala o 3¤percentá
  • úspory na súkromnom penzijnom účte by sa zhodnocovali o 5 percent ročne

  • ak by bol len v prvom pilieri, Sociálna poisťovňa by mu vyplatila na dôchodku spolu necelých 7,2 milióna korún
  • ak by bol v oboch pilieroch, dostal by spolu niečo vyše 7¤miliónov korún
  • rozdiel v prospech 1. piliera = 126 640 korún

Vek odchodu do dôchodku by sa zvýšil na 65 rokov, penziu by dostával 14 rokov

  • ak by bol len v prvom pilieri, Sociálna poisťovňu by mu vyplatila na dôchodku spolu necelých 6 miliónov korún
  • ak by bol v oboch pilieroch, dostal by spolu zhruba 6,9 milióna korún
  • rozdiel v prospech 2. piliera = 883 550 korún

Zdroj: INEKO

debata chyba