Penzie kvôli euru nižšie nebudú

Aj keď penzisti dostanú namiesto tisícov v korunách len pár stovák v eurách, dôchodky reálne nižšie nebudú, pripomína ministerstvo práce. Vďaka zaokrúhľovaniu sa dokonca veľmi mierne zvýšia - v priemere o 1,60 Sk.

05.05.2008 13:42
Peniaze, drobné Foto:
Ilustračné foto
debata

Plánované zavedenie eura od januára budúceho roka podľa ministerstva práce nezníži hodnotu vyplácaných dôchodkov. Napriek tomu, že sa zníži nominálna suma dôchodku, jeho reálna hodnota sa nezmení. Podľa ministerstva môže byť dokonca o niečo vyššia, keďže dôchodky budú po prepočte zo slovenských korún na eurá zaokrúhľované spôsobom, ktorý je pre poberateľa výhodnejší ako všeobecné matematické zaokrúhľovanie na jeden eurocent stanovené v zákone o zavedení meny euro na Slovensku.

„Dôchodky, ako výdavky rozpočtu verejnej správy, budú zaokrúhľované vždy smerom nahor v prospech ich poberateľov, pričom budú zaokrúhľované na desať eurocentov nahor,“ uvádza ministerstvo.

Preto sa podľa ministerstva v žiadnom prípade nezníži hodnota dôchodku. Jeho hodnota sa môže naopak mierne zvýšiť v závislosti od konkrétneho prípadu, pričom v priemere by to podľa ministerstva malo byť päť eurocentov – podľa aktuálneho kurzu zhruba 1,60 Sk.

Na prepočet sumy dôchodku, ktorá bola priznaná v slovenských korunách, sa pri prechode na novú menu použije fixný konverzný kurz, ktorého hodnota bude známa v júli tohto roka.

Spôsob zaokrúhľovania dôchodkov na desať eurocentov nahor sa však podľa rezortu práce nebude vzťahovať na situácie, keď nárok na výplatu dôchodku vznikol ešte pred 1. januárom 2009, avšak príjemca si sumu dôchodku neprevzal.

Pri poukázaní neprevzatej sumy dôchodku po 31. decembri 2008 bude suma dôchodku za jednotlivé kalendárne mesiace, ktorá mala byť vyplatená pred dňom zavedenia eura, zaokrúhlená po prepočte konverzným kurzom na najbližší eurocent nahor. Rovnaký spôsob zaokrúhľovania, teda na najbližší eurocent nahor, sa použije aj vtedy, ak bude príjemcovi poukázaný dôchodok za viac kalendárnych mesiacov jedným poštovým peňažným poukazom.

„V týchto prípadoch sa za účelom zachovania hodnoty poukazovanej sumy prepočíta a zaokrúhli úhrnná suma, a to aj napriek tomu že ide o úhrnnú sumu dôchodkov patriacich za viac kalendárnych mesiacov,“ uvádza ministerstvo.

V prípade ak sa o nároku na dôchodok rozhodne až po zavedení eura a dôchodok bude priznaný spätne od dátumu pred 1. januárom 2009, suma dôchodku sa podľa MPSVR určí v slovenských korunách. Suma dôchodku patriaca odo dňa priznania dôchodku do 31. decembra 2008 (doplatok patriaci do dňa zavedenia eura) sa po prepočte konverzným kurzom zaokrúhli na najbližší eurocent nahor. Doplatok za obdobie po zavedení meny euro sa určí už zo sumy dôchodku vyjadrenej v eurách.

debata chyba