(Ne)férová hra

GLOSA: Dôchodkové firmy pred troma rokmi podľa tejto vlády nehrali férovú hru. Občanov mali "oblbovať" reklamou o švajčiarskych penziách. A takmer neviditeľnými písmenkami upozorňovali na nevýhody druhého piliera.

18.04.2008 00:01
Mince, koruna, koruny, mena, SK, peniaze Foto:
Ilustračné foto
debata

Kabinet si teda vysúkal rukávy a každému z vyše 1,5 milióna sporiteľov dal možnosť z neho druhého piliera vystúpiť. Šesť mesiacov ponúkol aj na vstup. Vláda tvrdí, že súkromné účty na penziu zachová. Pri každej možnej príležitosti však jej predstavitelia nezabudnú pripomenúť, že miliardy dnes putujúce na súkromný účty chýbajú Sociálnej poisťovni. Vláda musí dieru plátať a nemôže tak zaplatiť iné sociálne ciele.

Čím viac ľudí sa preto vráti s peniazmi do Sociálnej poisťovne, tým pre kabinet lepšie. Rezort práce vypočítal, že druhý pilier sa neoplatí už 35-ročnému nadpriemerne zarábajúcemu mužovi. Takúto informáciu, v letákoch za 1,5 milióna korún, dostanú dva milióny domácností.

Ministerstvo pritom tiež nehrá férovú hru. Ani takmer neviditeľnými písmenami občanom nepovie, že pri prepočtoch napríklad ignoruje starnutie a ubúdanie obyvateľov na Slovensku.

Odborníci sa pritom zhodujú, že penzistov bude pribúdať. Ľudí, ktorí na nich pracujú, však bude čoraz menej. Tento fakt by mohla ministerka práce Viera Tomanová zvrátiť, ak by sa jej podarilo každú mladú ženu presvedčiť, aby na svet priviedla aspoň desať detí. Tie by o desaťročia zarábali na dôchodky vlastných starých rodičov. Ťažko však veriť, že by sa jej niečo také podarilo. Hoci aj pri najsociálnejšej politike.

Hlasuj za tento článok na -->

Hlasuj za tento článok
debata chyba