Môže mi Sociálna poisťovňa znížiť invalidný dôchodok?

Otázky a odpovede o kontrolných prehliadkach.

24.12.2012 06:30
kalkulačka, dane, odvody Foto:
Ilustračné foto.
debata (2)

Ako mám postupovať, ak nie som spokojný s ohodnotením posudkového lekára?

Po doručení rozhodnutia Sociálnej poisťovne, ústredie, o priznaní, nepriznaní invalidného dôchodku, respektíve o znížení sumy invalidného dôchodku môžete podať návrh na jeho preskúmanie príslušným krajským súdom (opravný prostriedok), v lehote do 30 dní od doručenia rozhodnutia. V rámci preskúmavacieho konania bude váš zdravotný stav opakovane prehodnotený posudkovým lekárom pobočky Sociálnej poisťovne a následne posudkovým lekárom Sociálnej poisťovne, ústredie. O opravnom prostriedku v konečnom dôsledku rozhodne príslušný krajský súd. V prípade, ak nevyužijete možnosť podania opravného prostriedku, môžete neformálnou žiadosťou požiadať o znovuposúdenie zdravotného stavu.

Čo v prípade, ak nesúhlasím s rozhodnutím o invalidnom dôchodku?

Môžete po doručení rozhodnutia o nepriznaní invalidného dôchodku, podať návrh na jeho preskúmanie príslušným krajským súdom (opravný prostriedok) v lehote do 30 dní od doručenia rozhodnutia. V rámci preskúmavacieho konania bude váš zdravotný stav opakovane prehodnotený posudkovým lekárom pobočky Sociálnej poisťovne a následne posudkovým lekárom Sociálnej poisťovne, ústredie. O opravnom prostriedku v konečnom dôsledku rozhodne príslušný krajský súd. Ak nevyužijete možnosť podania opravného prostriedku, môžete požiadať na základe neformálnej žiadosti o znovuposúdenie zdravotného stavu.

Ako často môžem, ak sa mi zhorší zdravotný stav, požiadať o prehodnotenie miery poklesu schopnosti pracovať? Môže sa stať aj prípad, že takúto žiadosť podám a Sociálna poisťovňa mi zníži percentuálnu mieru schopnosti pracovať?

Zákon o sociálnom poistení neustanovuje lehoty, v ktorých je možné žiadať o prehodnotenie zdravotného stavu. Áno, takáto situácia môže nastať, preto poberateľ invalidného dôchodku by mal zhoršenie zdravotného stavu konzultovať najprv so svojím ošetrujúcim lekárom. Ak mu ošetrujúci lekár odporučí požiadať o zvýšenie invalidného dôchodku z dôvodu zhoršenia zdravotného stavu a toto zhoršenie je preukázateľné odbornými lekárskymi nálezmi, nemalo by prísť k zníženiu percentuálnej miery poklesu schopnosti vykonávať zárobkovú činnosť, a teda ani k zníženiu sumy invalidného dôchodku. O miere poklesu schopnosti vykonávať zárobkovú činnosť však rozhoduje výlučne posudkový lekár Sociálnej poisťovne v súlade so zákonom o sociálnom poistení.

Ľudia majú z opakovaných prehliadok strach, pretože sa údajne často stáva, že prídu o invalidný dôchodok. V akom prípade sa tak môže stať?

Sociálna poisťovňa invalidný dôchodok odníme vtedy, ak poistenec už nie je invalidný, teda miera poklesu schopnosti vykonávať zárobkovú činnosť je menej ako 41 percent v porovnaní so zdravou fyzickou osobou.

Kedy a prečo posudkový lekár nariadi kontrolnú lekársku prehliadku? Napríklad ak má človek amputovanú dolnú končatinu, je takáto prehliadka potrebná?

Predvolávanie invalidných dôchodcov na kontrolné lekárske prehliadky môže lekár nariadiť, ak sa predpokladá zmena vo vývoji zdravotného stavu a zmena schopnosti pracovať. Niekedy je potrebná aj pri amputovanej končatine, pričom ale nejde o prehliadku samotnej končatiny, ale o preskúmanie, či nedošlo k pridruženiu iných ochorení. Podobne je to aj pri ďalších diagnózach – posudkový lekár však vždy dôsledne zvažuje, či je takáto kontrolná prehliadka potrebná. Na prvú kontrolu je poberateľ tejto dávky pozvaný spravidla po 1. roku trvania invalidity, keď sa overí správnosť prognostického hodnotenia posudkového lekára, realizácia odporúčaných rehabilitačných, liečebných, diagnostických postupov, vývoj a ďalšia prognóza. Uskutočňuje sa v lehote určenej pri predchádzajúcom posúdení alebo aj skôr, ak sa zistia posudkovo významné skutočnosti (legislatívne zmeny, kontrolná – recenzná činnosť, podnety fyzických alebo právnických osôb). Trvanie invalidity sa nepreskúmava, ak pri kontrolnej lekárskej prehliadke nebola určená lehota jej ďalšieho uskutočnenia.

Musím sa zúčastniť na kontrolnej lekárskej prehliadke?

Áno, povinnosťou poberateľa invalidného dôchodku je zúčastniť sa na kontrolnej lekárskej prehliadke na účely ďalšieho poskytovania invalidného dôchodku. Ak sa poberateľ dôchodkovej dávky, ktorá je podmienená invaliditou a ktorého zdravotný stav treba posúdiť, nepodrobí vyšetreniu zdravotného stavu, výplatu tejto dôchodkovej dávky Sociálna poisťovňa v zmysle zákona zastaví.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba