Aké účinky má cesnak hodinu, či päť alebo dvadsaťštyri po konzumácii? Znižuje nielen riziko vzniku rakoviny

Cesnak obsahuje viac ako 200 účinných látok, okrem iného alicín, ktorého vedci označujú za veľkého bojovníka proti rakovine.

01.03.2024 06:00
cesnak, zaváranie, konzervovanie, cesnaková pasta Foto:
debata (1)

Odborné štúdie ukázali, že zaradenie cesnaku do dennej stravy môže pomôcť znížiť riziko rakoviny pľúc, hrubého čreva, žalúdka či pažeráku. Výskumy poukazujú na znížené riziko vzniku rakoviny žalúdka a hrubého čreva v oblastiach, kde je vysoká spotreba cesnaku. Protirakovinové účinky nepreukázal len čerstvý cesnak, ale aj cesnakový olej či sušený cesnak.

Cesnak pomáha aj aj pri znižovaní cholesterolu. Podľa štúdie cesnak znižoval hladinu LDL (zlého) cholesterolu o 4 až 15 percent bez zníženia HDL (dobrého) cholesterolu. V niekoľkých výskumoch dokonca pozorovali pri pravidelnej konzumácii cesnaku nárast HDL cholesterolu o 22 percent.

Aalicín obsiahnutý v tejto zelenine má významné účinky proti zrážanlivosti krvi, čiže chráni pred zhlukovaním krvných doštičiek. Krvné zrazeniny sú vo veľkej miere zodpovedné za infarkty a mŕtvice. Cesnak môže znižovať krvný tlak o dva až sedem percent po štyroch týždňoch liečby.

Zaujímavé je, že alicín sa vlastne v cesnaku nenachádza. Strúčiky cesnaku obsahujú aminokyselinu s názvom aliín. Ak sa cesnak rozdrví alebo nakrája, aliín reaguje s enzýmom, ktorý sa prirodzene vyskytuje v cesnaku a nazýva sa aliináza. Príroda to zariadila tak, že aliín a enzým aliináza sa nachádzajú v rozdielnych častiach rastliny a spolu reagujú len vtedy, ak je to potrebné na ochranu rastliny.

Pôsobením enzýmu aliináza na aminokyselinu aliín veľmi rýchlo vzniká alicín, pravdepodobne najdôležitejšia liečivá zlúčenina v cesnaku. Keby ste teda napríklad prehltli celý strúčik cesnaku, zrejme z toho vaše telo nebude vôbec nič mať. Cesnak preto treba čo najviac drviť, pretláčať alebo krájať.

1 – 4 hodina

Alicín už počas prvých šesťdesiatich minút od konzumácie cesnaku vstupuje z tráviaceho traktu do celého tela. Podľa National Cancer Institute organická zlúčenina v nasledujúcich dvoch až štyroch hodinách začína likvidovať rakovinové bunky. Ako uvádza spomínaný inštitút, ochranné a protirakovinové účinky cesnaku pramenia najmä z jeho antibakteriálnych vlastností a schopnosti blokovať tvorbu nádorových buniek. Aromatická rastlina tiež zvyšuje ochranu našej DNA a do istej miery môže prispievať k jej obnove.

5 – 6 hodina

V tomto časovom úseku začína cesnak likvidovať nadbytočné tuky a tekutiny v našom tele. Robí to tak, že rýchlo naštartuje metabolizmus. Látková výmena tak vďaka tejto zelenine funguje o čosi rýchlejšie než zvyčajne. Cesnak takisto prispieva k podpore bielych krviniek, ktoré sú kľúčové v boji proti rôznym vírusom a infekciám. Podľa akademikov z Floridskej univerzity užívanie extraktu cesnaku výrazne znížilo závažnosť symptómov chrípky a prechladnutia.

7 – 24 hodina

Už po siedmich hodinách cesnak účinkuje až na bunkovej úrovni. Výskum, ktorý uskutočnila Medical University of South Carolina potvrdil, že zlúčeniny síry môžu zabíjať bunky rakoviny mozgu bez toho, aby sa narušili zdravé bunky. Aj napriek tomu sú vedci zdržanliví v protirakovinových účinkoch cesnaku a dávajú ho do pozornosti najmä v rámci prevencie týchto ochorení než samotnej liečby, ktorá patrí do rúk odborníkov. Do 24 hodín po konzumácii cesnaku by sa mal v tele znížiť cholesterol, posilňuje sa imunitný systém a zlepšuje sa športový výkon. Približne rovnako dlhú dobu sa telo zbavuje cesnakovej arómy.

Koľko cesnaku treba zjesť

S jeho konzumáciou to však zbytočne nepreháňajte. V odbornej literatúre sa uvádza, že denne by sme nemali zjesť viac ako 5 strúčikov, pričom dôležité je nakrájať ho či pretlačiť ešte pred konzumáciou.

"Pozor si dajte aj v prípade, ak užívate lieky. Ak pravidelne beriete akékoľvek lieky a prepadne vás náhla nádcha, ktorú by ste radi zahnali osvedčenou kombináciou cesnak, zázvor a med, mali by ste sa mať na pozore. Predtým, než si nastavíte takúto kúru, radšej sa opýtajte svojho lekárnika, či vám kombinácia užívaných liekov a cesnaku neuškodí, " uvádza webová stránka liekysrozumom.

Rovnako, by ste mali byť obozretní aj pri bežnej liečbe napríklad chrípky, horúčky či bolesti. Cesnak totiž podľa stránky liekysrozumom.sk posilňuje účinok liekov znižujúcich bolesť, horúčku a zápal, medzi ktoré patrí aj acylpyrín, ibuprofén, diklofenak či paracetamol.

Látky obsiahnuté v cesnaku tiež znásobujú účinok liekov proti zrážanlivosti krvi (antikoagulantov), proti vysokému krvnému tlaku (antihypertenzíva) či viacerých liekov pôsobiacich na pečeňový metabolizmus, a to s týmito liečivami: cimetidín, ciprofloxacín, klaritromycín, diltiazem, enoxacín, erytromycín, fluoxetín, fluvoxamín, itrakonazol, ketokonazol, paroxetín, ritonavir, nefazodon. Ak pravidelne beriete tieto lieky, môže sa stať, že vplyvom konzumácie väčšieho množstva cesnaku môžete mať v istom momente v tele viac účinnej látky, než by ste mali mať alebo sa predĺži účinnosť lieku. A to môže byť veľmi nebezpečné.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #rakovina #cesnak #alicín #účinky cesnaku