Aké zviera je najlepším priateľom seniora?

Oddanosťou, priateľstvom, pokojom a v mnohých prípadoch aj láskou dokážu ľudí akéhokoľvek veku obdarovať domáci maznáčikovia.

10.08.2019 06:00
pes, mačka, domáce zvieratá Foto:
Pri kúpe psa netreba zabúdať na skutočnosť, že sa dožíva v niektorých prípadoch aj pätnásť rokov.
debata (1)

Väčší a aktívni psi sú ideálnym spoločníkom aktívnejších ľudí a naopak, menší psíci, králiky, mačky, vtáky či dokonca rybičky sa skvele hodia k starším vekovým skupinám, ktoré trpia pohybovými obmedzeniami.

Ideálny a nenáročný spoločník

Mačky sú ideálnym partnerom pre menej mobilných seniorov. Nevyžadujú si takmer žiadnu zvláštnu pozornosť a ich ideálnym príbytkom sú štyri steny izby, kde sa cítia bezpečne. Venčenie sa v tomto prípade nevyžaduje, nakoľko postačí nádoba s pieskom, na vykonanie mačacej hygieny.

Mačky sa skvele hodia aj do malých priestorov. Nedostatok miesta pre nich nepredstavuje žiaden problém a na súkromie im postačí vankúš na pohovke alebo vyvýšené miesto v byte. Patria tiež k sebestačným tvorom, ktoré síce nemajú v láske cestovanie, ale ak na krátky čas opustíte domov, zvládnu to bez akýchkoľvek problémov. Samozrejme za predpokladu zabezpečenia dostatku jedla a vody. Pre seniorov sú vhodné menej temperamentné mačky, ako sú perzské či britské krátkosrsté plemená.

Pri výbere psa zvýšte opatrnosť

Pes si vyžaduje väčšiu dávku pozornosti. Už od šteniatka dokáže prevrátiť dom hore nohami, a preto sa odporúča seniorom len v tom prípade, ak netrpia vážnymi pohybovými obmedzeniami. Samozrejmosťou je pravidelné venčenie, očkovanie, kŕmenie a netreba zabúdať, že psík si vyžaduje o čosi viac pozornosti a maznania, než je to v prípade mačiek.

Hovorí sa, že ak sa starší ľudia predsa rozhodnú prizvať do svojho domova psa, vhodnými plemenami sú pudlíci, Yorkshire teriéri a škótski teriéri. V žiadnom prípade sa neodporúča osamote žijúcim seniorom starať sa o veľkých a silných psov, ktorí sa nevedia obísť bez výbehu a náročných aj niekoľkokilome­trových prechádzok.

Pri kúpe psa však netreba zabúdať ani na skutočnosť, že sa dožíva v niektorých prípadoch aj pätnásť rokov. Ak máte pri jeho zaobstaraní šesťdesiat rokov a vládzete sa oňho starať, v sedemdesiatpäťke to môže byť vážny problém. V prospech psov hrá to, že dokážu seniorov prinútiť k pravidelnému pohybu a socializácii s ostatnými majiteľmi psov.

Zajo poteší, ale neohúri

Podobne ako mačky, aj králiky si nevyžadujú príliš veľa pozornosti. Darí sa im skvele v interiéri s malým výbehom, alebo v malej ohrade v záhrade. Náročnejšie môže byť zabezpečovanie špeciálnej stravy a neraz aj strach z toho, kam sa práve zatúlali. Pokiaľ vyžadujete od zvieraťa väčší kontakt a prejavy lásky, králik nebude v tomto prípade tou správnou voľbou. I napriek tomu, že ide o prítulné zviera, svojou povahou sa nemôže porovnávať s empatickejšími psami a mačkami.

Vtáci majú terapeutické účinky

Odborníci sa zhodujú, že okrem mačiek a psov môžu mať na starších ľudí výrazné terapeutické účinky aj vtáky. Vyžadujú si iba pravidelné kŕmenie, dennú rutinu, menšiu starostlivosť a na oplátku dávajú seniorom pocit bezpečia, pohodlia a zníženého stresu. V prípade, že si potrpíte na intímny a tichý domov, je vhodné sa zamerať pri výbere zvieraťa na tiché a menej temperamentné tvory. Pokiaľ sa túžite s týmto domácim zvieratkom „rozprávať“, papagáj bude rozhodne skvelou voľbou. Niektoré vtáky majú životnosť sedem až desať rokov, teda až na niektoré výnimky. Napríklad šedý papagáj sa dožije hravo aj pol storočie.

Rybičky sú finančné náročné, ale prospešné

Výrazné terapeutické účinky na psychiku majú aj akváriové rybičky. Navodzujú pocity pohody a zbavujú svojich majiteľov stresu. Vzhľadom na finančnú náročnosť tejto záľuby je potrebné zvážiť, či sa ich chovaním výrazne neprekročí domáci rozpočet. Viaceré štúdie potvrdzujú, že domáci miláčikovia majú na starších ľudí mnoho pozitívnych vplyvov. Okrem zlepšenia nálady, potlačenia depresie a úzkosti, znižujú pocity osamelosti, napätie a stres. Niektoré odvážnejšie štúdie tvrdia, že do istej miery dokážu ovplyvňovať a znižovať hladinu cholesterolu a krvný tlak, čo sa dáva zrejme do súvisu práve so znižovaním stresu.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #pes #mačka #domáce zviera #akvárium