Ako sa seniori liečia „mačacou masážou“?

Nezvyčajná terapia, v ktorej hlavnú úlohu zohráva mačka. Známa slovenská predstaviteľka tejto relaxačno-liečebnej techniky zvanej felinoterapia sa tomuto poslaniu venuje viac ako päť rokov.

27.06.2019 11:00
Viera Hajnalová Foto:
Pri mačacej masáži sa využíva telesná teplota tohto milého zvieraťa.
debata

Viera Hajnalová za pomoci týchto milých zvierat s úspechom rieši duševné problémy nielen u autistických detí, ale aj starších ľudí. V roku 2017 so svojím „mačacím tímom“ získala certifikát Nezávislého chovateľského klubu v Mladej Boleslavi, ktorý je považovaný za nestora felinoterapie u našich západných susedov. Viac o možnostiach liečby psychických problémov seniorov prezradila v rozhovore pre Pravda Viera Hajnalová.

Ako môžeme definovať felinoterapiu?

Mačky fascinujú človeka už tisíce rokov svojou prítulnosťou, vznešenou rečou tela, nežným pradením, čistotou a temperamentom. Intuitívne využívanie ich liečivej energie tak siaha až do dávnoveku. Felinoterapia patrí do rozsiahlejšieho odboru zooterapie. Jej podstatou je cielené využitie pozitívnych účinkov interakcie medzi mačkou a človekom k podpore liečby a zlepšeniu kvality života.

Viera Hajnalová využíva felinoterapiu nielen na... Foto: archív Viery Hajnalovej
Viera Hajnalová Viera Hajnalová využíva felinoterapiu nielen na zlepšenie fyzických a psychických ťažkostí starších ľudí. Bohaté skúsenosti má aj v prípade autistických detí.

Na liečbu akých zdravotných problémov sa vo všeobecnosti používa?

Z mojej vlastnej skúsenosti vyplýva, že felinoterapia je prospešná pri širokom spektre zdravotných problémov. Ako príklad uvediem autizmus, úzkostnú poruchu, depresiu, hyperaktivitu, poruchu pozornosti a obrnu. Prítomnosť mačky pomáha zvládať bolesti po chirurgických zákrokoch a traumatické stavy, zlepšuje jemnú a hrubú motoriku. U človeka po mozgových alebo srdcových príhodách má veľký prínos polohovanie s mačkou a motivácia k pohybu pre navrátenie pohybových funkcií. Dôsledky Alzheimerovej choroby či stareckej demencie pomáha felinoterapia zlepšovať stimulovaním činnosti mozgu. Mačka vyvoláva u seniorov spomienky na ich vlastné zvieratá a zážitky z ich života spojené s nimi.

V čom vidíte výhody felinoterapie u starších ľudí, ktorí trpia depresiami, osamelosťou, či fyzickými ťažkosťami?

Mačka je podľa môjho názoru ideálnym zvieracím spoločníkom pre staršieho osamelého človeka. Jej nižšia hmotnosť umožňuje manipuláciu aj staršou alebo hendikepovanou osobou. Nevyžaduje venčenie, je čistotná, nie je hlučná, nepáchne a náklady na jej chov sú nižšie ako u psa. Najlepšou možnosťou je mať vlastné zvieratko priamo doma. Aj keď nejde o felinoterape­utickú mačku s osobitnými vlohami a výcvikom, výhodou je neustála prítomnosť miláčika. Pokiaľ to nie je možné, napríklad ak starší človek žije v zariadení pre seniorov alebo z iných dôvodov, je felinoterapia skvelým riešením. Práve v zariadení pre seniorov je felinoterapia veľmi vítaným zlepšením kvality osamelého a stereotypného života starších ľudí.

Je pravda, že liečebný účinok mačky vyplýva najmä z toho, že pradie a navodzuje tak pocity pohody a relaxu?

Pradenie považujem za “mačací zázrak” – fascinuje, upokojuje a človeka mení na láskavú a citlivú bytosť. Švajčiarski a nemeckí vedci preukázali, že má na človeka výraznejšie ukľudňujúce účinky ako spánok alebo príjemné čítanie. Vedci zistili aj to, že pradenie pôsobí liečivo na poranenia kosti a vnútorných orgánov, má vplyv na zníženie krvného tlaku a zníženie porúch srdcového rytmu. Je však len jedným z viacerých prejavov liečivej energie mačiek. Iným menej známym je mačacia masáž – tzv. “mliečny krok”, alebo vyššia telesná teplota mačky a jej prikladanie na postihnuté miesta.

Aký druh mačiek sa hodí na túto terapiu a aké mačičky by sme radšej nemali využíva na liečbu a prečo?

Viac než konkrétne plemeno mačky je dôležitá prítulnosť, nižšia plachosť a zvedavosť, a osobnosť mačky. Podstatná je súhra mačky a majiteľa a jej ovládateľnosť, reakcie na zvuky, pachy, neznáme priestory a iných ľudí. Moji kocúrikovia plemena Devon Rex toto všetko bravúrne zvládajú, čo bolo potvrdené získaním certifikácie od Nezávislého chovateľského klubu v Mladej Boleslavi. Samozrejmosťou je to, že mačka musí byť zdravotne v poriadku odčervená, očkovaná a trvale pod dohľadom odborného veterinárneho lekára. Pri felinoterapii nie je možné využívať mačky žijúce mimo byt, alebo dom, ktoré sa môžu nekontrolovane pohybovať v teréne.

Pri mačacej masáži sa využíva telesná teplota... Foto: archív Viery Hajnalovej
Viera Hajnalová Pri mačacej masáži sa využíva telesná teplota tohto milého zvieraťa, ktoré zohrieva postihnuté miesto seniora.

Hovorí sa, že rozdiel medzi psom a mačkou pri použití terapie spočíva v tom, že ak je človeku psychicky zle, prichádzajú k nemu mačky a psy sa vzďaľujú a naopak.

Domnievam sa, že ide o mýtus. Mačka, pokiaľ je socializovaná a nie je príliš plachá, prichádza za človekom bez ohľadu na to či má psychické, alebo fyzické problémy. Nemá žiadne predsudky ohľadom veku, sociálneho postavenia a prijíma človeka takého aký je. Viem však s istotou potvrdiť, že pôsobenie mačky je prospešné pri oboch druhoch ťažkostí.

Je potrebný špeciálny výcvik mačičky, ktoré sa využívajú na terapiu, alebo aké základné návyky by mala mať pre potrebu tohto druhu liečby?

V rámci výcviku ide o dosiahnutie čo najväčšej súhry medzi mačkou a jej majiteľom, ako aj privykanie na neznáme priestory, ľudí, zvuky, pachy a iné zvieratá. Najdôležitejšie však je, aby mačka mala jedného pána, ku ktorému si postupne vytvorí silné citové puto a dôveru. Toto sa vytvorí dlhodobým kontaktom s mačkou a pravidelným opakovaním činností ako napr, hladenie, maznanie, hra, “rozprávanie sa” a kŕmenie.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #mačka #relaxácia #liečebné metódy #felinoterapia