Ako sa nachystať na hubovú sezónu?

Kombinácia teplého počasia a vlahy je ideálnym obdobím pre rast a zber hríbov. Pred tým, než sa poberiete na prechádzku s prúteným košíkom, zopakujte si zopár zásad prevencie pred otravou hubami.

25.04.2019 11:00
huby, les, jeseň Foto:
Medzi nevhodné materiály na prepravu či uskladnenie húb patria igelitové tašky alebo mikroténové vrecká, košík je najlepší.
debata

Najnebezpečnejšia slovenská huba je muchotrávka zelená, ktorú si neskúsení hubári často zamieňajú napríklad s plávkou alebo pečiarkou. Obsahuje toľko toxínov, že by dokázala usmrtiť až dvoch dospelých ľudí a toxíny sa nedajú odstrániť tepelnou úpravou, sušením ani mrazením.

K základným zásadám ochrany pred otravou patrí predovšetkým dokonalé teoretické a praktické oboznámenie sa s druhmi húb, ktoré rastú v našich lesoch. Tie by mal zbierať iba skúsený hubár a nie človek, ktorý sa poberie do lesa na zber prvý raz v živote. Národný portál zdravia upozorňuje, že zbieranie by sa malo zamerať predovšetkým na hríbovité huby, to sú také, ktoré majú v spodnej časti klobúka rúrky. Zaraďujeme k nim dubáky, kozáky, masliaky a suchohríby.

Surové hríby sa počas zberu neochutnávajú a zvýšenú opatrnosť si vyžaduje najmä ich skladovanie. Medzi nevhodné materiály na prepravu či uskladnenie patria igelitové tašky alebo mikroténové vrecká. Ich nevýhoda spočíva totiž v tom, že sa môžu takýmto skladovaním aj neškodné huby zmeniť na jedovaté.

Rozmrazené hríby už nepatria do mrazničky

Huby sa konzumujú dostatočne tepelne upravené. Paradoxom je, že ak sa jedia v surovom stave, môžu spôsobiť u človeka ľahkú otravu, aj keď sú jedlé. Hríby je možné uvariť a neskôr zmraziť a použiť na konzumáciu aj po niekoľkých mesiacoch. Ak sa však už raz rozmrazia, nedávajte ich znova do mrazničky.

Hubové jedlá patria podľa spomínaného informačného portálu k ťažkým jedlám. Z tohto dôvodu je vhodné vyhýbať sa im vo večerných hodinách a vo veľkom množstve. Pri samotnom zbere sa neodporúča riadiť sa „babskými“ radami o tom, ktorá huba je alebo nie je jedovatá. „Nespoliehajte sa na poveru, že strieborná lyžička sčernie pri kontakte s jedovatou hubou, ani na to, že jedované huby neobhrýzajú slimáky,“ uvádza Národný portál zdravia.

Neotáľajte s vyhľadaním pomoci

Otrava hubami sa prejavuje napríklad bolesťami brucha, vracaním alebo hnačkami. Postihnutému je potrebné podať 10 až 20 tabliet rozdrveného aktívneho uhlia rozmiešaného v primeranom množstve vody. Po poskytnutí prvej pomoci sa musí zabezpečiť rýchly prevoz do nemocnice. Opatrnosť je potrebné zvýšiť najmä pri muchotrávke zelenej, kde sa môže zdať, že došlo k zlepšeniu zdravotného stavu. Aj v takomto prípade je nutné vyhľadať zdravotnícke zariadenie.

Huby, ktoré ste skonzumovali, je potrebné doniesť do nemocnice na identifikáciu. Pokiaľ máte podozrenie na otravu, neváhajte a vyhľadajte pomoc. Príznaky otravy hubami sa môžu objaviť po šiestich až dvanástich hodinách po ich skonzumovaní, niekedy až po 24 hodinách, upozorňuje Národný portál zdravia.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #huby #otrava hubami #hubárska sezóna