Počuli ste už o severskej chôdzi? Jar je pre ňu ideálna

Prvé jarné lúče slnka volajú po skvelej prechádzke. Pokiaľ vám bicyklovanie, beh alebo iné druhy aktivít príliš nevyhovujú, vsaďte kartu na netradičný šport pôvodom z Fínska.

08.04.2019 11:00
turistika, chôdza, nordic walking Foto:
Nordic walking je určený pre takmer všetky vekové kategórie, ale pre svoju strednú náročnosť ho v ostatných rokoch začínajú objavovať najmä seniori.
debata (2)

Chôdza s palicami

Nordic walking, alebo tiež severská chôdza je podobná tej obyčajnej, vykonáva sa však s nato určenými špeciálnymi palicami. Jarné počasie je priam ideálne na to, aby ste sa naplno mohli venovať tomuto športu. Vhodná obuv, palice a oblečenie nie sú jediným základom na rozohriatie lenivého tela. Dôležité je najmä odhodlanie a chuť zdolávať prekážky.

Nordic walking sľubuje svojim nadšencom rozcvičenie celého tela, upravuje držanie chrbtice, zvyšuje kondíciu, spaľuje kalórie a čo viac, pomáha rozjasňovať myseľ. Určený je pre takmer všetky vekové kategórie, ale pre svoju strednú náročnosť ho v ostatných rokoch začínajú objavovať najmä seniori.

Šport, ktorý vznikol náhodou

Názov je teda odvodený od severskej európskej krajiny Fínska. V roku 1989 sa mali práve v Helsinkách uskutočniť preteky v behu na lyžiach. Problém však nastal v tom, že sneh sa vplyvom otepľovania roztopil. Súťažiaci však nechceli obísť naprázdno, a tak organizátori akcie vymysleli, že sa bude súťažiť bez lyží. Účastníci pretekov sa teda rozhodli súťažiť, bez lyží, pričom si výdatne pomáhali palicami, ktoré tvorili lyžiarsku výbavu.

Lekári, ktorí sa zúčastnili na tomto podujatí zistili, že beh s palicami na dlhšiu vzdialenosť športovcov menej unaví, pretože náročný pohyb sa rozloží na niekoľko svalových skupín. Tomuto javu sa hovorí tiež záťažový paradox a je založený na tom, že na chôdzu používame „štyri končatiny“, dve nohy a dve palice.

Ako na túto „severanku“

Špeciálne palice pre sverskú chôdzu sa vyrábajú z pevných, ale pružných materiálov. Ich účelom je tlmiť nárazy palice o zem. Každá z nich má úchyt, ktorý sa môže individuálne nastaviť. Na spodku palice je hrot, ktorý sa ľahko zaborí do zeme. Pri chôdzi po asfalte, alebo betónovom povrchu sa na hrot používa ochranný gumový kryt. Dĺžka palíc je veľmi dôležitá. Ich veľkosť sa vypočítava z telesnej výšky, ktorá sa vynásobí hodnotou 0,68.

Nordic walking sa využíva nielen v turistike, ale aj pri chudnutí a pri ochrane srdcového svalu. Severská chôdza je šport, ktorý sa môže robiť individuálne, ale zábavnejší je v skupinách. Väčšina ľudí, ktorí sa naňho podujmú, sa však pred prvou vychádzkou do prírody necháva dôkladne poučiť inštruktorom. Rizikom pri tomto type pohybu môže byť preťaženie ramena, krčnej chrbtice, alebo kolenných kĺbov.

Vhodný aj pri rehabilitácii

Podľa Fakultnej nemocnice v Ostrave severská chôdza na rozdiel od tej tradičnej zapája do pohybu viacej ramená, veľké prsné svaly, svaly hornej časti tela a, samozrejme, aj dolných končatín. „Zapojenie týchto svalových skupín pôsobí pozitívne na zníženie napätia i bolestivosti krčnej chrbtice. Súčasne pri správnej technike severskej chôdze sa časť záťaže v oblasti bedrových kĺbov prenáša na horné končatiny,“ uvádza sa na stránke fno.cz. Z tohto dôvodu je možné použiť tento druh športu aj popri rehabilitácii mnohých chorôb pohybového systému, vrátane poúrazových stavov.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #fyzická kondícia #Nordic walking