Seniori sú stále čulejší a zdravší

Sú nezávislí, stále napojení na internet: Taliani starší ako päťdesiatpäť rokov sú "železnou" generáciou. Ich jedinými nedostatkami sú vysoký krvný tlak, vysoký cholesterol a nedoslýchavosť, píše taliansky denník Corriere della Sera, ktorý sa zároveň pýta: Tretí vek už teda neexistuje?

15.01.2019 14:00
seniori, dôchodcovia, cvičenie Foto:
Osem z desiatich Talianov starších ako päťdesiatpäť rokov je spokojných so svojím životom.
debata (3)

Na prahu šesťdesiatky, veku, ktorý bol ešte nedávno považovaný za prah staroby, sú Taliani ešte v plnej sile, majú bohaté záujmy a nemajú vôbec v úmysle stáť bokom. Vyplýva to z prieskumu agentúry IPSOS medzi 6 000 ľuďmi staršími ako päťdesiatpäť rokov v Taliansku, Spojených štátoch, Austrálii, Nemecku a vo Francúzsku, ktorý stereotypy o treťom veku spochybnil. Títo „mladí“ seniori sú aktívni a spokojní so svojím životom, tešia sa zdraviu, sú samostatní a pre svoje rodiny sú skutočným prínosom.

Osem z desiatich Talianov starších ako päťdesiatpäť rokov je spokojných so svojím životom a nie sú rozhodne osamel. Zhruba 90 percent z nich má deti, ale tie ešte väčšinou potomkov nemajú, a tak len každý druhý senior má aj vnukov, ktorým venuje veľkú časť svojho času. Sú aktívni na sociálnych sieťach: 75 percent sa denne pripája na internet, niektorí majú účet na sociálnych sieťach, najčastejšie na facebooku.

Prekvapivá je miera nezávislosti: talianski seniori sa ďalej starajú o svoj dom a o svoje financie. Vo vekovom rozmedzí od 75 do 84 rokov je každý druhý senior ešte nezávislý. „V porovnaní s osobami staršími ako päťdesiatpäť rokov z iných krajín venujú naši spoluobčania viac času rodinným a sociálnym vzťahom: to možno vysvetliť tým, že v talianskej kultúre je rodina vždy na prvom mieste,“ uvádza Roberto Bernabei z nadácie polikliniky Gemelli v Ríme. „Seniori sú navyše základným pilierom spoločnosti, pretože okrem toho, že sa zaoberajú svojimi deťmi a vnukmi, starajú sa aj o starších rodinných príslušníkov, ktorí potrebujú pomoc. Táto nová generácia seniorov tak poskytuje podporu iným vo všetkých fázach života,“ dodáva.

To všetko môžu ľudia nad päťdesiatpäť rokov robiť, pretože sa tešia dobrému zdraviu: 90 percent z nich si myslí, že sa teší dobrému zdraviu a chodia na pravidelné kontroly k lekárovi, každý tretí sa pravidelne venuje fyzickej aktivite, 12 percent si dáva pozor na to, čo zje. Naproti tomu v Nemecku a vo Francúzsku kontroluje svoj jedálny lístok sotva päť percent rovnako starých osôb.

Tento potešujúci obraz narušujú len niektoré problémy: osoby nad päťdesiatpäť rokov často trpia vysokým krvným tlakom (39 percent) alebo majú vysoký cholesterol (32 percent). Ale predovšetkým majú problémy so sluchom (17 percent). Len každý štvrtý Talian trpiaci nedoslýchavosťou používa načúvadlo, zatiaľ čo v Nemecku to je 70 percent a napríklad v Austrálii 63 percent.

„Nedoslýchavosť nemožno podceňovať, pretože neliečené problémy so sluchom môžu ovplyvniť kvalitu života. Tí, ktorí sú takto postihnutí, sa často izolujú. Aby seniori zostali aktívni, je potrebné, aby sa pravidelne podrobovali vyšetreniu sluchu, aby bolo možné včas zasiahnuť,“ zdôrazňuje Carlo Antonio Leone, riaditeľ jednotky otorinolaryngológie a chirurgie hlavy a krku na klinike Monaldi v Neapole.

„Na základe výskumu sa ukázalo, že len málo Talianov používa protézy. Riešením môžu byť technológie, pretože osem z desiatich nedoslýchavých hovorí, že majú veľký záujem o technologicky vyspelé akustické prístroje, ktoré sa ovládajú smartfónom a vedia sa prispôsobiť zvukovým charakteristikám okolia,“ dodáva.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Dôchodcovia #seniori #nedoslýchavosť