V Košiciach vystavia unikátne skameneliny z éry dinosaurov

Rozmanité druhy skamenelín si môžu prezrieť návštevníci košickej Botanickej záhrady na najnovšej výstave, ktorú otvorili v piatok. Jej odborným vedúcim je známy paleontológ a objaviteľ niekoľkých druhov dinosaurov Martin Kundrát.

08.12.2018 14:00
kundrat, dinosaurus Foto:
Martin Kundrát pri kostre dinosaura Argentinosaura.
debata
Návštevníci na výstave uvidia rôzne typy skamenelín (fosílií) a mnohé originálne paleontologické nálezy rastlín a živočíchov z rôznych kontinentov. Prostredníctvom obrazového materiálu sa oboznámia s vývojom života na našej planéte. Stredobodom pozornosti sú objavy nového druhu Archaeopteryxa, operených dinosaurov, unikátneho dinosaurieho embrya v gigantickom vajci a zubu pravekého človeka z Číny, ktorých autorom je Martin Kundrát a jeho medzinárodným tím. Návštevníkov určite fascinuje priamy kontakt so živými skamenelinami, ktoré si pamätajú éru dinosaurov, konkrétne wolémiou vznešenou objavenou v roku 1994 v Austrálii.

„V skleníkoch a vo vonkajšom areáli botanickej záhrady rastie množstvo ďalších druhov rastlín, ktoré sú mladšími príbuznými prastarej flóry Zeme, ako sú rôzne paprade, prasličky, cykasy, ginká, tisy, cédre, či araukárie. Tie môžu návštevníci v botanickej záhrade kedykoľvek objavovať a z viacerých takýchto druhov bude počas výstavy vytvorený simulovaný druhohorný prales,“ uviedol riaditeľ Botanickej záhrady Pavol Mártonfi.

Výborným zdrojom prehistorických informácií o slovenskom praveku sú jaskyne, ich kvapľová výzdoba, ale aj pozostatky kostí a iných artefaktov. Kvaple budú na výstave predstavené ako paleoklimatické archívy rôznych tvarov a vzácnych kryštálových foriem zo Slovenska i zo zahraničia. Na reze kvapľa môžu návštevníci pozorovať prírastkové vrstvičky postupne rastúceho stalagmitu, ktoré uchovávajú chemické informácie o zrážkovej vode prenikajúcej do jaskyne počas tisícok rokov.

Návštevník si ďalej môže na základe porovnania lebky medveďa hnedého a sánky medveďa jaskynného predstaviť dôležitý rozdiel vo veľkosti oboch zvierat. Lebka psa nachádzajúca sa na výstave bude demonštráciou domestifikácie zvierat človekom (skrotenie vlka) – v tomto prípade zmenšenie veľkosti tela, resp. hlavy.

Vystavená stehnová kosť koňa, naopak, bude demonštrovať proces domestifikácie zvieraťa vo vzťahu k zväčšeniu, resp. robustnosti tela. Exponát v podobe zuba nosorožca poukáže na to, že fosílie nosorožcov a mamutov srstnatých sú symbolmi krutého prostredia doby ľadovej. Lebka soba s torzom parožia nám zase prezradí, že sob prežil náhle zmeny klímy. Hoci dnes už nežije na našom území, ale viac na severe, je to dôkaz migrácie zvierat.

Súčasťou výstavy bude premietanie reportáží a fotografických dokumentárnych záberov z paleontologických expedícií a výskumu medzinárodného paleobiologického tímu Martina Kundráta. Záujemcovia zároveň budú môcť obdivovať a odfotiť sa so stehennou kosťou sauropódneho dinosaura, ktorá bola pripravená v reálnych rozmeroch. Kosť bola vyrobená v spolupráci so Školou úžitkového výtvarníctva. Najmenší návštevníci sa budú môcť na chvíľku zmeniť na paleontológov a v pripravenom paleontologickom nálezisku vykopať svojho trilobita.

Botanická záhrada výstavu organizuje v spolupráci s Centrom interdiscipli­nárnych biovied Technologického a inovačného parku UPJŠ, Slovenským múzeom ochrany prírody a jaskyniarstva a Školou úžitkového výtvarníctva. Výstavu nazvali Kamenný herbár. Prístupná bude každý deň aj počas sviatkov od 9:00 do 15:00.

debata chyba
Viac na túto tému: #dinosaurus #Košice #výstava #botanická záhrada #skameneliny