Včelári ukážu svoje remeslo, bude aj súťaž o najchutnejší med

Včelárske pomôcky, historické prístroje využívané pri včelárení kedysi, ale aj dnešné moderné pomôcky a úle, to všetko môžu vidieť návštevníci výstavy Včelárstvo. Začala sa teraz a potrvá do 25. novembra.

10.11.2018 10:00
vcelar na Gate One Foto:
Včelár chystá včelie úle na streche bratislavského hotela. Ilustračné foto.
debata
Organizuje ju Botanická záhrada Univerzity Pavla Jozefa Šafárika v Košiciach v spolupráci s miestnou základnou organizáciou Asociácie včelárov Slovenska a MIMI farmou. Ide o siedmy ročník v priestoroch Botanickej záhrady UPJŠ v Košiciach.

Atrakciou bude špeciálny úľ so sklenenou stenou, v ktorom bude možné pozorovať živé včelstvo. „Včely sú príkladne usilovné. Vzorne spolupracujú na spoločnom diele. Každá má pridelenú nezastupiteľnú úlohu vo všetkých fázach svojho života. Fungovanie včelstva ako dokonale organizovanej mnohopočetnej rodiny je tým najideálnejším prirodzeným príkladom aj pre nás ľudí,“ uviedol vedúci oddelenia dekoratívnej flóry Botanickej záhrady UPJŠ v Košiciach Robert Gregorek.

Najpestrejší program čaká na záujemcov počas víkendu 17. a 18. novembra, keď sa uskutoční súťažná degustácia medov. V najväčšom množstve sa prezentujú výrobcovia a predajcovia včelárskych pomôcok a zároveň budú pripravené prednášky pre včelársku, ale aj laickú verejnosť. V sobotu 17. novembra o druhej predstaví Juraj Majtán včelie produkty vo výžive a prevencii chorôb človeka a 18. novembra o druhej vystúpi Miroslav Kozma s prednáškou Začínajúci včelári.

„Predpokladáme, že tak ako po minulé roky aj teraz návštevníci ocenia možnosť zakúpiť si včelie produkty priamo od včelárov,“ poznamenal predseda AVS ZO Košice Eduard Grega.

Počas trvania výstavy budú pre návštevníkov k dispozícii včelári, ktorí zabezpečia poradenskú činnosť. Zároveň sa budú môcť záujemcovia pod vedením MIMI farmy priučiť práci s včelím voskom a vyrobiť si vlastnú sviečku.

„V tomto roku sme pripravili okrem druhého ročníka súťaže o NAJ medovník aj výtvarnú súťaž pre školy pod názvom Prečo je život so včielkami lepší ako bez nich. Žiaci základných škôl v nej môžu vyjadriť svoju predstavu o živote včiel a všetky súťažné práce budú počas celého trvania výstavy vo vstupnej hale,“ uviedol riaditeľ Botanickej záhrady UPJŠ v Košiciach Pavol Mártonfi.

debata chyba
Viac na túto tému: #zdravie #voľný čas #výstava #včelárstvo